Eerder dit jaar verklaarde voormalig OVO-directeur Johnny Widodo (nu CEO van BeliMobilGue) in een interview met CNBC Indonesia dat “zijn” digitale betalingsplatform meer dan US $ 1 miljard waard is.
Indonesië kende tot op heden slechts vier unicorn startups: gojek, Tokopedia, Traveloka en Bukalapak. Widodo’s claims lijken niet uit de lucht gegrepen: Finance Asia waardeerde het bedrijf eerder op US $ 2,9 miljard. Indonesië’s vijfde unicorn is een feit. OVO staat vooral bekend om de betalingsapp GoPay. GoPay is sinds kort de primaire betalingsoptie op de immens populair e-commercesite Tokopedia, iets dat het bedrijf geen windeieren heeft gelegd. Het vizier lijkt nu gericht op gojek, vooralsnog dominant in de digitale betalingssfeer. Een mogelijke fusie tussen OVO en fintechbedrijf Dana lijkt onderdeel van een push om gojek uit de markt te drukken. Grab lijkt die fusie te gaan aansturen.
Als er een overeenkomst wordt gesloten, zou Grab een meerderheidsbelang in het door Ant Financial gesteunde Dana kopen van het Indonesische mediaconglomeraat Elang Mahkota Teknologi (Emtek) en het vervolgens samenvoegen met OVO. Grab bezit aandelen OVO. De flinke groei van OVO betekent niet dat ze achterover kunnen leunen, daarvoor is de Indonesische markt te dynamisch. Bij mede-unicorn Bukalapak weten ze daar alles van. Recent vond er een ontslagronde plaats om een evenwicht te vinden tussen groei en winstgevendheid. Er werden 250 mensen ontslagen en enkele kantoren gesloten.