12.07.2011
Technologie

Ook Dell doet mee met “the cloud”: hardware, software én diensten?

By: Jeroen de Hooge

BlogTechnologie
ook-dell-doet-mee-met-the-cloud-hardware.jpg
ook-dell-doet-mee-met-the-cloud-hardware.jpg

Diensten die gebruik maken van opslag en processing in “the Cloud” zijn aan een onstuitbare opmars bezig. Dit voorspelt Nicholas Carr in zijn boek”The Big switch (2008)”, waarin een analogie wordt getrokken tussen het elektriciteitsnet en het internet. De aanwezigheid van betrouwbaar internet zorgt er voor dat diensten die je als bedrijf gewend was gewoon “in huis” te hebben van een algemene dienstverlener wordt afgenomen. Internet als nutsfunctie, zoals aan het einde van de 19de eeuw de fabrieken met eigen water/stoom/elektriciteits-centrales uiteindelijk allemaal overgingen naar het algemene electriciteitsnet (van de overheid) omdat het utilitietsnet flexabiliteit en een hoge performance tegen lage kosten garandeert. Internet wordt een nutsfunctie: lang leve de cloud, want net als met elektriciteit waar je als consument ook niet weet, en niet hoeft te weten, waar het vandaan komt en waar het is geproduceerd, kan je nu diensten draaien en je gegevens opslaan zonder dat je weet waar die gegevens precies staan en hoe het beheer daarover is geregeld. Wie weet waar zijn Gmail- of hotmail-emails staan opgeslagen? Toch is dat blijkbaar geen reden om niet massaal een gmail account te hebben.

Het succes van Cloud computing wordt ook begeleid door waarschuwingen voor gevaar. Ook van de marktleider op dit gebied: Norton security ziet in cloud computing een ernstige bedreiging voor de security op het net. En dus ligt de afweging voor bedrijven om mee te doen aan cloud-computing per definitie wat ingewikkelder dan voor de consument en dat realiseert Dell inc. zich ook. En omdat een groot deel van haar klanten bestaat uit bedrijven van het Midden- en Kleinbedrijf en wereldwijd meer dan 16 procent van de omzet bij Dell wordt besteed aan servers, networking en opslag, organiseerde Dell in Nederland laatst een middag voor haar klanten uit het midden- en kleinbedrijf speciaal om over the Cloud Strategy van Dell te spreken.

Maar voordat de ondernemers door Dell’s Marcel van Drunen, Senior Cloud & HPC technologist, werden meegenomen in de wereld van de valkuilen van cloud-computing kreeg eerst de bekende trendwatcher Adjiedj Bakas het woord die op een voor hem typische wijze de aanwezige ondernemers onderdompelde in alle maatschappelijke en technische ontwikkelingen die met en door het internet worden veroorzaakt. Het is onmogelijk om het met alles wat Adjiedj poneert in zijn wervende presentatie eens te zijn, maar wat het vooral met de in de zaal aanwezige ondernemers deed is de urgentie en diepgang van de internet-revolutie in de juiste brein-positie brengen. Want die ontwikkelingen zullen ook aan jouw bedrijf en producten niet ongezien voorbij gaan, en dus is het nadenken over de mogelijkheden en voordelen van cloud-computing voor alle bedrijven relevant. Die ontwikkeling zal ook niet zijn tegen te houden. Het heeft mogelijk Dell wel voor een dilemma geplaats, want moeten ze cloud-service aanbieden en daarnmee mogelijk in concurrentie gaan met die cloud-bedrijven die ook voor de hard en software klant zijn bij Dell? Misschien is het wel typisch een web 1.0 dillemma. Uit de recente acquisitie door Dell van het cloud-service bedrijf Boomi blijkt dat de Cloud Strategie van Dell wel degelijk wil gaan zorgen voor Cloud-computing servives aan haar klanten. Bob Moul de General Manager van Dell zegt hierover in computing.co.uk: “I think low-cost hardware will continue to be one of the pillars of the business, but at the macro level we are absolutely repositioning Dell to offer cloud solutions. Our public cloud offerings are going to be available later this year“. In april kondigde Dell al aan dat ze $1 miljard wil gaan investeren in nieuwe datacentra en cloud technologie.

-1255.jpg
-1255.jpg

“The Cloud” is inmiddels een container begrip geworden waar dus veel onder kan worden verstaan. Ik vind zelf dat van cloud computing pas sprake is als je van een server gebruik maakt voor opslag of processing die ergens op de wereld staat en via een internetverbinding kan worden benaderd. Vaak wordt voor het opvragen of voor processen gebruik gemaakt van een applicatie die in een (standaard) browser op je (eigen) computer kan worden gebruikt. In dat geval kan je de gegevens en programma’s gebuiken vanaf iedere computer, waar je je ook op de wereld bevindt, mits aangesloten op het internet. Dat is dan ook het eerste grote voordeel: raadplegen waar en hoe het je maar uitkomt.

Voor de ICT-afdelingen van de bedrijven is er natuurlijk ook een ander voordeel: in plaats van de kosten en zorgen (organisatie, personeel, procedures) van een ‘eigen’ host in huis, uitbesteding aan een organisatie die daar voor is ingericht en gespcialiseerd. Voordeel twee is dus dat men meer kan vertrouwen op de veiligheid en back-up van je data. En dat is een niet te onderschatten voordeel want Marcel van Drunen wist zijn publiek nog te melden dat eigen onderzoek, met recovery audits,  had uitgewezen dat heel veel bedrijven niet bezig zijn met de veiligheid van de data in hun eigen server park. De meeste systeem-managers kunnen na een calamiteit niet snel en foutloos de oude data terugvinden en weer in de lucht krijgen. 

Maar wat is hier wijsheid voor een ondernemer uit het midden- en kleinbedrijf? Alles in eigen hand houden of uitbesteden en alles letterlijk op afstand. En Marcel van Drunen, de Europese Cloud specialist van Dell is duidelijk: alles kan, het heeft voordelen in beheer van je systemen om het uit te besteden aan een cloud-server, het is niet per definitie goedkoper, maar wat je je als ondernemer vooral moet afvragen is of je wilt dat je bedrijfsgegevens letterlijk buiten de deur worden opgeslagen en bewaard en realiseer je dan dat als je dat doet de wet- en regelgeving van het land waar de server (en dus jouw data) staat maatgevend is over wat er met die data wel en niet kan gebeuren.

Cloud Computing komt en het zal voor veel bedrijven een voor de hand liggende optie zijn ook hun hard en software uit huis te plaatsen. Gebuikers, dus ook de medewerkers van die bedrijven zullen gewend raken aan het via de browser invoeren en raadplegen van informatie en data. Onafhankelijk van het device waarop je toevallig werkt en onafhankelijk van de plek op aarde waar je je bevindt. Laten we die onvermijdelijke ontwikkelingen ook nog eens voor zich zelf spreken middels deze infographic:

-1256.jpg
-1256.jpg

Share this post