Wij mensen zijn divers en onvoorspelbaar. Logisch dus dat elk land een eigen visie heeft op kunstmatige intelligentie en robots. Aziaten staan er om bekend vrij ver te zijn met de acceptatie van robots in het dagelijkse leven, maar er zijn verschillen in adoptie. We kijken naar deze verschillen.
Robots worden in China met open armen ontvangen. Ze worden ingezet als receptionist en lappen thuis de ramen. Ze lezen nu ook het nieuws voor. Een artikel in the South China Post meldt dat China’s Xinhua-nieuwsagentschap twee nieuwslezers heeft ontwikkeld met behulp van kunstmatige intelligentie. Het duo, Xin Xiaomeng en Qiu Hao, zijn ontwikkeld op basis van echte personen en kunnen de mimiek van een mens bijkans perfect nabootsen. Ze spreken vloeiend Engels en Chinees.
Robots maken ook hun opwachtingen in het onderwijsstelsel. China Daily zegt dat Keeko, een robotleraar, inmiddels in 200 kleuterklassen voor de groep staat. Keeko stimuleert interactief leren door verhalen te delen en kinderen te helpen met probleemoplossing. De ronde kop en grote ogen geven de robot een schattig uiterlijk, ideaal voor kinderen van 7 jaar of jonger.
Ook in Japan worden robots in eerste instantie ingezet om te assisteren in en rond het huis. Japan lijkt daarentegen grotere plannen te hebben met kunstmatige intelligentie. De Japanse UN-afgevaardigde verdedigde eerder het gebruik van “killer robots”, weliswaar onder menselijk toezicht.
De ambassadeur haastte zich te melden dat hij volledig autonoom opererende killer robots niet ziet zitten, maar dat er wel mogelijkheden zijn om dergelijk robots in te zetten om zowel loonkosten als “collateral damage” in oorlogstijd te beperken. Volgens krant The Asahi Shimbun is de heersende gedachte in Japan dat robots altijd onder direct toezicht moeten staan van een mens. Het land wil daar zelfs internationale afspraken over maken.
Japan is ook van plan om robots in te zetten tijdens de Olympische Spelen in 2020. Zowel bezoekers als medewerkers kunnen de assistentie van robots verwachten, bijvoorbeeld bij de informatievoorziening. Er zijn vorderingen gemaakt met het creëren van een robot die mindervaliden naar hun plek dirigeert en eventueel hun spullen draagt op de weg daarnaartoe.
Gek genoeg zijn de eerder genoemde killer robots niet de meest controversiële applicatie van kunstmatige intelligentie en robottechnologie in Azië. Die eer gaat naar Thailand, waar een klein leger aan geüniformeerde robots in het Mongkutwattana General Hospital in Bangkok meehelpt met de distributie van documenten tussen de verschillende departementen. De controverse zit ‘m in het feit dat men vreest dat de robots de banen van verpleegkundigen en assisterend personeel zal inpikken. Het noopte de ziekenhuisdirecteur om officieel te verkondigen dat de robots niet zullen worden ingezet om de loonkosten te drukken.
[Fotocredits © Riko Best – Adobe Stock]