Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
We dachten dat 2019 hét jaar zou worden waarbij eindelijk het ontwerp van de smartphone zou gaan worden vervangen door een opvouwbare telefoon met een twee keer zo groot scherm. De werkelijkheid was toch wat anders en is al geschiedenis maar het lijkt erop dat deze nu toch dit jaar echt gaat doorbreken. Naast een bijna traditionele boost van weer betere smartphones kunnen we in 2020 ook heel wat andere technologische innovaties verwachten. Een kort overzicht.
Artificial Intelligence
Toen de wereld begon te werken met stoommachines, of computers, was het niet zo dat van de ene op de andere dag ineens iedereen machines had. Hetzelfde geldt voor artificial intelligence, waarvan wordt verwacht dat het in 2020 ook echt geïntegreerd wordt in diverse bedrijfsprocessen.
Artificial intelligence betekent letterlijk het vermogen van computers om taken uit te voeren waarvoor mensen hun intelligentie inzetten. Je moet dat vooral denken aan het analyseren, redeneren, voorspellen en interacteren aan de hand van data waarmee algoritmes voor AI worden getraind.
Zo wordt er heel veel verwacht van het toepassen van Artificial intelligence in het onderwijs. Maar ook de financiële sector, de overheid en in de retail industrie wordt veel verwacht van het toepassen van AI. Denk bij de laatste vooral aan slimmer voorraadbeheer i.v.m. online en offline, prijsbepaling en het verbeteren van de klantervaring waarbij natuurlijk het koopgedrag op basis van heel veel data veel nauwkeuriger kan worden bepaald.
Nog meer smart-apparaten in ons huis
Het Internet of Things, waaronder smart home-producten, nemen waarschijnlijk een toevlucht in 2020. Zeker als het inderdaad klopt dat Google, Apple en andere techgrootheden met een standaard komen zodat al onze slimme lampen, gordijnen enzovoort ook goed met elkaar kunnen communiceren. Waarschijnlijk horen we daar meer over tijdens het grote elektronica-evenement CES in Las Vegas volgende maand.
Smart home is in 2019 al enorm toegenomen. Ook in Nederlandse huishoudens zie je steeds vaker een Google Home Mini, Google Nest Mini, een slimme thermostaat of Philips Hue-lampen die weer te linken zijn aan Google Assistant-apparaten. Er zijn nu al 7 miljard Internet of Things-toestellen die tenminste connectie hebben met één ander toestel. We geven daar steeds meer geld aan uit. Er wordt verwacht dat we volgend jaar zelfs 123 miljard dollar spenderen aan Internet of Things-gadgets. Iets dat mogelijk onder andere groeit omdat we een stapje verder gaan: slimme huissloten bijvoorbeeld. Tegelijkertijd komen daar de nodige securityvragen bij kijken: want cybersecurity wordt steeds belangrijker, hoe meer ‘smart’ we onze alledaagse voorwerpen maken.
Meer ontwikkelingen op het gebied van ruimtetech
Er is een wedloop gaande om Mars te bereiken. Elon Musk is ermee bezig, Richard Branson is er mee bezig en zij zijn niet de enige. Voor het eerst speelt de private sector een grote rol in de ruimterace en we zullen in 2020 dan ook weer mensen de ruimte in lanceren. Houd hiervoor vooral Blue Origin en SpaceX’ Starship in de gaten, maar ook China met bijvoorbeeld LinkSpace.
De eerste bemande SpaceX-vlucht van het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk had eigenlijk afgelopen jaar al moeten plaatsvinden maar heeft om diverse redenen vertraging opgelopen. De Crew Dragon-capsule met een astronaut aan boord moet als alles goes gaat nu in het eerste kwartaal van 2020 worden gelanceerd.
5G
Over China gesproken, het land zal ook een grote rol spelen in de ontwikkeling en de implementatie van 5G. Maar het voelt ook de hete adem van de Verenigde Staten in zijn nek, waar vooral Starlink druk doende is met 5G. De technologie wordt overigens in Nederland al sinds 2018 getest in de Johan Cruijff Arena door onder andere KPN en we verwachten dan ook dat we in 2020 veel meer gaan horen van 5G, ook in ons land.
We mogen alleen nog niet alle voordelen van 5G gaan verwachten. T-Mobile heeft bij de overname van Tele2 als eerste beloofd dat rond de zomer van dit jaar we landelijke 5G dekking in Nederland gaan krijgen. En daarvoor moet je dan wel een geschikte smartphone bezitten.
Autonoom rijden
Het is de laatste paar maanden wat stiller rondom autonoom rijden, maar dat zien we als een stilte voor de storm. In 2020 zullen we nog geen level 5, volledig autonome auto’s op de weg gaan zien, maar ook in ons land komen er steeds meer testlocaties bij voor in ieder geval de lagere levels die ons een stap dichter zullen brengen bij autonoom rijdende auto’s.
Sommige Tesla’s naast inmiddels ook een aantal andere nieuwe auto’s kunnen al autonoom Level 2 rijden (sturen, gasgeven en remmen zijn afhankelijk van de situaties automatisch geregeld). Auto’s worden ook softwarematig ge-upgrade naar Level 3. Hier bepaalt de auto zelf zijn positie op de weg neemt hij het over van de bestuurder die zijn ogen niet meer op de weg hoeft te houden. De bestuurder moet het zelf pas overnemen als er een noodgeval is en zelf ingrijpen dus moet.
Verder lezen over 5G
Mobile02.07.2024
VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum
Technology03.05.2024
Er is nog geen 6G, maar Japan heeft het wel al gebruikt
Mobile22.01.2024
Vodafone, test nieuwe 5G-technologie voor snellere uploads
Mobile28.12.2023
Waarom worden nog steeds antistralingsstickers verkocht?
Is na 30 jaar nog steeds niet duidelijk dat die niet werken?Mobile22.12.2023
Vier jaar later dan gepland kan het ‘echte’ 5G eindelijk los in Nederland
De 3.5GHz band is vanaf augustus 2024 beschikbaarMobile14.12.2023
5 redenen om voor een zakelijk sim only-abonnement te kiezen
Mobile12.12.2023
Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?
Chinese fabrikant zou 'oude' plannen voor een fabriek in Frankrijk weer nieuw leven ingeblazen hebbenMobile05.12.2023