12.08.2020
Tech in Asia

Run op VPN-diensten na verbod op TikTok

By: Redactie Tech in Asia

BlogTech in Asia

Nu verschillende landen over de hele wereld TikTok verbieden of dreigen te beperken, is de belangstelling voor Virtual Private Networks (VPN) enorm toegenomen.

Met een VPN wordt het internetverkeer door een versleutelde virtuele tunnel geleid waardoor app-blokkades kunnen worden omzeild. Het land van herkomst van de gebruiker kan niet langer worden herkend.

ExpressVPN

ExpressVPN zag een toename qua verkeer van 10% per week na de aankondiging van de Amerikaanse regering van een mogelijk TikTok-verbod. Idem dito voor Japan en Australië, waar ExpressVPN een groei realiseerde van 19% en 41% respectievelijk. Andere aanbieders rapporteren ook groei.

VPN’s zijn al lang een populaire oplossing voor mensen die beperkingen op internet willen omzeilen, of men nu gecensureerde inhoud wil raadplegen of een verboden app wil gebruiken. Inwoners van Hong Kong gebruiken massaal VPN-services om onder de toenemende censuur uit te komen.

VPN-diensten verbieden

Overheden reageren door VPN-diensten te verbieden. Gebruikers moeten zich dan registreren in een buitenlandse app store, wat vaak gepaard gaat met obstakels zoals het bezit van een lokale creditcard. China gooide eerder al VPN-leveranciers achter de tralies.

Gebruikers kunnen op zoek gaan naar alternatieve apps, maar in de praktijk is men loyaal aan wat men kent. Zo is WeChat bijkans onvervangbaar voor Amerikaanse Chinezen die een verbod vrezen; de app heeft 1 miljard gebruikers.

Kleinere apps weten zich uit het zicht van autoriteiten te houden. In tegenstelling tot rivalen Telegram en Whatsapp, is Signal nog steeds toegankelijk in China, althans voorlopig. De app klom tussen 7 en 9 augustus maar liefst 51 plaatsen in de pikorde qua populairste Chinese iOs-apps.

Toekomst

Individuen en bedrijven moeten steeds meer rekening gaan houden met het uitvallen van diensten, anders lopen ze het risico de toegang tot een gratis en open internet te verliezen. De oprichter van Telegram, Pavel Durov, daarover: “De Amerikaanse acties tegen TikTok scheppen een gevaarlijk precedent en vormen mogelijk de doodsteek voor een écht openbaar wereldwijd netwerk (of wat er van over is).”

Share this post