De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Nu de huizenmarkt weer aantrekt en er weer volop verhuisd wordt zijn er ook weer veel muren die voorzien moeten worden van iets wat het oog aantrekkelijk vindt. Je kunt natuurlijk een posterwinkel of de Ikea binnen stappen, maar het is natuurlijk leuker om ‘echte’ kunst aan de muur te hebben hangen. Maar hoe vind je nu dat ene kunstwerk? Waar begin je je zoektocht? Zo maar een gallerie binnen stappen? Online zoeken?
ARTO Gallery
Ditzelfde probleem had Jonie Oostveen, oprichter van de art discovery app, ARTO Gallery. Nadat Jonie een nieuw appartement was ingetrokken wilde hij iets origineels aan de muur. Het eerste wat hij deed was online zoeken naar kunst om vervolgens op een site terecht te komen met ongeveer 5000 kunstwerken.
Tinder maar dan voor kunst
ARTO doet hetzelfde maar dan voor kunst, in plaats van dat de gebruiker zoekt naar dat ene kunstwerk, gaat ARTO kunst aanbevelen op basis van de gebruiker’s kunstsmaak en voorkeur. Om dit in kaart te brengen vraagt de app de gebruiker om foto’s van kunstwerken naar links of naar rechts te swipen, precies zoals je dat ook in de dating app, Tinder, doet. Een swipe naar rechts is een ‘like’, een swipe naar links geeft aan dat je het niet leuk vindt. Hoe meer je ‘swiped’ hoe beter de app je kunstprofiel leert kennen en hoe beter de aanbevelingen worden. Op deze manier kan de gebruiker op een hele makkelijke en speelse wijze kunst ontdekken en eventueel kopen.
Art Recommendation Engine
De motor of wel de ‘secret sauce’ zoals Oostveen het stelt, is de ‘Art Recommendation Engine’ die aan de ene kant herkent wat voor kunstwerken een gebruiker wel of niet leuk vindt en dat koppelt aan de kunstwerken die er in de database staan. “Stel je vindt abstracte kunstwerken met veel rood en cirkels mooi, dan gaat de ARTO Recommendation Engine in de database kijken welke andere kunstwerken abstract zijn, veel rood en cirkels hebben”. Er zijn veel sites waar je online kunst kunt kopen maar ARTO is de enige die een ‘Art Recommendation Engine’ heeft om consumenten te helpen kunst te ontdekken.
Ook musea en kunstbeurzen
Op dit moment heeft ARTO meer dan 20.000 kunstwerken in de database, van Nederlandse en buitenlandse galerieën, maar ook van musea, zoals het Rijksmuseum, National Gallery of Art (Washington DC) en kunstbeurzen, zoals de Affordable Art Fair. Ook individuele kunstenaars kunnen hun kunstwerken aanbieden en verkopen via dit platform.
De in Zuid-Korea geboren Nederlander Oostveen, die eerder bij de Nederlandse startup eBuddy (verkocht aan booking.com) en het Zweedse Spotify werkte, begon ARTO in december 2015. Het in Singapore gevestigde bedrijf telt vier man en de app is sinds oktober live en te downloaden in de iPhone app store (Android volgt).
Foto credits header: Joy by William Malucu (c)
Verder lezen over App
Online21.11.2024
Innovatie in herinneringen: Fotoboeken van byPaper met Augmented Reality
Online20.11.2024
Shazam heeft al 100 miljard nummers voor ons opgezocht
Gaming18.11.2024
Zo speel je Pokémon TCG Pocket in Nederland op je telefoon
Startups11.11.2024
ChatLicense wint Global Impact Challenge van Singularity University en SYNC Ithra
Mobile30.08.2024
Telegram in de problemen: dit is er allemaal gaande
Online15.08.2024
Sonos gaat na dramatische app-update misschien terug naar de oude app
Gadgets15.08.2024
Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer
Mobile15.08.2024
Apple buigt voor de EU-regels: Spotify mag aanbiedingen tonen
Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie
Technology22.11.2024
Deze AI-functies van Booking.com maken het plannen van je volgende reis slimmer & eenvoudiger
Technology20.11.2024
ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?
Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Mobile20.11.2024
Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen
Online19.11.2024
Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams
Online19.11.2024
Komt er een moment waarop AI niet meer kan verbeteren?
Online13.11.2024
Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots
Tech in Asia13.11.2024