13.12.2009
Technology

Google Chrome OS Q&A session

By:

BlogTechnology
google-chrome-os-q-a-session.jpg
google-chrome-os-q-a-session.jpg

Afgelopen woensdag was er een Google persbijeenkomst over het nieuwe Chrome OS. Anders Sandholm, zelf betrokken bij het centrale ontwikkelteam van Chrome OS, deed voor een select gezelschap van bloggers en journalisten een boekje open over de ontwikkelingen van de afgelopen maanden en de toekomstverwachtingen van Google.

Anders vertelt over het belang van de browser en hoe het web het platform van de toekomst zal worden. Alles gebeurt tegenwoordig online en je kunt al bijna al je dagelijkse werkzaamheden met web applicaties uitvoeren. De kwaliteit van de browser wordt dus heel belangrijk. Toch weet 20% van alle Nederlandse Internet gebruikers niet wat een browser is.

Er is nu een “perfect storm of converging trends” aan de gang. De verkoopcijfers van netbooks blijven zelfs in de recessie vrij constant, meer en meer software is nu als web-applicatie beschikbaar en Internet verbindingen worden steeds sneller. Daarom ziet Google dit als het perfecte moment om een nieuw besturingssysteem op de markt te brengen. Anders noemt het een “stripped OS”: het bevat alleen de Chrome browser en alle ondersteuning voor ouderwetse hardware is er uitgehaald. De verwachte release-datum is eind volgend jaar.

We krijgen een demo van het nieuwe OS. Anders zet een netbook aan en…… 15 seconden later kijken we naar een loginscherm. Hmmm, dat is wel erg traag, maar in andere berichten (The Register – Google Chrome OS unveiled)  worden veel snellere tijden genoemd. Na het inloggen kijken we aan tegen een iets aangepaste Chrome browser:

Linksboven zit een tab waarnee je snel web-applicaties kunt starten, en rechtsboven verschijnen WIFI en batterij-iconen en kun je het systeem configureren. De rest van het beeld wordt gevuld met een schermvullende Chrome browser. Er is maar 1 window per desktop, dus zodra je een tab “lostrekt” krijg je een nieuwe desktop met weer een schermvullende browser. Met een toetscombinatie kun je tussen de desktops wisselen, iets wat sterk lijkt op Exposé op de Mac.

Na de demonstratie is er de gelegenheid om vragen te stellen. Vooral Tweakers (Dimitri) lijkt een aantal vragen te stellen waar Anders soms zichtbaar moeite heeft met antwoorden. Hieronder een aantal vragen uit de Q&A sessie.

Hoe gaat Google drag-and-drop tussen applicaties implementeren?
Hiervoor zullen ontwikkelaars andere oplossingen vinden, die met name op het web goed werken. Andere dingen zoals afdrukken zijn nu nog een probleem maar Google zoekt actief naar oplossingen.

Zullen complexe applicaties zoals photo-editing ook mogelijk zijn?
Ja, er zijn nu al web-applicaties die dit mogelijk maken, zelfs met hardware acceleration in de browser.

Hoe ziet Google de huidige wildgroei aan user interfaces op het web?
Dat zal voorlopig een typische eigenschap van het web blijven. De traditionele window manager wordt vervangen met meerdere alternatieven, en misschien dat daar op den duur weer een standaard uit volgt.

Gaat Google ook Silverlight van Microsoft ondersteunen?
We kijken liever naar de video-mogelijkheden van HTML5 (op een tweede vraag hoe Google de concurrentie ziet tussen HTML5 video, Silverlight en Flash krijgen we een ontwijkend antwoord).

Mogen fabrikanten hun eigen branding toevoegen aan Chrome OS?
Ja, bijvoorbeeld met een logo in het loginscherm (in een volgende vraag worden niet-verwijderbare bookmarks genoemd. Anders weet niet zeker of Google dit zal tolereren, maar denkt van niet).  

Zal Chrome OS ook los aangeboden worden?
Nee, altijd in combinatie met hardware. Maar het is open source dus iedereen kan er zelf mee aan de slag.

Wat voor randapparatuur zal Chrome OS ondersteunen?
Muizen, toetsenborden, camera’s, scanners en flash drives. Misschien meer, en Google hoopt dat de community ook open source drivers zal ontwikkelen.

Zal Google verschillende versies uitbrengen, bijvoorbeeld voor eBooks en settop-boxen?
Misschien, maar voorlopig komt er maar 1 versie. Anders denkt wel dat de community op den duur zelf met aangepaste versies zal komen. Het is open source, dus iedereen kan ermee aan de slag.

Iemand uit de zaal vindt het maar niks en betwijfelt of een browser OS toekomst heeft. Je bent immers volledig afhankelijk van een Internet verbinding en in het buitenland krijg je hoge roaming kosten voor je kiezen. Zelf maak ik mij daar niet zoveel zorgen over; met Neelie op de post Digitale Agenda zal dat wel goed komen. Ook Anders ziet het zonnig in: hij voorziet een trend dat steeds meer abonnementen flat-fee zullen worden en dat de kosten steeds verder omlaag gaan.

Ik moet zeggen, het ziet er indrukwekkend uit. Ik werk zelf ook steeds meer vanuit een browser en kan mij goed voorstellen dat je over een jaar op deze manier heel productief kunt zijn. En Apple heeft met zijn iPhone laten zien dat je in korte tijd met een nieuw product een flink marktaandeel kunt veroveren als je hardware en software van hoge kwaliteit zijn. Dus wie weet?

Ik maak mij wel zorgen over de vele verwijzingen naar de community. Met name het aanbod van drivers is erg belangrijk bij de introductie van een nieuw OS. De consument zal natuurlijk van alles proberen aan te sluiten op een netbook met Chrome OS, en als dat niet goed werkt heb je snel een slechte reputatie te pakken. Wachten tot de community te hulp schiet met gratis drivers zal dan niet helpen.

Aan het eind van de sessie proberen we het zelf even uit om vanuit het OS de Chrome browser zelf te upgraden, maar hij weigert om het gedownloade installatiebestand op te starten. Een beperking van de betaversie, of juist een uitstekende beveiliging?

Share this post