Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
We kunnen niet meer om wearables heen. Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een polsbandje, smartwatch of clipje om dagelijkse activiteiten te meten. Sporters zijn er verslaafd aan en voor hen is het niet alleen een gadget maar ook een manier om hun prestaties te meten. Hardlopers doen het al heel lang lang met sporthorloges van Garmin, Polar, TomTom en Nike. Deze sporthorloges geven je veel informatie en maken het mogelijk je eigen prestaties te vergelijken t.o.v. anderen. Fietsers houden van de populaire Strava-app op hun smartphone. Maar ook hier doen horloge’s het goed. Een goed voorbeeld TomTom is de Multisport Cardio die naast alle GPS-functies, je hartslag en wanneer je dit wilt, je cadans kan meten. Dit horloge kan daarnaast communiceren met de Strava-app. Allemaal voorbeelden van (semi)-professioneel gebruik van wearables.
Daarnaast is er een grote markt voor de Fitbit’s, een verzamelnaam zoals Spa dat is voor water. Bandjes die je om je pols draagt en vaak niet meer zijn dan vooral dure stappentellers. Je kunt een doel instellen van bijvoorbeeld 10.000 stappen per dag. Wat je terug krijgt is het aantal stappen, de vermeende afgelegde afstand en calorieverbruik. Nuttig of niet, dat bepaal je zelf. Als je consequent met dezelfde tracker meet krijg je uiteindelijk inzicht over hoe actief je bent en zou je er wat bewuster door kunnen gaan leven. De prijs is vaak nog hoog en varieert deze van 79 tot 129 euro.
Pivotal Tracker 1
Inmiddels lijkt dat ook een stuk goedkoper te kunnen met de Pivotal Tracker 1, ontwikkeld door de Pivotal Tracker Company, een startup uit Seattle. Zij bieden nu een jaarlijks abonnement van 12 maanden, samen met een keurig ogende polsband. De bijbehorende app is geschikt voor Android en iOS.
Het ontwerp ziet er echt prima uit en dat voor een wearable die in de Verenigde Staten slechts 12 dollar kost, net iets meer dan 10 euro. Het scherm geeft tijd en datum aan en de status van de batterij. Opgeladen gaat hij 5 tot 7 dagen mee. Aan de achterzijde van het bandje zitten vier pinnen die worden gebruikt om het apparaat op te laden via een docking systeem.
Nadeel is wel dat het Pivotal Tracker 1 niet waterdicht is wat wel geldt voor de meeste wearables die nu op de markt zijn. Verder heeft hij geen fancy hartslagmeter of GPS maar heeft hij wel de standaard functies zoals stappenteller, slaaptijd, actieve tijd en calorieverbruik. Voor een dergelijke prijs is dat meer dan voldoende en geeft het ook aan dat dit soort technologie niet duur hoeft te zijn. Het beste nieuws zit eigenlijk verscholen in hun businessmodel. Na 1 jaar ontvang je tegen hetzelfde bedrag een update van de software en een nieuw tracker. De Pivotal Tracker 1 is alleen online te bestellen.
Verder lezen over Wearables
Tech in Asia08.11.2024
Baidu gaat een slimme AI-bril lanceren tijdens Baidu World
Gadgets20.09.2024
Er zijn veel klachten over Fitbit maar dit doet het wél beter
Gadgets13.08.2024
Subtiele smartwatch? Google kondigt Pixel Watch 3 aan
Mobile04.07.2024
Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt
Gadgets06.02.2024
Marathonloper Kelvin Kiptum wil grenzen gaan verleggen met Amazfit
Wereldrecord marathon onder de 2 uur?Gadgets31.01.2024
Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt
Gadgets12.12.2023
Gift guide: de leukste gadgets & cadeautips voor Kerstmis
Technology31.10.2023