Social Media07.07.2020

Wat betaal je een influencer?


Zo sluit je de beste deal

Influencer marketing. Lastig, toch? Steeds meer bedrijven laten hun producten en diensten promoten door influencers. Dit kunnen bijvoorbeeld bloggers of vloggers zijn. Op social media zien we ook in 2020 de invloed van influencers gigantisch groeien, en dan met name op Instagram. Maar wat betaal je zo’n influencer nu precies? In dit blog leggen we je uit waar je op moet letten en hoe je de beste deals sluit!

Influencer marketing

Als we het hebben over influencer marketing roept de vergoeding altijd de meeste vragen op. Waarschijnlijk omdat het nog een beetje natte vingerwerk betreft. Alsof je naar de markt gaat en daar op zoek gaat naar de beste deal met wat handjeklap. Toch hoeft het niet lastig te zijn om je als bedrijf in de influencer wereld te begeven. Zo zijn er wat standaard zaken waar je altijd rekening mee kunt houden. Of je nu een klein of groot budget hebt, je kunt altijd rendabele samenwerkingen aan gaan met influencers!

influencer-marketing
influencer-marketing

Welke factoren bepalen de tarieven?

Ga je aan de slag met influencer marketing en op zoek naar passende gezichten voor jouw merk? Dan zijn er verschillende factoren die de tarieven bepalen of kunnen beïnvloeden:

Volgers

Een logische: het aantal volgers dat de betreffende influencer heeft, is zeker van invloed op de mogelijkheden en tarieven. Je kunt een nano-influencer met 5k volgers niet vergelijken met een influencer als NikkieTutorials met maar liefst 14.1 miljoen volgers. Hoe meer volgers, hoe meer aandacht en hoe meer waarde elke vorm van content heeft.

Engagement

Het engagement (of betrokkenheid percentage) van een influencer geeft een goede inschatting van het potentiële aantal fans dat je kunt bereiken. Simpelweg omdat niet alle volgers worden bereikt door het algoritme en ook niet alle volgers zich bezig houden met wat er wordt gepost. Het percentage aan engagement is wat ons betreft nog belangrijker dan het aantal volgers. Je hebt namelijk niets aan niet relevante volgers, maar wel veel aan fans die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in de content die de influencer deelt.

Type content

Natuurlijk is ook het type content van belang. Je kunt je voorstellen dat het meer inspanning kost om een volledige YouTube video in elkaar te zetten dan een Instagram Story te maken. Bepaal van te voren welke deliverables je graag wilt zien, en leg deze voor. Laat dit ook afhangen van de kwaliteiten van de influencer en maak gebruik van hun meest populaire platformen. Zo kan het zijn dat je bij de ene samenwerking voor een blog kiest, en bij de andere juist enkel social media platformen inzet.

Type influencer

Ook het type influencer dat je kiest, kan invloed hebben op de tarieven en beloningen. Ben je vooral op zoek naar de kleinere influencers met een loyale fanbase? Of ga je voor een bekende Nederlander? Hier zit een groot verschil in. De kleine influencer is bezig met het opbouwen van zijn of haar reputatie. Grote kans dat hier een kleinere beloning tegenover staat dan bij een doorgewinterde BN’er. Ook zal een bekende influencer niet altijd gelijk de ruimte hebben om aan jouw campagne te kunnen werken waardoor je misschien niet direct aan de slag kunt.

influencer-manieren-betalen
influencer-manieren-betalen

Manieren van uitbetalen

Er zijn verschillende manieren om een influencer uit te betalen in ruil voor zijn of haar content. Natuurlijk is geld een voor de hand liggende, maar wist je dat er ook andere manieren zijn om een influencer te belonen?

Geld

Als de ruimte er is, dan is geld de meest aantrekkelijke beloning voor een influencer. Je betaalt ze voor hun dienst. Simpeler kan niet. Vind je het lastig om te bepalen wat je dan precies moet betalen? Wij sommen onze richtlijnen voor een aantal platformen voor je op. Ga vooral ook in gesprek met de betreffende influencer en onderhandel! Soms kan het bijvoorbeeld helpen om hen eerst een voorstel te laten doen.

Instagram: 20 euro per post en per 1.000 followers

Facebook: 15 euro per post en per 1.000 followers

YouTube: 50 euro per video en per 1.000 subscribers

Blog: 50 euro per post en per 1.000 unieke bezoekers

Commissie

Je kunt ook werken op commissie. Geef de influencer bijvoorbeeld een persoonlijke kortingscode om te promoten en geef hier een percentage aan commissie op. Zo snijdt het mes aan twee kanten: jij profiteert van de promotie van jouw product, de influencer van de bijkomende commissie.

Tip: zorg er voor dat de aangeboden commissie ook aantrekkelijk genoeg is. Denk dan aan een percentage tussen de 5 en 25% afhankelijk van wat voor type product de influencer moet promoten.

Gratis product(en)

Heb je een beperkt budget? Dan kun je gratis producten weggeven. Vraag in ruil voor een product bijvoorbeeld content in de vorm van een review, een video of meerdere social media posts. Afhankelijk van de waarde van het product kun je meer of minder deliverables met de betreffende influencer afstemmen.

Is er meer ruimte in budget? Dan kun je natuurlijk ook een combinatie maken van gratis producten en een beloning of commissie.

Evenementen

Organiseer je evenementen die relevant zijn om door influencers te laten promoten? Geef ze dan als ‘betaling’ het evenement cadeau. Dit kan in combinatie met de bijbehorende reis, hotelovernachting en andere luxe voorzieningen zijn. Je zorgt zo dat de influencer een unieke ervaring heeft! Door samen met je influencer een evenement of reis mee te maken kun je tegelijkertijd ook een langdurige relatie met elkaar opbouwen, als dit gewenst is natuurlijk.

Case study: introductie van robotstofzuigermerk ZACO

Met een influencer campagne introduceren we het nieuwe innovatieve robotstofzuigermerk ZACO (voorheen iLIFE) in Europa. Voor deze campagne zijn we op zoek gegaan naar een groep influencers die een robotstofzuiger uit de lijn van 10 verschillende robots intensief wilden testen.

De beloning is in de vorm van een gratis product: de betreffende robotstofzuiger die ze gaan testen. In ruil hiervoor maken de influencers content op Instagram, Instagram Stories, Facebook en op hun (relevante) blogs. Ook hangt er een commissie aan vast: de influencers ontvangen een persoonlijke kortingscode om te delen met hun fans. Voor iedere aanschaf met hun kortingscode ontvangen ze een commissie van 5%. Dit maakt een dergelijke samenwerking extra aantrekkelijk!

case-study-zaco-robotstofzuigers
case-study-zaco-robotstofzuigers
zaco-robotstofzuigers-samenwerking
zaco-robotstofzuigers-samenwerking

Influencer marketing uitbesteden?

Weet je niet waar je moet beginnen, heb je een sparringpartner nodig of besteed je influencer marketing liever helemaal uit? Dat snappen we heel goed. Dan helpen wij, Red Banana, online partner van Dutch Cowboys, je graag verder! Wij zijn als online media specialisten dag in dag uit bezig met de groei van jouw merk. Neem contact op met onze social media managers voor alle mogelijkheden.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Influencers

​Je kunt meer geld verdienen met lange video’s op TikTok

TikTok heeft het een tijdje geprobeerd en het is overduidelijk bevallen: het videoplatform normaliseert lange video’s. Sterker nog: het beloont het zelfs. TikTok heeft zijn nieuwe fonds voor creators geopend en daarin...

Social Media06.03.2024

​Je kunt meer geld verdienen met lange video’s op TikTok

​5 tips voor als je een OnlyFans-account wil beginnen

“Ik maak wel een account op OnlyFans”, mensen zeggen het vaak als grapje, bijvoorbeeld als iets heel duur is, of als ze iets op werk doen waarvoor ze zogenaamd wel eens ontslagen zouden kunnen worden. Maar wat als je...

Social Media16.01.2024

​5 tips voor als je een OnlyFans-account wil beginnen

Influencers worden te duur, maar er is een oplossing

Een nieuw jaar en dat betekent voor veel bedrijven weer een nieuwe koers. Veel grote bedrijven hebben allang ontdekt dat je met influencers in een keer een groot publiek bereikt, maar die bedrijven merken inmiddels ook i...

Social Media01.01.2024

Influencers worden te duur, maar er is een oplossing

​KPN blijft voorlopig partner van de eDivisie

De Eredivisie CV en DreamHack Sports Games maken bekend dat KPN zich ook de komende drie eDivisie-seizoenen als naming partner aan de gamingcompetitie verbindt. De voortzetting van dit partnership is vanaf het seizoen 20...

Gaming25.10.2023

​KPN blijft voorlopig partner van de eDivisie

Een pop-up barber op tramstation Leidseplein

Philips OneBlade kondigde gisteren met trots een nieuwe samenwerking aan met twee invloedrijke figuren in de wereld van authenticiteit en stijl: Bram Krikke en de populaire TikTok barbier Reboir Kleijnendorst. Dat deden...

Gadgets25.10.2023

Een pop-up barber op tramstation Leidseplein

Werken met influencers? “Je moet weten waar de influencer enthousiast over is”

Je hebt als bedrijf steeds vaker te maken met andere manieren om je producten aan te prijzen. Je kunt een TikTok-video maken, je kunt livestreamen, en je kunt naast bijvoorbeeld journalisten inspireren om over je product...

Social Media03.10.2023

Werken met influencers? “Je moet weten waar de influencer enthousiast over is”

In gesprek met #spon
Influencers moeten kids laten meedelen in hun verdiensten

Influencers, als ze genoeg volgers en views hebben, kunnen een aardig zakcentje verdienen met hun posts en video’s op sociale netwerken en YouTube. Dat doen ze vooral ook door het promoten (of pluggen) van producten wa...

Social Media17.08.2023

Influencers moeten kids laten meedelen in hun verdiensten

​Instagram Reels biedt nieuwe data-inzichten en montage-tools

Instagram schuurt weer iets dichter tegen TikTok aan: het komt nu met nieuwe inzichten voor Instagram Reels. Het gaat om inzichten voor creators, zoals nieuwe giften en een plek om inspiratie te vinden door de trending h...

Social Media18.04.2023

​Instagram Reels biedt nieuwe data-inzichten en montage-tools

Verder lezen over Instagram

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

Instagram wil je beschermen tegen ongewilde dickpics. Je ontvangt ze misschien nog wel: ze worden geblurd.

Social Media11.04.2024

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

Instagram heeft zijn eigen Twitter-alternatief gelanceerd en TikTok denkt: dat kan ik ook. Het komt met TikTok Notes, wat echter geen alternatief is voor Twitter, maar voor Instagram. TikTok Notes klinkt als een app waar...

Social Media09.04.2024

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

1 april 2024: dit zijn de leukste inhakers en grappen

Het is weer bijna 1 april, de dag om leuke grappen en grollen uit te halen. Wist je dat de oudst bekende 1 april grap voor het eerst werd vermeld in een Franse bron in het jaar 1508. In Engelstalige landen viert men Apri...

Nieuws01.04.2024

1 april 2024: dit zijn de leukste inhakers en grappen

Deze week viral: vriendelijke voetballers en verwarde pup

Deze week hebben we natuurlijk heel veel 1-aprilgrappen viral zien gaan, maar daar besteden we morgen apart aandacht aan in ons 1-april-artikel. Deze week viral gaat ditmaal om andere dingen, waaronder sympathieke sporte...

Social Media31.03.2024

Deze week viral: vriendelijke voetballers en verwarde pup

​Je kind van 13 op social media? Het is op deze plek verboden

Je kinderen onder de 14 jaar op TikTok? In Florida kun je daarvoor worden gestraft. Er is een wet aangenomen die het strafbaar maakt voor kinderen onder de 14 om zich op social media te begeven. De wet gaat pas per 1 jan...

Social Media27.03.2024

​Je kind van 13 op social media? Het is op deze plek verboden

Deze week viral: Drentse Beyoncé en Star Wars op Empire State

Deze week viel het mee met de gekte rondom viral posts, maar alsnog zijn er een paar pareltjes te noemen: geen zorgen. Daarnaast komt er ook iemand die we al eens eerder bespraken voorbij. Schilderen met handen en voete...

Social Media23.03.2024

Deze week viral: Drentse Beyoncé en Star Wars op Empire State

Threads toont eindelijk de trending topics

Threads had bij lancering heel veel vrij standaard social media-opties niet, maar daar komt steeds meer verandering in. Zo is binnenkort op Threads de optie om de trending topics te zien live. In de Verenigde Staten zien...

Social Media20.03.2024

Threads toont eindelijk de trending topics

Tijdreizen op Instagram: posten in het verleden straks mogelijk

Wil je op vakantie in verband met kans op inbraak liever niet posten, maar vind je het qua dagboek wel leuk als de posts op de dag zijn geplaatst dat je daar ook echt was? Binnenkort schijn je te kunnen terugposten op In...

Social Media18.03.2024

Tijdreizen op Instagram: posten in het verleden straks mogelijk

Instagram laat je tijdreizen

Verder lezen over TikTok

Fortnite en TikTok tegelijk: straks kan het

TikTokken tijdens het Fortniten? Waarschijnlijk kan het binnenkort. Tegelijk. Er zou een Picture-in-Picture-modus naar de game komen.

Gaming11.04.2024

Fortnite en TikTok tegelijk: straks kan het

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

Instagram heeft zijn eigen Twitter-alternatief gelanceerd en TikTok denkt: dat kan ik ook. Het komt met TikTok Notes, wat echter geen alternatief is voor Twitter, maar voor Instagram. TikTok Notes klinkt als een app waar...

Social Media09.04.2024

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren

Deze week staat qua viral content vooral in het teken van de aardbeving in New York en Greta Thunberg. Maar er zat ook nog vanalles tussenin. Politie-agent wordt boos op buschauffeur In Seattle gaat het deze week over e...

Social Media06.04.2024

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren

Deze week viral: vriendelijke voetballers en verwarde pup

Deze week hebben we natuurlijk heel veel 1-aprilgrappen viral zien gaan, maar daar besteden we morgen apart aandacht aan in ons 1-april-artikel. Deze week viral gaat ditmaal om andere dingen, waaronder sympathieke sporte...

Social Media31.03.2024

Deze week viral: vriendelijke voetballers en verwarde pup

​LinkedIn kopieert functie die TikTok heeft bedacht

Over het algemeen zijn de keren dat LinkedIn zich hevig liet inspireren door een ander social media maar weinig succesvol. Weet je bijvoorbeeld nog dat LinkedIn met Stories kwam? Dat heeft niet lang geduurd… Ook zijn k...

Online28.03.2024

​LinkedIn kopieert functie die TikTok heeft bedacht

​Je kind van 13 op social media? Het is op deze plek verboden

Je kinderen onder de 14 jaar op TikTok? In Florida kun je daarvoor worden gestraft. Er is een wet aangenomen die het strafbaar maakt voor kinderen onder de 14 om zich op social media te begeven. De wet gaat pas per 1 jan...

Social Media27.03.2024

​Je kind van 13 op social media? Het is op deze plek verboden

Deze week viral: Drentse Beyoncé en Star Wars op Empire State

Deze week viel het mee met de gekte rondom viral posts, maar alsnog zijn er een paar pareltjes te noemen: geen zorgen. Daarnaast komt er ook iemand die we al eens eerder bespraken voorbij. Schilderen met handen en voete...

Social Media23.03.2024

Deze week viral: Drentse Beyoncé en Star Wars op Empire State

​TikTok pakt Instagram terug met TikTok Photos

TikTok gaat Instagram achterna en introduceert TikTok Photos. Instagram is ondanks veel moeite van TikTok nog steeds de meest gedownloade app ter wereld. Balen voor TikTok, omdat het mede komt doordat Instagram zijn Reel...

Social Media12.03.2024

​TikTok pakt Instagram terug met TikTok Photos

Verder lezen over YouTube

10 populaire wetenschap-YouTubers die je zeker moet volgen

De ruimte, gekke experimenten, de natuur, het menselijk lichaam: wetenschap is fantastisch. Gelukkig zijn er heel veel YouTube-kanalen die de populaire wetenschap nog populairder maken. We noemen 10 populaire wetenschap-...

Video08.04.2024

10 populaire wetenschap-YouTubers die je zeker moet volgen

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren

Deze week staat qua viral content vooral in het teken van de aardbeving in New York en Greta Thunberg. Maar er zat ook nog vanalles tussenin. Politie-agent wordt boos op buschauffeur In Seattle gaat het deze week over e...

Social Media06.04.2024

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren

YouTube-reeks duikt in de Metal Gear-geschiedenis

Fans van de Metal Gear-reeks kunnen iets leuks kijken: een reeks die de geschiedenis van de gamefranchise induikt. In de eerste aflevering zien we hoe David Hayter het begin van de Metal Gear-franchise optekent, natuurli...

Gaming18.03.2024

YouTube-reeks duikt in de Metal Gear-geschiedenis

Hoe Youtube creators wil helpen gewijzigde inhoud met AI bekend te maken

Generatieve AI verandert de manier waarop Youtube creators zich uiten, van het ontwikkelen van ideeën tot het experimenteren met tools die het creatieve proces versterken. Als kijker wil je echter meer transparantie ove...

Video18.03.2024

Hoe Youtube creators wil helpen gewijzigde inhoud met AI bekend te maken

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

YouTube zet een nieuwe stap dichterbij social media: het gaat op zijn televisie-app nu een belangrijkere plek geven aan de reacties. Als je op de titel van een video tikt, dan krijg je rechts de reacties te zien en de be...

Video13.03.2024

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

​TikTok wil dat je horizontale video’s gaat maken

We zijn er inmiddels al helemaal aan gewend: de verticale video’s van TikTok. Echter blijkt dat allang niet meer ‘on trend’. TikTok wil zelf ook dat mensen meer horizontale video’s maken, die ook wat langer duren...

Social Media30.01.2024

​TikTok wil dat je horizontale video’s gaat maken

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Heb je enig idee welke website er wereldwijd het meest wordt bezocht? Geen apps, maar website: dat is Google, dat had je vast al verwacht. Maar dat is niet de website waarop mensen de meeste tijd besteden. Het is geen Fa...

Online19.01.2024

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

In de drukte van het TikTokken, het delen van Stories en het uitdelen van likes, eisen de uren die we op sociale media doorbrengen hun tol. Een verlaagd zelfbeeld, voortdurende druk om het 'perfecte leven' te leiden en m...

Social Media12.01.2024

Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik