Iedereen weet zo onderhand wel dat de eerste versie van een groot softwarepakket niet wordt uitgegeven als de programmeurs en testers ermee klaar zijn, maar wanneer het geduld van de marketingafdeling op is. Hebben ze flink lopen patsen bij klanten over wat het nieuwe pakket allemaal kan, blijkt het toch een heel stuk lastiger te zijn om te bouwen dan was voorzien. Afgaan is natuurlijk geen optie, dus gaan we snijden in features om toch nog iets presentabels neer te zetten.
Als je geen tijd of zin hebt om rond te sproken met het allernieuwste maar iets wil hebben dat ‘gewoon werkt’, ga dan niet voor de deur liggen wachten op de release van de nieuwe versie van je favoriete pakket. Geef de techneuten de tijd de kinderziektes eruit te krijgen en het product uit te werken en op te leveren zoals het was bedoeld.
Zo lang bedrijven en mensen iets kopen omdat het het laatste nieuwste (en volgens de reclame, ‘beste’) is van een bedrijf dat ze kennen, zonder eerst het product onder de loep te nemen en reviews (die niet door het bedrijf zelf zijn gesponsord) te bekijken, zullen bedrijven als bijvoorbeeld Microsoft altijd weg blijven komen met halfbakken producten als Windows. Vista is daar wel het meeste beruchte voorbeeld van inmiddels. Daarmee willen me van mijn superstabiele XP SP2 afhalen? Dacht het niet!
De enige manier om fabrikanten te ‘straffen’ voor het te vroeg uitbrengen van software die nog eigenlijk niet klaar is HET NIET TE KOPEN. Dus iedereen Vista heeft gehaald ‘omdat het het nieuwste van het nieuwste is en het kan veel meer dan XP’ en nu niet blij is en nu zeurt dat het niet voldoet aan de verwachtingen: PECH GEHAD!
Geschiedenis wijst uit dat de eerste versie (van eigenlijk alles, maar zeker van Windows) niet te vertrouwen is. Pas na één of twee updates / servicepacks moet je gaan overwegen of je er iets aan hebt. XP lijkt daarop een uitzondering te zijn omdat de eerste versie al behoorlijk goed was, maar eigenlijk is het niet veel spannender dan een getweakte Windows 2000. Bovendien hadden ze haast want Windows 2000 was bedoeld voor de zakelijke markt en hun nieuwste consumentengedrocht Windows Millennium was zo’n beetje in hun gezicht ontploft.
Ik werk zelf dagelijks met de programmeertaal PHP. Ondanks dat het open source is en iedereen mee kan kijken naar de broncode ervan (en dat doen heel erg veel mensen) komen er wel eens blunders door de release-controles heen. Meestal is het een kleine moeite voor systeembeheerders om terug te gaan naar de vorige versie, maar ik hou sinds een paar jaar een eenvoudige regel aan: ik de nieuwste versie pas ga overwegen te installeren twee weken nadat hij uitgebracht is. Als er in de eerste twee weken na release geen serieuze blunders worden gevonden, dan zijn ze er niet. Worden ze wel gevonden, dat worden ze onmiddellijk gerepareerd en komt er een nieuwe versie uit. De twee weken gaan dan opnieuw in. Het is zelfs recentelijk voorgekomen nog voorgekomen dat één of twee dagen na een release een nieuwe release wordt uitgebracht met een paar kritieke fixes. Dat is helemaal niet erg, ik kan er niet mee zitten. De mensen doen hun uiterste best en ben vreselijk blij met al hun harde werk, maar het zijn nog steeds mensen en hoe goed er ook wordt geprogrammeerd en hoe stringent en ook wordt getest, shit happens. Geen probleem, neem je tijd.
Waarom nu ineens een veel relaxtere houding ? PHP wordt vrijwel altijd geïnstalleerd door een systeembeheerder. Het is bestemd voor een hele andere markt. Bovendien: ik hoef er niks voor te betalen. Het is helemaal gratis ! En als ik fouten tegenkom kan ik daarvoor tickets aanmaken in hun bugtracker zodat ernaar gekeken kan worden.