Er gebeurt een hoop in de wereld van domotica, huisbeveiliging en Internet of Things. Steeds meer Nederlanders schaffen domotica-artikelen aan. Bijna 800.000 Nederlandse huishoudens (11%) hebben slimme apparaten voor beveiliging en veiligheid in huis. Vooral IP en beveiligingscamera’s zijn erg populair. De grootste groeipotentie is voor slimme rook-, CO- en CO2-melders.
Eén op de tien (11%) Nederlandse huishoudens heeft slimme apparaten in huis in de categorie beveiliging en veiligheid. Deze 11% is onder te verdelen in de volgende categorieën:
Dit blijkt uit Smart Home Monitor 2017, een onderzoek die Multiscope onder 5500 Nederlanders uitvoerden. 57% van de Nederlanders geeft aan dat deze slimme apparaten zorgen voor extra veiligheid. De groei van slimme apparaten zal de komende jaren verder stijgen.
De slimme rook- CO- en CO2 melders hebben de meeste groeipotentie. In 2016 was nog 10% geïnteresseerd in deze slimme melders. In 2017 is dit alweer gestegen naar 15%. In potentie zijn dit dus 1,2 miljoen huishoudens.
De wereldwijde groei van beveiliging en veiligheidsapparatuur zal de komende jaren verder voortzetten. Uit onderzoek van Global Smart Home Security Market Report 2018 blijkt dat de totale marktomvang van home security in 2017 uit $670 miljoen bestond. De verwachting is dat dit verder zal groeien naar $2660 miljoen aan het eind van 2025.Er wordt een jaarlijkse groei verwacht van 18,8% in de periode van 2018-2025.
Huisbeveiliging, domotica en IoT zijn drie onderdelen van huistechniek die goed samengaan. Ze kunnen grote impact hebben op het huishouden. Daarom heeft er afgelopen jaren veel innovatie plaatsgevonden. Fabrikanten hebben hun producten zo weten te verfijnen dat het voordelen biedt voor huizen en gezinnen. Hier volgen 10 belangrijke trends op het gebied van woningbeveiliging, domotica en Internet Of Things.
De afgelopen jaren zijn er veel cloud-gebaseerde innovaties geweest op het gebied van beveiliging en huisautomatisering, dat we alle opslag en verwerking van deze gegevens op lokale servers bijna vergeten zijn. Vandaag de dag zien we een terugkeer naar lokale dateverwerking. Vooral gezien alle zorgen over cybersecurity. Zelfs Nest, de koning van de cloud, brengt de verwerking terug op lokaal niveau.
Omdat de apparaten steeds slimmer en kleiner worden, kunnen ze nauwkeuriger en beter analyses uitvoeren zonder de cloud te hoeven gebruiken. De gegevens worden pas in de cloud opgeslagen als dit echt nodig is.
Systemen kunnen bijvoorbeeld gezichtsherkenning in een camera zelf uitvoeren en alleen de resultaten – zoals de naam van de persoon – naar de cloud sturen in plaats van de hele videostream. Er vindt meer integratie plaats op lokaal niveau, doormiddel van hubs en lokale protocollen. Nest, laat temperatuursensoren rechtstreeks communiceren met de Nest-thermostaat via Bluetooth. Of de nieuwe Nest beveiligingssystemen, Nest Hello deurbel en Nest X Yaleslot communiceren allemaal via een eigen huisautomatisering programma van Nest.
Huisbeveiliging- en automatiseringssystemen draaien vaak nog op triggers, bijvoorbeeld het activeren van het alarm als er een beweging wordt gedetecteerd, of het terugzetten van de thermostaat elke nacht om 01:00 uur.
Maar dankzij AI (kunstmatige intelligentie), oftewel machine learning, wordt huisautomatisering steeds meer realiteit. Sensoren en digitale systemen monitoren de activiteiten in en rondom het huis. Ze leren wie het huis in en uitgaat, op welke tijdstippen en leren patronen aan in het gebruik van de thermostaat. In plaats van dat je de thermostaat zelf in werking zet, gaat de thermostaat aan wanneer je onderweg naar huis bent. Zodra je thuis bent, staat de verwarming op de gewenste temperatuur.
Ook wanneer er een nieuw geluid of beweging plaatsvindt op een bepaald moment, kan het systeem en waarschuwing naar de eigenaar sturen. Dus in plaatst van dat het huis alleen maar reageert op triggers, reageert het op patronen – ook wanneer er bepaalde dingen gebeuren die niet gebruikelijk zijn.
Sinds de komst van kunstmatige intelligentie hebben sensoren niet langer één enkele taak, zoals het detecteren van beweging of het meten van de temperatuur. Multifunctionele sensoren meten tegenwoordig alles, bijvoorbeeld: omgevingslicht, de luchtkwaliteit, geluid en andere omgevingsfactoren. Hoe meer ze meten, hoe meer ze leren en slimmer ze worden.
Gezichtsherkenning, het tellen van mensen, pakketdetectie en andere videoanalyses zijn niet nieuws in securitywereld. Dit soort systemen hebben luchthavens, grenzen en andere belangrijke plekken de afgelopen tien jaar veilig gehouden. Echter waren er vroeger gigantische processoren, servers, netwerkbeveiliging en speciaal opgeleid personeel noodzakelijk om dit soort systemen werkend te krijgen.Vandaag de dag zijn dit soort systemen te krijgen met kleinere processoren en kunnen consumenten dergelijke producten zelf installeren en beheren.
Hoe slimmer de camera’s worden, hoe meer sensoren ze kunnen vervangen. Tegenwoordig kunnen ze beweging, geluid, kleur en zelfs de lichaamstemperatuur van mensen volgen en analyseren. Ze herkennen mensen, verpakkingen, huisdieren, vuur en specifieke bewegingen zoals vallen. Wanneer er vuur wordt geconstateerd, kan er een melding worden gemaakt van brand.
Bovendien kunnen de slimme bewakingscamera’s de gegevens op een eigen systeem of server opslaan, zodat deze gegevens niet in verkeerde handen terechtkomen.
Door nieuwe technologieën op het gebied van videobewaking is er steeds meer mogelijk. Google heeft een technologie en een API ontwikkeld waarmee je personen of objecten in foto’s en video’s kunt zoeken. Je kunt personen, dingen (bijvoorbeeld een rode hoed of een dier), activiteiten (zoals hardlopen), tekst (FedEx op een busje) en andere parameters detecteren. Veel van deze functies zijn beschikbaar op Google Photos en op de Google Lens app.
Er zijn bedrijven, zoals Briefcam en IC Realtime die dergelijke bewakingsoplossingen verkopen met zoekfuncties als deze. Het systeem wordt na verloop van tijd slimmer, omdat gebruikers kunnen aangeven welke resultaten belangrijk zijn of niet.
Ring, is een bedrijf dat video deurbellen en beveiligingscamera’s verkoopt. Met Ring houd je vanaf je smartphone, tablet of pc je woning in de gaten. Ook wanneer mensen niet thuis zijn. De Ring collectie bestaat uit verschillende versies Ring deurbellen, ontvangers met camera. Hiermee houd je de hele omgeving rondom een woning in de gaten.
De app van Ring heeft de mogelijkheid om videobeelden te delen. Het doel hiervan is om de verbondenheid tussen buurtbewoners te vergroten en hiermee criminaliteit en brand terug te dringen. Amazon kocht Ring niet vanwege zijn deurbeltechnologie, maar kocht het bedrijf voor het uitbreiden van hun klantenbestand. Hoe meer verbondenheid in een buurt, hoe meer (aanverwante) producten Ring kan verkopen aan andere buurtbewoners.
Net als de cloud-gebaseerde innovaties waren alles-in-één-oplossingen de toekomst voor camera- en beveiligingssystemen. Deze alles-in-één-oplossingen bestonden vaak uit camera’s, een alarmsysteem en een touchscreen.
Vandaag de dag gaan we weer terug naar de basis. Grote beveiligingsfabrikanten ontkoppelen de systemen en gaan beveiligingssystemen weer in losse componenten verkopen. Hierdoor koop je bijvoorbeeld los een camera en als aanverwant artikel kun je een alarmsysteem eraan toevoegen.
Het mobieler maken van camera’s en beveiligingssystemen wordt steeds meer de standaard. Kleine en lichtgewicht camera’s die zonder thuisnetwerk communiceren. Vooral met de komst van het 5G-netwerk kunnen de camera’s nog sneller en directer communiceren. Zelfs nog zonder het 5G-netwerk zien we al verschillende partijen die mobiele apparatuur op de markt brengen.
Netgear Arlo is hier een goed voorbeeld van. Er is geen lokaal netwerk meer voor nodig. De Arlo is een mobiele HD IP-camera die werkt op het 4G netwerk. De camera werkt op een accu, waardoor je niet meer te maken hebt met stroomkabels. Via een smartphone (iOS en Android) houd je de ruimte nauwlettend in de gaten.
Je ziet steeds meer consumenten DIY (doe-het-zelf) systemen aanschaffen. Leveranciers bieden DIY beveiliging- en automatiseringssystemen aan. Ze worden steeds meer verkocht. Alleen deze systemen missen vaak de ondersteuning en diensten die traditionele beveiligingssystemen wel bieden: een geavanceerd integratiesysteem, videoverificatie, systeemconfiguraties, valse alarmbeperking en dergelijke. Bovendien komen er steeds meer DIY systemen voor consumenten. De consument heeft bijna geen overzicht meer. Hierdoor zie je dat consumenten zich meer laten adviseren door professionals.
Dual path systemen zijn alarmsystemen met een tweevoudige verbinding. Een dual path systeem heeft twee verschillende type alarmtransmissiepaden ofwel twee verschillende type verbindingen naar de ontvanger. Het zou geen trend meer moeten zijn. Maar helaas zijn er tegenwoordig nog veel alarmsystemen die niet voorzien zijn van een dual path functionaliteit. Sommige systemen ondersteunen slechts één type alarmtransmissiepad (single path = enkelvoudige verbinding).
Universele dual path systemen, zoals Alula (ipDatatel), Napco (StarLink met iBridge) kunnen worden gecombineerd met de meeste populaire beveiligingssystemen.
Van dual path systemen tot aan video search en van smart video bewaking tot aan DIY systemen. Er zijn een hoop trends in de huisbeveiliging en huisautomatisering. Internet Of Things speelt hierbij een belangrijke rol. De komende jaren zullen we bijvoorbeeld steeds meer mobiele camera’s gaan zien, welke gewoon via een 4G of 5G netwerk met het internet verbonden zijn. Daarnaast gaan we met veel beveiligingssystemen terug naar de basis. Voorheen hadden beveiligingssystemen veel te maken met innovatieve cloudoplossingen.
Omdat de apparaten steeds slimmer en kleiner worden, kunnen ze nauwkeuriger en beter analyses uitvoeren zonder de cloud te hoeven gebruiken. Zoals je hebt kunnen lezen, komen er een hoop veranderingen rondom huisbeveiliging.
Hoe is het met jouw huisbeveiliging gesteld?