Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
De oprichter van Twitter, Jack Dorsey, maakte in een reeks Tweets bekend dat het platform politieke advertenties gaat verbieden. Vanaf 22 november is het wereldwijd niet langer toegestaan om deze advertenties te plaatsen. Hiermee wil Twitter onder andere het verspreiden van nepnieuws voorkomen. Jack Dorsey is bovendien van mening dat politici hun bereik moet verdienen, in plaats van kopen.
Politieke invloed op Twitter niet langer te koop
Dorsey somt een aantal redenen op waarom Twitter heeft besloten om politieke advertenties niet langer toe te staan. Zo legt hij uit dat een politiek statement aandacht krijgt zodra meer mensen een account volgen of bericht retweeten. Wanneer er voor dat bereik betaald wordt, ziet Twitter dit als het kopen van invloed en daar wil het platform niet langer bij betrokken zijn.
Besluit geldt voor politici en politieke partijen
Het besluit geldt voor individuele politici en politieke partijen. Hierover heeft het platform wel even goed na moeten denken. Dorsey legt uit dat ze zich ervan bewust zijn dat Twitter maar een klein deel uitmaakt van een veel groter politiek ecosysteem, maar dat een kleine verandering uiteindelijk kan zorgen voor veel grotere impact. Hij is er dan ook van overtuigd dat meer platforms dit voorbeeld gaan volgen en politieke advertenties verbieden.
Facebook is nog niet zover
Facebook is nog lang niet zover als Twitter. Sterker nog, Mark Zuckerberg vindt dat politieke statements vallen onder vrijheid van meningsuiting en dus verschijnen er op Facebook nog wel politieke advertenties. Een ‘factcheck’ wordt niet uitgevoerd, waardoor massale verspreiding van nepnieuws op de loer ligt. We schreven al eerder dit artikel over de ingewikkelde relatie tussen Facebook en de politiek.
Verder lezen over Twitter
Social Media17.11.2024
Deze week viral: Heel Holland Frituurt, Paul vs Tyson en levende mannequins
Social Media13.11.2024
Dit zijn 3 alternatieven voor social medium X
Social Media04.11.2024
X laat mensen die je hebt geblokt toch je posts lezen
Social Media31.10.2024
Happy Halloween: de leukste posts en inhakers
Social Media27.10.2024
Deze Week Viral: twee personages uit Sesamstraat gaan los van elkaar viral
Social Media26.10.2024
Elon Musk post mysterieuze gamesessie met vreemde audio
Social Media09.10.2024
Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen
Social Media24.09.2024