De Business Software Alliance (BSA) heeft vorig jaar in Nederland voor in totaal 1,2 miljoen euro aan schikkingen getroffen met bedrijven en organisaties naar aanleiding van illegaal softwaregebruik. Het hoogste schikkingsbedrag bedroeg 115.000 euro, dat betrof een niet nader genoemde semi-overheidsinstelling. De BSA voerde in 2008 in Nederland verschillende procedures. Dat leidde naast de schikkingsbedragen tot legalisatie van software ter waarde van 1,5 miljoen euro.
Het zijn overigens niet alleen deze kosten waar organisaties naar moeten kijken. Wanneer er illegale software gebruikt wordt lopen ze ook nog andere risico’s, zoals besmetting door virussen, beveiligingsbedreigingen, storingen, dataverlies en reputatieschade.
Dat alles leidt tot hogere kosten. De BSA adviseert bedrijven daarom ook de risico’s van illegale software serieus te nemen en goed toe te kijken op een legaal gebruik. Softwareversies met een licentie hebben tal van voordelen. Ze zijn betrouwbaar en worden optimaal ondersteund door de leverancier met upgrades, patches en diensten.
In Europa, het Midden-Oosten en Afrika hebben bedrijven en organisaties in 2008 door illegaal gebruik van software in totaal voor meer dan 16,7 miljoen euro aan schadevergoeding moeten betalen en moeten investeren in nieuwe software. Er werd voor ruim 5,8 miljoen euro aan schikkingen betaald en meer dan 10,9 miljoen euro aan het legaliseren van software. De BSA voerde in de EMEA-regio meer dan drieduizend procedures.
Jacco Brand, voorzitter van het BSA-comité in de Benelux: “Inbreuk op intellectuele eigendommen treft niet alleen de softwareleverancier. De kosten van schikkingen en legaliseren laten zien dat zo’n inbreuk ook voor bedrijven en organisaties verstrekkende gevolgen kan hebben. De BSA blijft zich richten op het bestrijden van illegale software. Zeker in een tijd van economische teruggang is het van belang dat elk bedrijf zijn waardevolle middelen beschermt. Een moeilijke markt is daarbij geen excuus om wet- en regelgeving te omzeilen en software illegaal in te zetten.”