We hebben een echte sportzomer achter de rug. Inmiddels zijn de voetbalcompetities alweer in volle gang, maar laten we vooral nog even terugblikken op het EK voetbal en de Olympische Spelen. Want ook al was het Europees Kampioenschap voetbal niet heel succesvol voor Nederland, de Olympische Spelen waren dat wél. Sinds de komst van social media weten we precies waarover wordt gepraat tijdens deze grote toernooien. Van Twitter tot Instagram, we posten massaal over de dingen die ons opvallen. Een terugblik op nationale en internationale gebeurtenissen.
De Amerikaanse turnster Simone Biles blijkt naast topsporter ook gewoon een mens te zijn en is open over haar mentale issues. Ze trok zich tijdens de Olympische Spelen terug voor de individuele allroundfinale. Haar mentale gezondheid was belangrijker, gaf ze aan. Dat statement deed nogal wat stof opwaaien. Vooral de pers viel over haar heen, want zou dit niet gewoon een soort ‘smoes’ zijn van turnster door tegenvallende resultaten? Gelukkig kreeg ze ook bijval. Onder andere van voormalig zwemmer en olympisch kampioen Michael Phelps. Moedig van Simone Biles dat ze open is en hiermee laat zien dat stress ook topsporters soms te veel wordt.
Als Nederlanders mogen we heel trots zijn op Sifan Hassan. De hardloopster nam maar liefst 3 medailles mee naar huis en verblufte iedereen met haar bijzondere races. Ze krabbelde letterlijk op na een valpartij om vervolgens haar concurrenten af te troeven. En haar gouden 10.000 meter was er eentje om in te lijsten. Achteraf vertelde de atlete dat ze het ontzettend zwaar heeft gehad in Tokyo en dat kwam vooral door de temperatuur en een blessure. Er was ook kritiek op Sifan. Op Twitter werd geroepen dat haar Nederlands toch wel heel slecht is voor iemand die al zoveel jaar in ons land woont. Maar er was ook verontwaardiging over de vraag van een sportjournalist, want kende de atlete als Nederlandse eigenlijk de Snollebollekes wel? Allemaal voer voor discussies op Twitter. Wij zijn in ieder geval enorm onder de indruk van wat ze heeft bereikt!
In de buitenlandse pers worden de prestaties van Sifan bejubeld en we zijn heel benieuwd waar ze nog meer toe in staat is.
Wanneer je als atleet meedoet aan de Olympische Spelen heb je echt iets bereikt. Deze topsporters moeten jarenlang hard trainen en veel laten om te komen waar ze zijn. Om dan je concurrentie ook te helpen aan een medaille, is dapper. Op deze Olympische Spelen gebeurde het twee keer en dat waren mooie momenten. Eerst waren daar twee hoogspringers die er allebei niet in slaagden om hoger te springen dan 2.37. Daarom moest er een zogenaamde ‘jump off’ komen. De concurrenten en vrienden (uit Qatar en Italië) besloten echter dat ze het dan op een akkoordje zouden gooien. Ze kregen beiden een gouden medaille.
En ook de Nederlandse Abdi Nageeye verrichtte een heldendaad. In zijn gouden race naar een zilveren medaille op de marathon hielp hij in de laatste meters zijn vriend Bashir Abdi naar een bronzen medaille. Met gevaar voor zijn eigen podiumplek. Ontroerende beelden en een bijzonder sportmoment.
Het ging niet alleen maar over voetbal op het EK. We hadden ook nog bottlegate en een statement dat gemaakt werd tegen een beslissing van UEFA. Bottlegate werd gestart door Christiano Ronaldo, die tijdens een persconferentie liet weten helemaal niets te hebben met sponsor Coca-Cola. Want waarom ‘ongezonde’ cola drinken als water ook prima is? Het zorgde nogal voor wat ophef en meer spelers volgden zijn voorbeeld.
Naast bottlegate ging het ook over de beslissing van de UEFA om een wedstrijd te spelen in Hongarije, waar net een wet was aangenomen die het verbiedt om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te ‘promoten’ onder jongeren. Dit viel bij de meeste deelnemende landen, sponsoren.en voetballers niet in goede aarde. Er volgde een golf aan regenboogkleuren door spelers en bedrijven die betrokken waren bij het EK. Bovendien pretendeert de Europese voetbalbond UEFA dat ze voor inclusie en diversiteit zijn. Dit besluit stond daar haaks op en werd op social media ‘hypocriet’ genoemd.