Onderzoekers van de China Conservation and Research Centre for Giant Pandas hebben een gezichtsherkenningsapp ontwikkeld die het mogelijk maakt om individuele panda’s te kunnen herkennen. Dat meldt het Chinese overheidsorgaan Xinhua News Agency.
De app zal putten uit een database met 120.000 plaatjes en 10.000 video’s om zodoende het beestje bij zijn of haar naam te kunnen noemen.
In 2014 werden er in drie Chinese provincies zo’n 2.000 panda’s in het wild geteld. De Chinezen nemen de bescherming van de panda uiterst serieus. Eerder werd er speciaal voor de panda’s een gigantisch nationaal park opgericht, bijna 24 duizend km2 in omvang. Dat kostte de Chinezen maar liefst $1.45 miljard.
Vermoedelijk zal de app natuurbeschermers helpen om de pandapopulatie beter bij te houden, vooral op moeilijk bereikbare plekken. Door daar gezichtsherkenningscamera’s op te hangen verzamelt men niet alleen nauwkeurige gegevens over de populatie van wilde panda’s, maar komt men ook meer te weten over de geografische spreiding en geboorte- en sterfgevallen.
Dit is niet de eerste keer dat gezichtsherkenning op dieren wordt toegepast. Volgens The Telegraph hebben Amerikaanse en Italiaanse bedrijven software ontwikkeld die foto’s van vermiste huisdieren kan matchen met die in het asiel. Het is ook mogelijk om huiskatten middels gezichtsherkenning te onderscheiden van andere katachtigen.
Het toepassen van gezichtsherkenning is controversieel in China. De overheid gebruikt de technologie om haar eigen mensen te bespioneren en de Oeigoeren in Xinjiang te vervolgen. China is wereldleider in de ontwikkelingen van gezichtsherkenning.