Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.
Google en het internet veranderen de manier waarop we zaken onthouden. Dat is de conclusie van een rapport dat deze week in Science magazine wordt gepubliceerd en dat gebaseerd is op twee studies waarin werd onderzocht hoe mensen zaken onthouden.
In een eerste studie werd aan studenten gevraagd om aantekeningen bij een reeks faits divers te maken -bijvoorbeeld, ‘het ei van een struisvogel is groter dan zijn brein’- , waarna aan een eerste groep deelnemers werd meegedeeld dat die aantekeningen ergens zouden worden bewaard; de tweede groep kreeg te horen dat hun aantekeningen zouden worden gewist.
Wat bleek? De studenten die te horen hadden gekregen dat hun informatie zou worden bewaard bleken beter in het onthouden waar die gegevens waren opgeslagen, dan in het zich herinneren van de feiten. De groep die te horen had gekregen dat hun aantekeningen gewist zouden worden daarentegen, bleken beter in het onthouden van de feiten zelf.
De onderzoekers concluderen dat het internet de manier waarop we informatie verwerken fundamenteel heeft veranderd, omdat we meer belang hechten aan de manier waarop we toegang tot informatie kunnen krijgen dan aan die informatie zelf. Eerder dan zaken te onthouden als de naam van een oude klasgenoot, de titel van een liedje, of zelfs een telefoonnummer, bieden het internet en gsm’s ons deze informatie op commando aan. ‘The Internet has become a primary form of external or transactive memory, where information is stored collectively outside ourselves‘. De onderzoekers spreken in dat verband van het ‘Google effect. (via)
Verder lezen over Google
Entertainment22.11.2024
Dit zijn de meest bekeken films en series op Google TV in 2024
Artificial Intelligence30.10.2024
Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI
Online17.10.2024
Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden
Artificial Intelligence09.10.2024
AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Artificial Intelligence03.10.2024
Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live
Mobile01.10.2024