09.12.2016
Startups

Geld ophalen met een nep-video gebeurt niet alleen op Kickstarter

By: Patrick Smeets

BlogStartups

Magic Leap klonk zo gaaf: een techniek die Augmented Reality (AR) via een speciaal systeem in een lens zou kunnen ‘projecteren’ zou een revolutie teweeg kunnen brengen in kantoren wereldwijd, zo vertelde de altijd mysterieuze startup. Het hing allemaal aan hun speciale techniek die Magic Leap de Fiber Scanning Display noemt en die de techniek ruimte- en energiebesparend genoeg zou maken om alles in een bril te kunnen stoppen. Vergelijk het met Microsoft’s Hololens, maar dan veel beter. Volgens Magic Leap dan.

Investeerders binnenhalen

Het bedrijf achter de Leap had mooie video’s en beloften en wist zo bakken met geld (ongeveer anderhalf miljard dollar) op te halen van investeerders als Google, Alibaba en andere Silicon Valley-giganten. Nu blijkt echter dat de beloften nog niet eens bijna waar gemaakt kunnen worden en dat ze in sommige gevallen glashard hebben zitten liegen over wat er al mogelijk is. Zoals bijvoorbeeld deze video, die het bedrijf gebruikte om talent binnen te halen en werd neergezet als een reëele afspiegeling van de technologie maar eigenlijk gewoon door WETA (die ook de special effects voor Lord of the Rings maakten) is geproduceerd:

Dat is niet het enige waar het bedrijf over heeft gejokt, zo blijkt. Hun ‘Mixed Reality’-droom is voornamelijk dat, want de ontwikkeling van de speciale displaytechnologie die het verschil moest maken voor Magic Leap zit op een laag pitje volgens website The Information. Magic Leap is op dit moment aan het testen met technieken die veel meer in de lijn liggen van Microsoft en daarbij is het ten opzichte van hoe ver Microsoft is nog niet eens echt overtuigend, zo vertelt de site na een demo.

Ook oud-medewerkers van Magic Leap beamen dat de mooie verhalen en prototypes die gebruikt zijn om het geld bij investeerders los te peuteren niet zo echt waren als werd beloofd. Het laat zien dat mooie beloftes niet alleen op kleine schaal worden gebruikt om geld op te halen, in de hoop dat de benodigde technologische problemen wel later opgelost kunnen worden. Is het zelfoverschatting of wisten ze bij Magic Leap donders goed dat het eigenlijk allemaal niet kon? Dat weten we pas als ze de geheimzinnigheid laten varen bij het bedrijf, maar als dit eerste kijkje in het bedrijf al zo veel onregelmatigheden oplevert zullen de investeerders inmiddels wel zenuwachtig geworden zijn. Zo zie je maar weer: je kunt technologie-bedrijven pas geloven als je hun revolutionaire product ook echt in handen hebt.

[Afbeelding © WETA]

Share this post