Technology10.10.2010

Google ontwikkelt zelf-besturende auto’s


google-ontwikkelt-zelf-besturende-auto-s.jpg
google-ontwikkelt-zelf-besturende-auto-s.jpg

Ja, u leest het goed: Google experimenteert al enkele maanden met auto’s die geheel geautomatiseerd en zelfstandig rondrijden. We wisten al wel van de Roewe 350, een luxe Rover – nu een Chinees merk van SAIC – die in het GPS systeem Android 2.1. heeft geïntegreerd. Maar Google heeft nu bekend gemaakt dat men op basis van die systemen experimenteel in enkele maanden al 140.00 miles in San Franciso er op hebben zitten met geheel zelfstandig rijdende auto’s.

De argumentatie van Google om zich ook op het terrein van automotive te bewegen is consequent en simpel: “Larry and Sergey founded Google because they wanted to help solve really big problems using technology. And one of the big problems we’re working on today is car safety and efficiency. Our goal is to help prevent traffic accidents, free up people’s time and reduce carbon emissions by fundamentally changing car use.”

Als het lukt zal het verkeer een stuk veiliger kunnen worden; misschien een goede overweging op deze zondag voor iedereen (incl. alle overheden), die zijn twijfels heeft over het nut van het Google streetview project.

Het nu door Google ontwikkelde systeem werkt met video-camera’s, radar sensoren en laser om andere weggebruikers te zien. Natuurlijk wordt genavigeerd op basis van gedetailleerde kaarten. Het geheim zou er in zitten dat met de datacentra’s van Google en de enorme rekencapaciteit die daar aanwezig is, de enorme hoeveelheid informatie kan worden verzameld die nodig is om de gegevens te ordenen en beschikbaar te stellen aan de automatisch rijdende auto’s.

Voor de ontwikkeling van deze technologie wordt gebruik gemaakt van de ingenieurs van de DARPA Challenges (door de Amerikaanse Overheid georganiseerde races). Ook hier: waar autoraces niet allemaal goed voor zijn!

Google beschrijft dat alle testritten natuurlijk in bemande auto’s hebben plaatsgevonden. Dat vooraf de route geheel is verkend en alle wegmarkeringen, verkeersborden en de wegcondities zijn geregistreerd. Ze hebben ook de politie op de hoogte gehouden van hun testritten.

Als de test slaagt en deze auto’s op de weg komen, denkt Google hiermee het aantal verkeersdoden met de helft te kunnen terugdringen. Verder verwachten ze dat het delen van elkaars auto gemeengoed kan worden, dat er meer mensen gebruik kunnen maken van de wegeninfrastructuur en dat vooral ook de (in Amerika) 52 minuten die men elke dag gemiddeld in de auto zit om van huis naar kantoor te komen en vice versa meer productief kan worden gebruikt. 

Wat zou u gaan doen met de vrij gekomen tijd? Ongetwijfeld ook op de dan in de auto geïntegreerde iPad nog meer Google applicaties raadplegen!

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Technology

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

Vapen is in Nederland mede door wet- en regelgeving niet zo populair, maar in andere landen wel. Deze creatieveling maakte er een e-bikebatterij van.

Technology05.11.2024

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

Je kunt The Sphere natuurlijk naast de Ziggodome leggen en dan zeggen dat het allebei gebouwen zijn met een visueel effect, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde, he? Dit zijn 10 momenten waarop The Sphere er fantastisch uitzag.

Technology19.10.2024

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer