Een wetenschappelijk experiment, uitgevoerd door het wetenschappelijk onderzoeksbureau Mindlab International in opdracht van Mindjet, toont aan dat we 20% denkkracht verspillen bij het gebruik van traditionele kantoorsoftware. De resultaten laten zien dat visualisatietechnieken bij het opslaan, delen en beheren van informatie minder mentale inspanning vraagt dan het werken in aparte spreadsheets, tekstdocumenten, e-mails en server-bestanden. Visualisatie verhoogt de productiviteit met 17% en leidt tot het nauwkeuriger en sneller verwerken van informatie. Information overload is in toenemende mate een probleem voor werknemers en organisaties.
Proefpersonen leveren 20% minder mentale inspanning wanneer zij informatie visualiseren bij dagelijkse kantoortaken, dan bij traditionele kantoorsoftware. Bovendien zijn zij 17% productiever en weten zich 4,5% meer informatie te herinneren. Teams gebruiken 10% minder hersencapaciteit met gebruik van visueel gepresenteerde informatie, zijn 8% productiever en onthouden 6,5% meer informatie.
Het wetenschappelijk experiment is uitgevoerd met gebruik van neurometrics, de wetenschap van het meten van patronen van hersenactiviteit door middel van EEG en huidgeleiding.
Chris Harman, Regional VP voor Noord-Europa, het Midden-Oosten en Afrika bij Mindjet, licht toe: “Nieuwe technologieën, zoals collaboratieve visualisatie software, zijn speciaal ontworpen om de problemen van informatie overload op te lossen. Onze huidige werkwijze kan het gewoon niet bijbenen. Uit onderzoek van Mindjet en One Poll bleek vorig jaar al dat twee op de drie mensen het gevoel heeft te verdrinken in de data op het werk, één op de drie e-mails blijft ongelezen en de gemiddelde persoon verspilt twee weken per jaar met het zoeken naar verkeerd opgeslagen informatie. Dit wetenschappelijke onderzoek onderstreept die bevindingen.”
Psycholoog en specialist in hersenfunctie en veroudering Dr Lynda Shaw, PhD CPsychol: “De onderzoeksresultaten onderstrepen dat het menselijk brein houdt van visuele beelden en informatie veel gemakkelijker onthoudt die op deze manier is weergegeven. Dit is omdat de hersenen niet werken als een bestand. De hersenen slaan informatie op in de sensorische corticale gebieden, reconstrueren betekenis op basis van eerder verwerkte kennis en verbindt deze tot een complex web van connecties. Visualisatie of mindmapping ondersteunt dit proces met visuele informatie die meerdere gebieden van de hersenen activeren, waardoor we grote hoeveelheden gegevens in één keer zien, verkennen en begrijpen; en abstracte informatie intuïtief overbrengen.“
Werkdruk door information overload: De toename van stress op het werk is een belangrijk gezondheidsprobleem in het Westen. Digitale technologie geeft ons toegang tot meer informatie dan ooit tevoren en behelst een kennisrevolutie, maar het betekent ook dat we worden gebombardeerd met informatie afkomstig uit allerlei bronnen. De meeste kantoorsoftware is ontwikkeld in de jaren 90 vóór de komst van Big Data en social media en is hier niet op gebouwd.