Het heeft een veel mooier design en geen eigenaar die er een nogal vreemd regime op nahoudt: Hive. Het is de nieuwe concurrent van Twitter, die sinds Elon Musk aan het roer staat bij de blauwe vogel aanzienlijk veel nieuwe gebruikers heeft. Het zijn er inmiddels zelfs meer dan 1 miljoen, aldus Techcrunch. Maar wat is Hive precies?
Waar je bij de naam Hive waarschijnlijk al snel moet denken aan dansende bananen en elkaar porren, is dit toch echt iets heel anders dan het Nederlandse social medium Hyves dat 15 jaar geleden nog helemaal je van het was. Het is wel een social medium, maar daar houdt de vergelijking ook wel op. Hive is een alternatief op Twitter, net als Mastodon dat we laatst al beschreven.
Beide hebben nu meer dan 1 miljoen gebruikers en die groei is vooral te danken aan de manier waarop nieuwe eigenaar Elon Musk met Twitter omgaat. Ontslagen, de introductie en dan toch weer terugtrekking van nieuwe functies en polls over of de tot geweld oproepende Donald Trump terug moet keren naar het social medium: het is nogal een wilde westen geworden, dat Twitter.
Geen wonder dus dat alternatieven als paddestoelen uit de grond schieten. Hive is de nieuwe ster aan de horizon en dit is een social medium dat zich het beste laat vergelijken met een combi tussen Twitter en Instagram. Hive is niet nieuw: het is 2019 al opgericht door twee studenten die het zat waren dat sociale platformen met hun algoritmes zorgden dat hun vrienden hun berichten niet zagen. De oprichter is een vrouw die alleen bekend is onder de nickname Raluca. Hive is zo gemaakt dat je berichtjes chronologisch worden getoond, zodat het niet een populariteitswedstrijd is.
Hive maakt het mogelijk om foto’s te uploaden op een Instagram-achtige manier, maar ook om muziek toe te voegen. Echter is het vooral een platform waarop berichten worden gedeeld zoals we dat van Twitter kennen. Het verschil is niet alleen dat de tijdlijn chronologisch wordt weergegeven, het heeft bijvoorbeeld ook geen geverifieerde gebruikers (bekend van het blauwe vinkje op Twitter). Het is zelfs helemaal niet mogelijk om bijvoorbeeld geld in een bericht te steken om hem meer te boosten.
Daarnaast kun je berichten op Hive markeren als ‘Not safe for work’, waardoor ze pas te zien zijn als je erop klikt. Dat scheelt een heleboel ongemakkelijkheid als je manager achter je langsloopt. Nu moet je manager wel zijn best doen om op je telefoon te kijken: Hive is er namelijk alleen nog als app voor je telefoon, er is geen mogelijkheid om het te gebruiken op je laptop of computer.
Hive is wat beter te personaliseren: je kunt allerlei kleuren kiezen om weer te geven en het is mogelijk om te laten weten hoe je aangesproken wenst te worden en wat je sterrenbeeld is. Het hoeft niet, maar het kan. Plus, er is geen limiet aan het aantal tekens, dus je kunt je hele levensverhaal erop kwijt. Nu is het de vraag of dat de beste plek is om dat te doen, maar mocht je lang van stof zijn, dan hoef je geen woorden meer te schrappen.
Hoewel Twitter zijn voordeel en zijn schaal heeft, lijkt Hive een enorm aantrekkelijk alternatief dat het zeker wint waar het gaat om design. Nu nog kijken of het nog grotere publiek het weet te vinden.