Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Mini werkt inmiddels al meer dan 2,5 jaar samen met Urban Us. Samen richten zij zich op stedelijke vernieuwing. Dat doen zij door startups te helpen op gebied van klantontwikkeling, productontwikkeling en netwerkvorming. Voor deze startups hebben zij het Urban-X programma ontwikkeld waarin ze jonge ondernemers 20 weken begeleiden.
Tweemaal per jaar selecteert Urban-X een groep van maximaal 10 startups voor het programma. Binnen Urban-X programma worden jonge creatieve mensen geholpen bij het vinden van oplossingen voor de verdere ontwikkeling hun ideeën. Medewerkers van Mini en experts op het gebied van ‘Urban Tech’ bieden hiervoor professionele begeleiding met als doel om deze jonge startups en hun ideeën effectief voor te bereiden voor het verdere financieringsproces.
In New York werden afgelopen week de resultaten van hun samenwerking gepresenteerd. De geselecteerde startups binnen het Urban-X programma van deze editie (Cohort 04) helpen onder andere risico’s te verzachten en zekerheid te bieden in de stedelijke omgeving. Dat doen zij door transparantie te brengen in de markt voor residentieel vastgoed, de kans op verkeersongevallen te voorspellen, realtime inzicht te bieden in bouwprojecten en fietsers beter te beschermen door het gebruik van materialen van de volgende generatie. Het zijn startups met namen als Avvir, Clearroad, Open Data Nation, Park & Diamond, Sapient Industries, Rentlogic en Campsyte. Nu nog onbekend bij het grote publiek maar allen wel degelijk met een hoge potentie.
Na een cyclus van 20 weken krijgen de startups tijdens de hoog aangeschreven Demo Day de kans om hun inmiddels marktklare prototypen en producten te demonstreren aan een publiek van venture capitalists in New York, San Francisco en Palo Alto, industrie-experts, media en influencers. Hieronder vind je een overzicht van de deelnemende startups. Tot onze eigen favorieten behoren Rentlogic (beoordelen van huurpanden), Park & Diamond (rekent af met de klassieke fietshelm) en publiekslieveling Campsyte (buiten werken in een inspirerende omgeving).
Rentlogic is een datagedreven classificatiesysteem voor appartementsgebouwen dat als doel heeft om transparantie en standaardisatie in de vastgoedmarkt te brengen. De startup lijkt hiermee een gat in de markt te hebben gevonden door een rankingssysteem op basis van een algoritme te hebben ontwikkeld. Hiermee kunnen bedrijfspanden en woningen worden geranked op basis van een kwaliteitsscore.
Inmiddels hebben al een aantal (grote) verhuurders contracten met Rentologic afgesloten om hun panden laten beoordelen. Het businessmodel begint bij 250 dollar per jaar tot aan 5.000 dollar voor complete gebouwen.
Dat Park & Diamond tot mijn favorieten behoort is misschien wel logisch omdat wij nu eenmaal uit fietsland nummer één komen. Park & Diamond (klinkt als een horlogemerk maar is het dus niet) wil fietsen leuker en vooral veiliger maken door de fietshelm opnieuw uit te vinden. Twee oud SpaceX-medewerkers hebben gebruik gemaakt van nieuwe materialen om een veiligere, meer draagbare helm te ontwikkelen terwijl deze eruit ziet als een normale hoed, cap of muts. Na gebruik kan hij worden ingeklapt en makkelijk worden opgeborgen in je tas.
Los van de styling en de kwaliteit van hun helm raakt het ook de discussie in hoeverre het dragen van een helm verplicht moet worden. Commercieel lijkt nu al verzekerd want in de eerste 48 uur is het project wat ook Indiegogo al 5 keer over de kop gegaan.
Campsyte is vooral leuk omdat ze een manier hebben gevonden om grote ruimtes buiten om te toveren in plaatsen waar het leuk is om te werken. JE kunt er co-werken, heidagen organiseren en andere vormen van off-site evenementen voor personeel en klanten. Zij transformeren niet-gebruikte parkeerplaatsen en andere niet-benutte stedelijke plaatsen tot een compleet nieuwe beleving. Campsyte kan het beste worden omschreven als een hybride vorm van WeWork en AirBnB.
Volgens de oprichters gaat de huur van de nieuwe werkplaatsen makkelijk tien keer over de kop wat opbrengsten betreft. Dit is zowel voor de verhuurder als voor Campsite geen verkeerd businessmodel. Als ook hun klanten voelen dat ze heel veel plezier en waarde terugkrijgen door Campsyte lijkt het allemaal echt leuk te zijn. Maar naast parkings zijn er natuurlijk ook andere plekken die geschikt zijn voor verhuur. Zo verhuren ze ook compleet ingerichte containers en vintage caravans van een hoog hipster gehalte.
Inmiddels lijken ze een vaste plek te hebben gevonden in San Francisco die vrijwel volgeboekt is door veel bekende technologie en internet-gerelateerde bedrijven rond de bekende Bay Area. Het uitrollen naar andere plekken in de VS is inmiddels in volle gang. Voor Europa zal het vooral via lokale partners moeten gaan lopen.
Avvir automatiseert kwaliteitsborging voor de bouwsector en biedt realtime inzicht in de voortgang en mogelijke defecten in bouwprojecten. Dat klinkt misschien redelijk complex maar in werkelijkheid kunnen zij zomaar een vaste waarde worden voor complexe vastgoedprojecten zoals de bouw van kantoorgebouwen, hotels en winkelcentra. Avvir maakt dagelijks een laser scan die wordt vergeleken met een 3D-scan van het bouwproject.
Hiermee kunnen allerlei potentiële mankementen, fouten en afwijkingen in een vroegtijdig stadium worden ontdekt. Ook hier staan een slim algoritme en AI aan de basis van een oplossing. Avvir lijkt hiermee, mits ze aantoonbaar in staat zijn hun meerwaarde te kunnen bewijzen, goud in handen te hebben. Jaarlijks gaan er honderden miljoenen dollars verloren door fouten in bouwkundige constructies.
ClearRoad is niet helemaal een onbekende omdat de startup voorkomt uit Bip & Co, een handig tolsysteem waar we zelf ook gebruik van maken. Iedereen die wel eens met de auto naar het zuiden is gereden heeft ongetwijfeld wel eens in een file voor de Péage in Frankrijk gestaan. Met deze nieuwe technologie kun je bij de tolpoortjes doorrijden en wordt rekeningrijden (of andere vormen van wegenbelasting) simpel door een dongle in de auto. Dat kan overigens ook met behulp van je smartphone.
Met de technologie van ClearRoad kunnen ook korte trajecten van enkele honderden meters worden verrekend. Het probleem voor een snelle uitrol zullen waarschijnlijk de overheden zijn. Aan de consument of het professioneel vervoer zal het niet gaan liggen. Niemand wil uiteindelijk in de file staan voor welke vorm van fileheffing dan ook.
Open Data Nation (ODN) heeft niet gekozen voor een redelijk simpel en transparant businessmodel. Het bedrijf komt voort uit ex-medewerkers van het MIT. Zij ontwikkelen risicomodellen op basis van openbare gegevensrecords met als doel verzekeraars te helpen risico’s te evalueren en ongevallen te beperken. Denk hierbij aan complexe verkeersknooppunten of langdurige aanpassingen in de infrastructuur van een stad, de weg die moet worden afgelegd om dagelijks van A naar B te rijden en meer.
Al deze data gecombineerd met verkeersgegevens geeft inzicht in de risico’s van een stad en is voor verzekeraars meer dan essentiële informatie bij het bepalen van premies. Deze data is tevens nodig als we ook autonome vervoersvormen gaan krijgen en de vraag komt van ‘wie is verantwoordelijk’ mocht het ergens onderweg een keer mis gaan. Net als Avvir heeft ODN heel veel potentie naar de toekomst. Inmiddels heeft ODN al partnerships met een aantal grote internationale verzekeraars.
Sapient Industries heeft een autonoom energiebeheersysteem ontwikkeld dat menselijk gedrag detecteert en leert om verspilde energie in gebouwen te elimineren. Dit gaat door middel van een slim stopcontact wat op afstand kan worden bediend. Zij voorspellen dat 25 procent van de energiekosten moeiteloos kan worden bespaard door de stroom uit te kunnen schakelen op plekken waar verbruik nutteloos is. Denk aan lege kantoren waar toch licht brandt, apparatuur die blijft aanstaan enzovoorts. Complexiteit is wel dat overal kastjes moeten komen.
Urban-X is gevestigd in Greenpoint, Brooklyn bij A/D/O, een creatieve ruimte die is opgericht door Mini. Het is tevens de werkplek van alle bovenstaande startups gedurende het (Cohort) programma van 20 weken .
Picture credits startups: Urban-X
Verder lezen over Technology
Technology05.11.2024
Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024