Lijkt het er nu serieus wél of niet op, dat ook Apple meer en meer te maken gaat krijgen met een toename van virussen?
Leuke column hierover gelezen; “Nogmaals, voor de altijd ongelovige fanatieke Windows gebruiker, in de ijdele hoop dit te laten doordringen (…), het is technisch niet mogelijk!”
Het volgende artikel is doorgeplaatst vanaf de website van Apple Store The Innovators, alwaar je ook het volledige en niet-ingekorte artikel kunt lezen.)
“Sensationeel: Er is weer een Mac “virus” gesignaleerd!
Jawel, het is weer zover! Eens in de zoveel tijd pikt de media weer het bericht op van iemand die ook zijn paar minuten beroemdheid komt opeisen en claimt dat het nu eindelijk voorbij is: “Jippie, er zijn nu ook virussen voor de Mac!”, roept hij enthousiast…
De definitie van een virus is een programma dat zonder jou medeweten iets installeert of verwijdert. En dit, beste Mac vrienden, is technisch op een Mac niet mogelijk.
Hoe komt dat zo? Als je een programma download op de Mac, moet je daar bewust voor klikken. Klik je op een link, maar blijkt het geen link maar een programma te zijn, dan geeft onze webbrowser Safari dit aan en vraagt om je bevestiging om dit te downloaden. Een plaatje had gewoon geopend, maar een programma moet worden bevestigd. Dan, als je op onbekende website was en je toch benieuwd bent want voor bijzonders je nu gedownload hebt, wordt het ook niet vanzelf geopend, maar moet je dubbelklikken. Dan geeft de Mac aan dat het een programma is dat je van Internet hebt gedownload. Als je dan nog niet genoeg uitroeptekens hebt gezien en de waarschuwingen negeert (we hebben het hier over een bestand van onbekende of twijfelachtige afkomst!) dan opent het programma. Maar dan nog, installeert het programma zelf niets, het draait en kan eventueel visueel gekke dingen doen met je computer. Maar dan nog, een kwestie van het programma verlaten, geforceerd stoppen, of de computer uitzetten en er is niets aan de hand. Had je op het programma dubbel geklikt en er werd je om een wachtwoord gevraagd, dat betekent dat het fout kan zijn. Als je dán je wachtwoord geeft, kan er daadwerkelijk iets in het systeem geinstalleerd worden, en/of kan er een schadelijke actie uitgevoerd worden.
Als je weet waar je op moet passen, is er niets aan de hand en mag het “andere kamp” en de sensatiezoekende media (en da’s niet alleen de Telegraaf, maar net zo goed De Volkskrant) zo hard schreeuwen als ze willen. Laat ze hun stembanden maar kapot schreeuwen en ga zelf luisteren naar de zachte zoete tonen die de Mac je toefluistert. Jij weet wel beter.”