28.06.2011
Technologie

Bitcoin: de valuta van de toekomst?

By: Derek Visser

BlogTechnologie
bitcoin-de-valuta-van-de-toekomst.jpg
bitcoin-de-valuta-van-de-toekomst.jpg

Wanneer we Google’s Insights for Search mogen geloven is de virtuele munteenheid bitcoin bezig zeer snel aan populariteit te winnen. Het zoekvolume naar de digitale munteenheid is in de afgelopen maanden geëxplodeerd. Voornamelijk in Rusland, Australie en de VS is de interesse groot. Ook centrale overheden volgen de ontwikkelingen met argusogen getuige het feit dat bitoin expert Gavin Andresen onlangs werd uitgenodigd door de CIA om een en ander te verhelderen.

Je hebt misschien al eerder van bitcoin gehoord, maar wat is het? In tech-termen is bitcoin een P2P (peer-to-peer), gecodeerde, wereldwijde virtuele munteenheid. Voor de non-techies onder ons houdt dit in dat bitcoin geen centrale bank kent en dat de munt vrijwel anoniem kan worden verhandeld. Dat betekent geen centrale banken, geen transactiekosten en geen sporen. Andresen noemt de munt ‘a startup currency’. De man verantwoordelijk voor de creatie van het fenomeen bitcoin is Satoshi Nakamoto, een persoon gehuld in mysterie. Waarschijnlijk is Nakamoto niet eens zijn werkelijke naam.

Momenteel is een enkele bitcoin vele malen meer waard dan een euro of dollar. Op het moment van schrijven staat de koers op zo’n 17 dollar per bitcoin. Ter vergelijking: slechts enkele maanden geleden was een bitcoin minder dan een paar eurocent waard. Bitcoin kan met alle recente aandacht een grote kans zijn om een hoop geld te verdienen. De recente koersexplosie  werd dan ook veroorzaakt door een toegenomen interesse van investeerders die massaal besloten hun oude-wereld geld om te zitten in bitcoins via platformen als MtGox. Door de waarde van de munt kan tegenwoordig in sommige webshops ook met bitcoins betaald worden.

De grote vraag is: waar komen bitcoins vandaan? Wanneer er geen centrale bank bestaat is de mogelijkheid van geld drukken namelijk uitgesloten. De creatie van bitcoins hangt sterk samen met het zogenaamde ‘mining’ van bitcoins. Zoals goud gedolven moet worden, worden ook bitcoins gedolven, maar dan op een virtuele manier. Dit gaat door het kraken van steeds moeilijker codes door computers. Simpel gezegd wordt door het kraken van grote hoeveelheden codes bitcoins toegekend. In de komende 50 jaar wordt een vaststaande hoeveelheid van 21 miljoen bitcoins vrijgegeven. Deze 21 miljoen bitcoins worden verdeeld alnaargelang het (relatieve) aantal codes gekraakte codes per ‘miner’. De groei van de geldvoorraad is vastgelegd in de broncode van de software, die met miljoenen mensen wereldwijd wordt gedeeld.

Het wachten is op de eerste Nederlandse webwinkelier die naast euro’s ook bitcoins accepteert.

Voor meer informatie over bitcoin check Bitcoin.org

Share this post