Social Media21.03.2016

Twitter bestaat vandaag 10 jaar #LoveTwitter


Volgens Jack Dorsey blijft het echt bij 140-tekens

Twitter bestaat vandaag precies 10 jaar. Het begon allemaal op 21 maart 2006 toen co-founder en de huidige CEO Jack Dorsey zijn voor Twitter historische eerste bericht wist te plaatsen met de tekst ‘just setting up my twttr‘.

Een begin van een success story op internet van een bijzonder fenomeen. Want waarom zou je met een limiet van maximaal 140 karakters berichten willen gaan delen met andere Twitterazzi (de omschrijving voor Twitteraars van het eerste uur).

Dutchcowboys en Twitter

Het duurde even voordat we bij Dutchcowboys Twitter echt wisten te omarmen. Het was ruim een jaar na ‘Jack’s’ eerste tweet dat wij ons account activeerde. Volgens Twitage is het @dutchcowboys Twitter-account inmiddels 8 jaar, 8 maanden en 10 dagen oud.

Inmiddels hebben we zelf 1.502 artikelen (inclusief dit artikel) geschreven over Twitter. En wordt Twitter ook nog eens vernoemd in ruim 3.500 artikelen op Dutchcowboys.

dc-twitter
dc-twitter

Eerste tweet

In juli 2007 wisten Marco Derksen (Marketingfacts), Jim Stolze (TED Amsterdam) en de eigenaar van het ultieme Twitter account @dutchcowboy aka Maarten Lens-Fitzgerald (ex Layer en nu Teamily) mij ervan te overtuigen dat we echt ‘op Twitter’ moesten. Vandaag hebben we 220.000 volgers en is Twitter nog steeds een van de belangrijkste traffic drivers voor Dutchcowboys.

140 tekens

In het begin was het zoeken, vallen en opstaan. Wat ging je zeggen en waarom eigenlijk. De meningen waren verdeeld. Hashtags waren nog niet echt een begrip en van de 140 tekens bleef in het begin weinig over als je een url in de tekst wist te plakken. Dat werd met de komst van Bit.ly (een url-shortner) gelukkig anders.

Vanaf dag één waren en voor- en tegenstanders. Wie tegen was, had vrijwel altijd dezelfde argumenten met als dieptepunt het ‘ik ben ff poepe’ voorbeeld. Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds veel criticasters die Twitter helemaal niets vinden. Het maakt niet uit, je moet het allemaal zelf weten wat, hoe en of je per definitie iets wil of hebt te delen via sociale media. Twitter is niet meer weg te denken in onze samenleving en is het snelste nieuwsmedium ter wereld. Zodra er waar dan ook maar iets gebeurt, staat het altijd het eerst op Twitter.

Twitter historie

Het aantal tweets dat op Twitter is geplaatst is getalsmatig bijna niet meer uit te spreken. Van die ontelbare Tweets hebben er inmiddels een aantal geschiedenis gemaakt. Hieronder vind je een aantal van deze opmerkelijke en opvallende tweets.

De top 10

Hieronder een overzicht van de ‘grootste’ Twitter accounts en andere populaire tweets, van Obama tot de Paus, Katy Perry en Justin Bieber.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Twitter

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Trots op je badge op X, dan is er voor jou niks aan de hand. Premium-gebruikers die dat liever privé houden hebben echter pech.

Social Media12.04.2024

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

X wil Not Safe For Work-communities toestaan

Over het algemeen kun je Twitter/X vrij veilig openen als je op je werk bent: je hoeft niet bang te zijn dat er ineens heel schokkende beelden te zien zijn, of pornografie. Daar komt een einde aan, maar alleen als je lid...

Social Media01.04.2024

X wil Not Safe For Work-communities toestaan

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Nadat hij vorige week al schaak speelde met zijn brein alleen, heeft hij nu ook een tweet de wereld ingeslingerd. De vanaf zijn schouders verlamde Noland Arbaugh is de wereldberoemde eerste mens met Neuralink-chip in zij...

Technology25.03.2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Deze week viral: Max Verstapp’une en Doctor Who

Welkom in de nieuwe Deze week viral, waarin we op zoek gaan naar de hits op social media deze week, naast uiteraard de dingen die we zelf al veelvuldig voorbij zagen komen. Daar gaan we. Max Verstapp'une Max Verstappen...

Social Media16.03.2024

Deze week viral: Max Verstapp’une en Doctor Who

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

Eerst waren het sociale netwerken die het op televisie gemunt hadden, maar nu zijn het de sociale netwerken. Elon Musk wil natuurlijk dat X een ‘alles’-app wordt en het is dan ook niet gek dat er binnenkort de optie...

Social Media13.03.2024

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

Valentijnsdag 2024: de leukste nieuwtjes, tweets en inhakers

Het is Valentijnsdag. Een liefdesdag, maar ook een zeer gehate dag. Jammer, want er is heel veel om van te genieten. Gek nieuws en grappige inhakers bijvoorbeeld. AI zou Valentijnsdag verpesten Een onderzoek van McAfee...

Social Media14.02.2024

Valentijnsdag 2024: de leukste nieuwtjes, tweets en inhakers

Ook voor Valentijnhaters
​BlueSky zonder uitnodiging: 1 miljoen nieuwe accounts in 1 dag

Twitter/X-alternatief BlueSky is in een rap tempo enorm aan het stijgen in populariteit. Het werd in 2021 gelanceerd in beta, wat betekende dat je alleen toegang had met een uitnodiging van iemand anders. Uiteindelijk is...

Social Media08.02.2024

​BlueSky zonder uitnodiging: 1 miljoen nieuwe accounts in 1 dag

​De donkere kant van AI: hoe het uit kan pakken voor beroemdheden

Er wordt veel geklaagd over X: het is sinds versoepelingen in moderatie door Elon Musk een bolwerk geworden van haatberichten en cyberpesten. Om over de grote hoeveelheid fake news maar te zwijgen. Een nieuw probleem die...

Social Media26.01.2024

​De donkere kant van AI: hoe het uit kan pakken voor beroemdheden