Internet is, net als water en zuurstof, een primaire levensbehoefte van de mens. We willen altijd het internet op kunnen, binnen en buitenshuis, in Nederland maar ook daarbuiten.
In Europa zijn door de Europese Commissie (dat mag ook wel eens genoemd worden) de roamingkosten in Europa aanzienlijk omlaag gegaan en zullen binnenkort (misschien al december 2015) hopelijk zelfs helemaal wegvallen (Roam Like At Home).
Helaas in de Verenigde Staten is dit niet zo en betaal je, afhankelijk van je provider, hoge bedragen per MB (van 2,50 tot 10.51).
Natuurlijk kan je ergens een Wi-Fi Netwerk oppikken, maar is dit veilig? Hoe weet je welke je kunt vertrouwen en welke niet?
Is het niet veel handiger om gewoon je eigen Wi-Fi hotspot te gebruiken en zo het internet op te gaan? Ja, dat is zo maar dan heb je wel een hotspot device nodig en een sim. Als je de sim in je mobiel doet dan ben je weer niet bereikbaar op je normale telefoon nummer. Kortom, dat is veelal ook geen oplossing.
De oplossing is volgens Karma simpel: koop een Karma Hotspot (a $149) en betaal gewoon voor wat je verbruikt. Je krijgt standaard 100 MB bij de hotspot en voor extra 1 GB aan data betaal je $14. Er zijn ook grotere pakketten zoals 10GB voor $99 ($9.90 / GB). Geen abonnementskosten, geen databundels die verlopen.
De nieuwe Karma hotspots maken gebruik van LTE via het Sprint netwerk met 3G als backup verbinding. Dit geeft je voldoende snelheid, gemiddeld 6-8 Mbps download en 2-3 Mbps download op LTE.
Als LTE niet beschikbaar is dan schakelt Karma over op 3G met 0.6-1.4Mbps download 0.35-0.5 Mbps upload. Aan de Wi-Fi kant: 802.11b/g/n (2.4Ghz) en maximaal 8 gelijktijdige verbindingen.
Wat bijzonder is aan Karma, je deelt een gedeelte van je verbinding met vreemden. Er is een open deel aan de Karma hotspot en op het moment dat je die deelt met anderen dan krijg je 100 MB extra data tegoed. Maar ook de mensen die jouw verbinding gebruiken krijgen 100 MB. Van dat delen merk je qua snelheid eigenlijk niets.
Dat is nog eens een win-win situatie!
Ik was in januari van dit jaar in de Verenigde Staten en had mijn Karma meegenomen. Op de weg terug naar Nederland had ik een lange stop op het vliegveld van Detroit waar geen gratis internet is. Binnen 15 minuten hadden 7 mensen mijn hotspot ontdekt en maakten ze er gebruik van en ik was 700 MB data tegoed rijker.
Ik noem Karma een ‘Amerikaanse start-up’ maar dan wel een met een Nederlands tintje: niet alleen zijn de oprichters Steven van Wel en Stefan Borsje en ook COO Robert Schouwenburg Nederlands, er werken in totaal zo’n 7 Nederlanders bij deze 20 man sterke start-up.
Karma werkt op dit moment alleen in de VS maar er zijn zeker plannen voor uitbreiding in Europa. Welk land als eerste zal volgen is niet bekend, het kan natuurlijk Nederland zijn maar ik denk dat Karma zich meer laat leiden door marktpotentieel dan door Nederlands sentiment.
Een issue is wel dat Karma alleen in de VS de hotspots kan versturen, een oplossing daarvoor kan zijn om deze naar een hotel in de VS te laten sturen.
Als je nog geen karma hebt dan moet je er wel wat moeite voor doen, maar ja dan kan je wel in het grootste deel van de VS internetten zonder zorgen en hoge rekeningen.