Microsoft lanceert op 26 oktober 2012 Windows 8. Er komen vier versies: Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 Enterprise en Windows 8 RT. In deze blog ga ik iets dieper in op de belangrijkste verschillen tussen deze versies.
Laten we beginnen met de standaardversie die is gericht op consumenten: Windows 8. Deze versie bevat alle basisfunctionaliteiten die voor consumenten belangrijk zijn. Specifieke bedrijfsfunctionaliteiten ontbreken hier dan ook.
Windows 8 Pro is gericht op zakelijke gebruikers en zogenaamde ‘Power Users’. Deze versie beschikt over alle functies die voor bedrijven belangrijk zijn. Denk hierbij aan de mogelijkheid om Windows op te nemen in een Active Directory Domain, de harddisk te beveiligen met Bitlocker en de omgeving te configureren middels Group Policies. Daarnaast is Windows Media Center als gratis add-on te installeren.
Windows 8 Enterprise
Kijken we naar Windows 8 Enterprise, dan zien we dat deze in feite vrijwel hetzelfde biedt als Windows 8 Pro. De enige uitzondering is dat Windows Media Center hierop niet is te installeren. Windows 8 Enterprise is bedoeld voor grootzakelijke klanten met een licentiecontract. Voorwaarde is dat in dit contract Software Assurance is opgenomen, een onderhoudscontract dat klanten tijdens de looptijd de mogelijkheid biedt gratis te upgraden naar volgende versies van hun producten. Microsoft-klanten die nu beschikken over Windows 7 en een Software Assurance-contract, kunnen kosteloos Windows 8 Enterprise installeren. Windows 8 Enterprise is overigens ook als download beschikbaar via de Technet- en MSDN-abonnementen.
Windows RT
De laatste nieuwe versie is Windows RT. Deze biedt qua functionaliteiten bijna hetzelfde als de standaardversie van Windows 8. Windows RT is bedoeld voor pc’s op basis van ARM-processoren. Deze zijn veelal voordeliger dan de bekende Intel-processoren. Je ziet ze vooral veel terug in mobiele telefoons. Windows RT is voornamelijk te gebruiken op tablet-pc’s. Er zijn echter nog geen leveranciers die hebben aangekondigd ‘normale’ laptops of touchscreens te produceren met Windows RT.
Op de Windows RT-versie is de Windows 8 Store beschikbaar en zijn Windows 8-Apps dus gewoon te installeren. Daarnaast bevat Windows RT standaard de basisversies van Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Outlook komt dan weer niet beschikbaar Windows RT-apparaten. Windows RT-tablets zijn primair bedoeld als tweede apparaat. Ze zijn relatief voordelig; de verkoopprijzen zijn vergelijkbaar met Android-tablet en iPad Ze zijn echter niet aan te sluiten op bedrijfsnetwerken. Zo zijn Windows RT-apparaten niet ‘domain-joined’ te maken of te beheren met Group Policies en beheerproducten als System Center Config Manager.
Welke versie voor je bedrijf?
De meeste organisaties zullen voor hun standaard werkplekken Windows 8 Enterprise gebruiken. Dit omdat deze versie onderdeel is van hun licentiecontract. Organisaties die computers aanschaffen met een voorgeïnstalleerde versie van Windows 8 en geen beschikking hebben over Software Assurance, dienen erop te letten dat het de Windows 8 Pro-versie betreft. Alleen die versie is immers aan te sluiten op het bedrijfsnetwerk.