Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
De eerste week van Elon Musk als nieuwe eigenaar en ‘alleenheerser’ bij Twitter is een roerige geworden. Dat was vooraf wel te verwachten, gezien het ongeleid projectiel karakter van de miljardair. Toch is hij wat te hard van stapel gelopen. Zo is intussen de komst van nieuwe betaalde diensten, zoals het kopen van ‘blauwe vinkjes’, al uitgesteld. Maar dat is niet de grootste ‘Twitter flater’ van Musk. Afgelopen vrijdag werd zo ongeveer de helft van het personeel ontslagen. Dat moest om het bedrijf niet op korte termijn failliet te laten gaan. Echter, zo blijk nu, zijn daarbij teveel – of in ieder geval ook de verkeerde – medewerkers naar huis gestuurd.
Tientallen ontslagen medewerkers teruggevraagd
Bloomberg meldt dat Twitter de afgelopen dagen tientallen ontslagen medewerkers gevraagd heeft om toch maar weer terug naar kantoor te komen. Zij mogen toch blijven. Formeel roept Twitter dat hun ontslag een ‘foutje’ was. Hun expertise blijkt toch nog hard nodig te zijn voor de veranderingen die Musk de komende weken en maanden wil gaan doorvoeren.
Online wordt ook echter ook gespeculeerd dat het terugdraaien van het ontslag van bepaalde (groepen) medewerkers te maken heeft met mogelijke juridische gevolgen. Zo werden vrijdag ook vrijwel alle zwangere medewerksters op straat gezet. Dat riekt naar discriminatie.
Ondanks het feit dat in Amerika heel andere (lees: vrijwel geen) regels voor ontslagbescherming van (zieke) medewerkers gelden, is het ook het land waar groepen mensen die voelen dat hen onrecht aangedaan is, met het grootste gemak een rechtszaak – of class action zaak – kunnen starten. Bedrijven die daarmee te maken krijgen, en veroordeeld worden, moeten doorgaans heel diep in de beurs graaien. Boetes van miljoenen dollars per medewerker zijn geen uitzondering.
Ontslag was een foutje, en nu?
Tsja, daar stond je dan op vrijdag, voor een gesloten deur, zonder verdere toegang tot mail of andere interne communicatie van je ex-werkgever. Het ontslag was abrupt en massaal. En dan hoor je binnen 48 uur dat ze een foutje hebben gemaakt en je toch mag blijven. Wat doe je dan?
Ik kan me goed voorstellen dat veel van de nu teruggevraagde ontslagen werknemers gewoon weer aan de slag gaan. Ook zij moeten namelijk voor brood op de plank zorgen. Maar ik denk ook dat hun loyaliteit tegenover Twitter, en Musk in het bijzonder, tot een nulpunt gedaald is. Ik zou toch twee keer nadenken voordat ik weer naar kantoor zou gaan. Of in ieder geval heel snel op zoek gaan naar iets anders.
Verder lezen over Twitter
Social Media04.11.2024
X laat mensen die je hebt geblokt toch je posts lezen
Social Media31.10.2024
Happy Halloween: de leukste posts en inhakers
Social Media27.10.2024
Deze Week Viral: twee personages uit Sesamstraat gaan los van elkaar viral
Social Media26.10.2024
Elon Musk post mysterieuze gamesessie met vreemde audio
Social Media09.10.2024
Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen
Social Media24.09.2024
Mensen die je blokkeert op X kunnen je posts gewoon zien
Social Media04.09.2024
Social medium X komt naar je televisie
Social Media27.08.2024