02.11.2022
Social Media

Wat is Mastodon en waarom praat iedereen erover?

By: Laura Jenny

BlogSocial Media

Wat Telegram is voor WhatsApp, dat is Mastodon voor Twitter. Is de dienst down of gebeurt er iets wat het grote publiek niet bevalt, dan wordt er meteen geswitcht of nagedacht over een switch naar een alternatief. Mastodon is een soort open-sourcevariant van Twitter. Nu Elon Musk op nogal eigenzinnige wijze de scepter zwaait bij Twitter, wordt er weer meer gekeken naar Mastodon als alternatief. Maar, wat is het dan precies?

Mastodon

Ten eerste is Mastodon niet nieuw. Het is niet in het leven geroepen door het gedoe bij Twitter. Mastodon is net als zijn concurrent een soort snelle berichtendienst waarbij je in een tijdlijn alle berichten van andere mensen onder elkaar ziet verschijnen en je oneindig naar beneden kunt scrollen. Het is mogelijk om berichten te delen, maar ook favoriet te maken. Kortom, het lijkt heel erg op Twitter.

Het voordeel van Mastodon boven Twitter is dat het met servers werkt. Uiteraard werkt tegenwoordig elk bedrijf met fysieke servers die alle data verwerken, maar bij Mastodon kies je net als in een game bij welke server je je wil aansluiten. Mensen kunnen namelijk ‘servers’ aanmaken met hun eigen regels. Vind je bijvoorbeeld dat Twitter nogal extreem rechts wordt straks, als Elon Musk vrijheid van meningsuiting belangrijker maakt dan waarheidsvinding en respectvol met elkaar omgaan, dan is de kans groot dat je je dan liever bij een Mastodon-server aansluit die als regels heeft dat we het allemaal wel een beetje netjes en leuk moeten houden.

Tegen beledigingen

Je ziet overigens wel berichten die van andere Mastodon-servers komen, dus je hoeft niets te missen, maar het verschil is wel dat je zelf besluit om je bij een bepaalde groep aan te sluiten. Bovendien toont Mastodon wel alleen berichten van andere servers wanneer die voldoen aan de regels van de servers waarbij jij bent aangesloten.

Heb je dus geen behoefte aan beledigingen en je sluit je aan bij een soort peace & love-server, dan zal je ook geen beledigende berichten zien van de buurserver die juist vindt dat je alles moet kunnen zeggen. Uiteraard kun je enorm voor de vrijheid van meningsuiting zijn en ervoor kiezen om je bij een server aansluiten die desondanks vrij strenge regels heeft op beledigingen en vloeken: als jij wil dat jouw tijd op het internet vooral positief en stressloos is, dan is dat helemaal jouw keuze.

Doei Twitter

Het is nog onduidelijk of Twitter straks inderdaad vol komt te staan met nepnieuws en minder vriendelijke berichten: het heeft zich namelijk nog steeds aan de wetgeving te houden en Europa is vrij streng als het gaat om moderating en het tegengaan van haat en nepnieuws. Het lijkt erop dat er toch veel mensen zijn die dat niet willen afwachten: Mastodon kreeg er zaterdag alleen al 70.000 nieuwe gebruikers bij, een dag nadat Elon Musk was toegetreden als nieuwe eigenaar.

Mastodon is op dit moment overigens nog vrij klein: het telt 496.000 gebruikers, wat er aanzienlijk minder zijn dan Twitter dat er -bot of geen bot- zo’n 238 miljoen zou hebben. Een flink verschil, maar alle gedoe rondom Twitter kan heel goed betekenen dat Mastodon meer ruimte en dus meer gebruikers krijgt. Zeker omdat Mastodon met zijn servers ongeveer werkt zoals Discord, een chatprogramma voor met name gamers dat heel veel aan populariteit heeft gewonnen in slechts een paar jaar tijd.

Groeten uit Duitsland

Het Duitse Mastodon moet echter nog wel aan de bak wil het het tegen Twitter opnemen: het is op dit moment nog niet gebouwd voor zoveel gebruikers en de medewerkers hebben dan ook veel extra uren moeten draaien om te zorgen dat de groeispurt van afgelopen weekend in goede banen verliep. Het is echter nu tijd om te groeien, dus het zou slim zijn als Mastodon toch maar vast begint te investeren in nieuw mensen en dus ook nieuwe servers, om alle nieuwe toevoer de baas te kunnen.

Bovendien is het misschien lullig, maar Mastodon valt of staat bij wat Twitter doet. Nog steeds wordt daar vooral gesproken en is dat de plek waar het grote publiek zit. Mensen die daar al meer dan tien jaar hun lief en leed delen of al tien jaar relaties opbouwen, die zullen zeker niet snel bij de blauwe vogel weggaan. We moeten ook nog maar zien of Twitter inderdaad een extreem-rechts bolwerk zal worden, waar veel mensen bang voor zijn. Tot nu toe is Mastodon dan ook zeker niet zo groot en sterk, maar wie weet wat de mammoet van Mastodon nog in zijn slurf heeft.

Share this post