Wie gisteren zijn Google-zoekgeschiedenis niet heeft gewist en gepauzeerd is eraan voor de moeite. Vanaf vandaag maakt Google zijn privacybeleid (video) uniform voor al zijn webdiensten. Dat betekent dat ingelogde gebruikers vanaf vandaag automatisch goedkeuren dat hun informatie uit een Googledienst gebruikt mag worden in een andere om zo makkelijker binnen één nog vollediger profiel te worden opgeslagen.
Wat met die schat aan persoonlijke digitale informatie gaat gebeuren is niet meteen duidelijk. Google heeft in totaal zo’n 60 diensten (Search, Gmail, Street View, YouTube, Google+, Google docs,…). Het is voortaan niet meer mogelijk je gegevens te wissen zonder het geheel van je Google-accounts definitief op te zeggen. Het is alleen mogelijk per dienst aan te geven of die gegevens gebruikt mogen worden. Volgens Google kan iemand die is ingelogd er nog steeds voor zorgen dat zijn zoekgeschiedenis niet wordt gevolgd.
Voortaan is geen algemene opt-out meer mogelijk, dus. Gebruikers kunnen alleen per dienst aangeven dat ze niet willen dat die informatie gebruikt wordt. Google zegt de situatie met overkoepelende voorwaarden te vereenvoudigen en toegankelijker maken.
Privacywaakhonden zaten niet stil. Volgens de Franse CNIL (Commission nationale de l’informatique et des libertés) is het nieuwe privacybeleid van Google strijdig met de Europese richtlijnen, maar een verzoek om het invoeren van de nieuwe instellingen uit te stellen, is door Google afgewezen. Volgens het bedrijf zou dat de verwarring bij de gebruikers enkel groter maken.
Er blijft echter kritiek bestaan op het beleid. Vooral omdat gebruikers niet aan kunnen geven dat ze het nieuwe beleid niet willen accepteren.
Wie zijn zoekgeschiedenis wel wiste en/of moet niet te hard juichen. Dat voorkomt niet dat Google informatie over je opslaat en voor interne doeleinden gebruikt. Die gegevens worden pas na achttien maanden deels geanonimiseerd en blijven nog steeds toegankelijk voor opsporingsdiensten.
Wie wil weten wat Google over hem weet moet het Google Dashboard raadplegen.