Eerder deze week maakte Google bekend dat het een nieuw algoritme gaat toepassen op de zoekresultaten. De zoekmachine probeert op deze manier gebruikers het moeilijker te maken om auteursrechtelijk beschermd materiaal te vinden.
Deze aanbieders zullen dan lager te zien zijn in de zoekresultaten. Hoe vaker een website beschermd materiaal aanbiedt zonder toestemming, hoe lager deze terug te vinden zal zijn in de zoekresultaten. Het is nog niet bekend hoeveel meldingen er nodig zijn voor een lagere ranking. Maar niet iedereen is even blij met deze maatregel.
De Amerikaanse digitale burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) is het totaal niet eens met de plannen van de internetgigant. Door het invoeren van het nieuwe algoritme is de kans namelijk vrij groot dat ook legale websites hinder kunnen ondervinden van het nieuwe algoritme. Ook maakt Google niet duidelijk of het alleen om een beschuldiging gaat of dat het daadwerkelijk om auteursrechtschending gaat. Kwaadwillenden kunnen hierdoor ‘onschuldige’ websites offline laten halen, wat voor veel hinder kan zorgen.
Google heeft de handen vol aan alle meldingen over auteursrechtelijk beschermd materiaal, vandaar dat de maatregel voor wat ‘rust’ moet gaan zorgen. Volgens Google zijn er de afgelopen maand zeker 4,3 miljoen meldingen binnengekomen over websites die auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden. Dit is per dag evenveel meldingen als dat Google had in heel 2009.
De internetgigant trekt zich overigens niet veel aan van de kritiek van het EFF en gaat het nieuwe algoritme gewoon invoeren.