Startups05.05.2021

​Nederland investeert niet genoeg in kunstmatige intelligentie


Onderzoek bewijst ‘t: we lopen achter

Wereldwijd staat Nederland er zeer slecht voor als het gaat om investeringen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Dit blijkt uit onderzoek van Techleap. Zeker ten opzichte van andere landen doen het dramatisch slecht. Conclusie: we moeten meer geld investeren in kunstmatige intelligentie: dat is immers de toekomst.

Zorgen over kunstmatige intelligentie in Nederland

De non-profit Techleap maakt zich zorgen over de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in Nederland. Dat ligt volgens Techleap niet alleen aan de achterstand in investeringen, maar ook aan beleid: “De kaders van de nationale en Europese regelgeving ondermijnen het Europese concurrentievermogen ten opzichte van andere landen.“

In een nieuw onderzoek naar de ontwikkeling van startups en scale ups die kunstmatige intelligentie ontwikkelen, bleek dat bijvoorbeeld banen in kunstmatige intelligentie wel degelijk groeien. Tegelijkertijd nemen investeringsrondes in AI startups en scale ups nemen af. Tenminste, wereldwijd nemen ze toe, maar als Nederland lopen we flink achter. Techleap: “Het aantal exits zijn in Nederland in de afgelopen vijf jaar gestagneerd en Nederland loopt achter op Europa in de ontwikkeling en investering in een concurrerend AI-ecosysteem.

AI is overal

Dat is spijtig, want kunstmatige intelligentie wordt wel volop gebruikt. Ook door jou. Of je nou artikelen laat aanraden door een webwinkel, scrollt door je Instagram-timeline of gebruikmaakt van een slimme deurbel. Het beïnvloedt ons constant en overal. In elke branche wordt op een bepaalde manier wel gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie. Hiervoor zijn niet alleen de grote techbedrijven der aarde nodig, maar juist ook startups en scale ups die met hun slimme ideeën de wereld beter proberen te maken. Techleap meent dat Nederland -vergeleken bij andere Europese landen- per hoofd van de bevolking de hoogste dichtheid heeft van AI-startups.

Dat is iets om trots op te zijn, maar dat voelen die bedrijven blijkbaar niet. Er wordt weinig geïnvesteerd en de overheid houdt zich te weinig bezig met deze initiatieven. Techleap: “AI-scale-ups genereren veel werkgelegenheid, want over de afgelopen 3 jaar bedroeg de groei van het personeel gemiddeld 33%. Dit is vier keer hoger dan de werkgelegenheidsgroei in de IT-sector.” AI-bedrijven in Nederland laten bovendien meer genderdiversiteit zien. 15% heeft een vrouwelijke oprichter of mede-oprichter, versus het wereldwijde gemiddelde van 11%. Het is dus niet allemaal kommer en kwel.

Investeringen in startups blijven achter

Vooral startups die het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie-oplossingen als kerntaak hebben, hebben het moeilijk in Nederland. Er wordt onvoldoende geïnvesteerd. Techleap: “De meeste geldstromen gaan naar AI-ondernemingen in de VS, het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland en Frankrijk. Nederlandse AI-startups trekken minder kapitaal van buitenaf aan en halen dit vooral in kleinere rondes op.” Ze missen bovendien niet alleen financiële hulp: ook is er meer data nodig om de kunstmatige intelligentie echt te laten uitblinken.

Ook stagneert het aantal exits in Nederland sinds vijf jaar. In 2020 daalde het aantal verkopen, overnames en beursgangen van AI-bedrijven in ons land met 7, terwijl er in 2018 nog groei was (van 3 exits in 2015 naar 10 in 2018). Exits zijn volgens het onderzoek ook vaak vroeg. Techleap: “Dit duidt aan dat het klimaat voor AI-startups in Nederland met lage financieringsbehoefte en aanhoudende systeembarrières voor oprichters zeer ontmoedigend zijn om in door te gaan.”

Een oplossing hiervoor kan zijn om beleid aan te passen en startups en scale ups meer te handvatten te bieden om te groeien. Op zich heeft de Nederlandse overheid het weleens over kunstmatige intelligentie, maar door de pandemie en de verkiezingen lijkt dit onderwerp wat op de achtergrond te zijn gaan liggen. Zonde, want wat de wereld juist enorm heeft geholpen met de pandemie is… juist: kunstmatige intelligentie.

Beeldbron: StartupStockPhotos

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?

Op woensdag 13 november 2024 kwamen ambtenaren en beleidsmakers samen voor de AI en Overheid conferentie, georganiseerd door iBestuur, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, LEF future center, Rijkswaterstaat en de Nederlandse AI Coalitie. Tijdens deze bijeenkomst presenteerde Daniel Erasmus ClimateGPT, een innovatief AI-model dat is ontworpen om beleidsmakers te ondersteunen in de strijd tegen klimaatverandering. Naast Erasmus kreeg ook ik de kans om te spreken en mijn inzichten te delen over de toepassing van AI binnen de overheid.

Technology20.11.2024

ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Op donderdag 14 november heeft Wortell samen met relaties en partners de feestelijke opening van haar nieuwe next-gen Cyber Defense Center (CDC) gevierd. Dit innovatieve centrum biedt organisaties wereldwijd een geavanceerde oplossing voor 24/7 proactieve beveiliging, detectie en herstel van IT-landschappen. Het CDC speelt in op de groeiende dreiging van cyberaanvallen door bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken en altijd een stap voor te blijven op potentiële aanvallen.

Cybercrime20.11.2024

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen

Niantic was zo’n vijf jaar geleden enorm bekend door zijn game Pokémon Go. Het spelletje waarin je fysiek naar locaties moet gaan. Nu gebruikt Niantic die locatie-foto's.

Mobile20.11.2024

Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen

Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams

Het idee is dat je hardop tegen je computer of telefoon praat en vervolgens zorgt de AI voor een nabootsing van wat je zegt in een andere taal. In jouw stemgeluid.

Online19.11.2024

Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams

Komt er een moment waarop AI niet meer kan verbeteren?

Zo zou de verandering van het huidige top-AI-model van OpenAI naar het volgende een vrij kleine sprong zijn. 

Online19.11.2024

Komt er een moment waarop AI niet meer kan verbeteren?

Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots

Een journalist van de Wall Street Journal nam de proef op de som en trok 24 uur de bossen in om te ontdekken of Gemini van Google, Meta AI van Meta, OpenAI van ChatGPT en Copilot van Microsoft een beetje behulpzaam waren.

Online13.11.2024

Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots

Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa

Huawei Connect 2024 in Parijs staat volledig in het teken van het thema ‘Amplify Digital and Green Transformation en richt zich op de snelle ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie en de digitale en groene transformatie in Europa.

Tech in Asia13.11.2024

Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa

YouTube wordt een deejay en gaat muziek aan elkaar mixen

Wat als je een vette remix wil maken voor in je YouTube Shorts? Dat kan straks met AI. Al moet je er wel wat voor doen.

Video13.11.2024

YouTube wordt een deejay en gaat muziek aan elkaar mixen

Verder lezen over Technology

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

Vapen is in Nederland mede door wet- en regelgeving niet zo populair, maar in andere landen wel. Deze creatieveling maakte er een e-bikebatterij van.

Technology05.11.2024

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

Je kunt The Sphere natuurlijk naast de Ziggodome leggen en dan zeggen dat het allebei gebouwen zijn met een visueel effect, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde, he? Dit zijn 10 momenten waarop The Sphere er fantastisch uitzag.

Technology19.10.2024

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer