Het zal je wellicht niet ontgaan zijn. In Alabama is deze week een wet aangenomen waarbij abortus verboden is. Geen uitzonderingen. Verkrachting, incest, minderjarig, het maakt allemaal niet uit. Alleen als de gezondheid van de vrouw in het geding is, kan er een uitzondering gemaakt worden. Een arts is strafbaar op het moment dat hij de abortus uitvoert. En die straf is geen kleinigheid, er kan een gevangenisstraf tussen de 10 en 99 jaar worden opgelegd.
Abortus is in de Verenigde Staten toegestaan, maar sinds de Republikeinen het in veel staten voor het zeggen hebben, zijn er al in veertien staten strengere abortuswetten aangenomen. In Georgia en Iowa zijn zogenaamde ‘Heartbeat bills’ aangenomen, het is strafbaar om een foetus te aborteren op het moment dat er een hartslag hoorbaar is. Dit kan al zes weken na de bevruchting het geval zijn. Veel vrouwen weten op dat moment nog niet eens dat ze zwanger zijn.
De redenen voor de invoer van de strengere abortuswetten zijn veelal religieus. Kay Ivey, gouverneur van Alabama, is blij met de nieuwe wet.
Je begrijpt vast ook dat veel niet-conservatieven iets minder enthousiast zijn over de strengere abortuswetten. Het was een ‘zwarte dag voor Amerikaanse vrouwen’. Met de wet gaat Amerika terug in de tijd. Het feit dat de wet is aangenomen door een groep witte, blanke mannen wordt veel benadrukt. Want wat geeft hun het recht om beslissingen te maken over het lichaam van vrouwen?
Op abortussen ligt nog een taboe. Er wordt niet veel over gepraat. Maar 1 op de 4 vrouwen in de Verenigde Staten heeft in haar leven een abortus ondergaan. Je denkt misschien niemand te kennen die een abortus gehad heeft, maar de kans is groot dat je wel iemand in je omgeving hebt. Actrice Busy Philips heeft vorige week het gesprek geopend met de hashtag #YouKnowMe. Onder deze hashtag delen bekende en minder bekende twitteraars hun verhaal over hun abortus.
Ook in Nederland delen vrouwen hun verhaal.
De hashtag heeft nog lang niet het niveau van #MeToo bereikt, maar dat heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat veel meer vrouwen in hun leven te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag van mannen, dan een abortus.
Of de verhalen de visie op abortus van pro-lifers gaat veranderen, ik denk het niet. Maar wellicht denken mensen wel iets beter na voordat ze de volgende keer naar de stembus gaan.