Startups06.05.2013

Lijst van de maand: 9 manieren om je start-up te financieren


Je start-up kan je op heel veel manieren financieren. In de praktijk gebruik je ook altijd wel een paar verschillende bronnen van geld. Een overzicht. 

1. Sweat Equity

Geen echt geld, maar wel echte waarde. Met deze vorm van financiering begint bijna elke start-up. Je betaalt met de onbetaalde arbeid die je verricht voor je jonge bedrijf. Daarmee wordt de eerste waarde gecreëerd.

2. Spaargeld

Waar heb je nu eigenlijk voor gespaard? Voor je eigen bedrijf natuurlijk! Tip: reken uit hoeveel geld je minimaal per maand nodig hebt om te kunnen leven. Dan weet je meteen wanneer je spaargeld op is. Wacht niet te lang met het zoeken naar andere geldbronnen.

3. Opa en Oma (familie en vrienden dus)

Hier moet je voorzichtig zijn. Zorg ervoor dat iedereen snapt dat ook deze investering risico’s met zich mee brengt. Het helpt als ook deze investeerders weten hoe je bedrijf werkt. Ondanks het feit dat je zakelijke belangen gaat vermengen met persoonlijke belangen, zijn vrienden en familie toch een aantrekkelijke en toegankelijke bron van financiering. Leg afspraken vast op papier! Hiermee creëer je duidelijkheid achteraf, maar ook vooraf!

4. Lening van de Bank

De bank kan je een lening verstrekken als ze in je plannen geloven, vertrouwen in jou als persoon hebben en voldoende onderpand en/of garanties krijgen. In deze tijden van financiële crisis is dit niet de makkelijkste route naar geld. De weg is moeilijker en het bedrag vaak lager dan “vroeger.”

5. Venture Capitalist

Dit zijn de professionals. Ze zagen je helemaal door voor ze een Euro in je investeren. Maar ze brengen ook kennis, een netwerk en professionalisme in. Dit zijn vaak langdurige trajecten (ong. 9 maanden!), maar een steeds belangrijkere bron van geld. Je zult wel merken dat Nederlandse Venture Capitalists wat conservatiever zijn dan bijvoorbeeld de Amerikanen. Ze vaak investeren pas als een bedrijf zijn eerste successen geboekt heeft.

6. Crowd Funding

Een vrij nieuwe en hippe manier van financiering. Je legt je idee of product voor aan een groep mensen op een crowd funding platform. Zij kunnen dan beslissen of ze een klein bedrag willen investeren. En veel kleine bedragen bij elkaar zijn een groot bedrag! Zorg ervoor dat je de voorwaarden van het crowd funding platform helemaal begrijpt voor je ermee aan de slag gaat. Crowd funding is nog geen “volwassen” bron van kapitaal.

7. Angel Investors

Angels zijn de helden van start-ups. Ze bieden geld en advies in ruil voor een redelijk aandeel. Daarbij eisen ze in de regel geen zeggenschap, zoals andere investeerders vaak wel willen. Belangrijk dat er een klik is met de angels.

8. Fusie of overname

In feite is dit een vorm van een directe investering, omdat een andere partij een (groot) belang neemt in je bedrijf in ruil voor werkkapitaal. Ze hebben hetzelfde doel als andere investeerders: het laten groeien van hun aandeel.

9. Naar de Beurs!

Een beursgang heet ook wel IPO (Initial Public Offering). IPO’s zijn sinds het barsten van de internet bubble een stuk minder populair (o.a. bij investeerders). Meestal heb je al meerdere andere financieringsvormen gehad voor je naar de beurs gaat.

Overigens zie je de laatste tijd weer wat meer relatief jonge bedrijven die naar de beurs worden gebracht.

Deze lijst kan je ook vinden op CheckZis.com.

...