Een rechtbank in het Oosten van China heeft een nieuwe manier gevonden om wanbetalers aan te pakken. Vrienden en familie van de schuldenaar wordt via WeChat geld aangeboden als zij de rechtbank informeren over nieuwe schulden of de schuldenaar onder druk zetten om te betalen.
De maatregel is gericht op “laolai”, een denigrerende term voor mensen die hun schulden niet terugbetalen. De advertenties worden gegenereerd via een WeChat miniprogramma – een applicatie kleiner dan 10 megabytes die direct op de interface van de app draait.
Een van de hoogste beloningen die wordt aangeboden bedraagt maar liefst 8,8 miljoen yuan (1,2 miljoen Amerikaanse dollars) en heeft betrekking tot een vrouw genaamd Zhu Lifeng. Zij heeft een uitstaande schuld van 177 miljoen yuan. Het WeChat miniprogramma heeft in China tot een brede discussie over privacybescherming geleid. Echter, niet iedereen ziet een probleem.
Veel Chinezen zeggen dat wanneer iemand weigert om een lening terug te betalen, zij blijkbaar niet om hun reputatie malen en daarom niet moeten klagen over eventuele inbreuk op hun privacy.
In China worden wel vaker schuldenaars met naam en pasfoto afgebeeld in de media. Personen die een banklening niet volgens afspraak terugbetalen, belanden op een zwarte lijst. In januari werd in de provincie Hebei een “laolai-kaart” ontwikkeld binnen de WeChat-omgeving. Deze geeft realtime aan waar de laolai’s zich bevinden. Informatie over de laolai’s kan worden gedeeld met anderen.
De Chinese overheid is in 2011 begonnen met het ontwikkelen van een sociaal kredietsysteem. Het systeem beoordeelt burgers, bedrijven en overheidsorganisaties. Burgers met een slechte score wordt verboden om te reizen of bepaalde plekken te bezoeken. Het systeem is al deels in gebruik en moet in 2020 volledig af zijn.