Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Instagram komt met een nieuwe functie die het mogelijk maakt om berichten als ‘nep’ te markeren. Kom je een dubieus bericht tegen? Dan kun je aangeven dat de post onjuiste informatie bevat. Op dat moment gaan externe controleurs het bericht bekijken. In de VS is de nieuwe functie nu al in gebruik, de rest van de wereld volgt eind deze maand.
Verdachte inhoud melden
Het ‘Third Party Fact Checking Program’ (3PFC) dat Facebook gebruikt, wordt zeven jaar nadat Instagram is gekocht, nu ook uitgerold op dit platform. Om verdachte inhoud te melden, klik je als gebruiker op de drie stippen in de rechterbovenhoek van het bericht. Daar kies je voor de optie “It’s inappropiate” (rapporteren) en dan “False information”. De berichten worden bekeken door leden van de IFCN (International Fact-Checking Network). Gemarkeerde berichten die inderdaad valse informatie bevatten, worden niet direct van Instagram verwijderd. Volgens een woordvoerder van Instagram worden ze niet meer weergegeven op de ‘explore’ en ‘hashtag’ pagina’s.
Als voorbeeld legt de woordvoerder uit hoe dit in de praktijk werkt. Stel dat iemand een afbeelding plaatst met de tekst 4 + 4 = 10 en daarbij de hashtag #rekenwonder gebruikt om de publicatie op Instagram te promoten. Op het moment dat het bericht als ‘fake’ is beoordeeld, zal de post niet meer worden weergegeven op de #rekenwonder pagina.
Wat gebeurt er met de melding?
Je zou zeggen dat iemand die regelmatig nepnieuws plaatst, toch in ieder geval een waarschuwing ontvangt. Of de berichten worden verwijderd en het account op termijn geblokkeerd. Toch word je niet op de hoogte gebracht van de melding of de conclusie van de check. Het lijkt erop of Instagram hiermee misschien een systeem voor AI wil trainen, waarmee het sneller nepnieuws kan controleren in de toekomst. Dan zijn er minder factcheckers van de IFCN nodig.
Houd je Instagram-feed in de gaten en meld nepnieuws zodra het mogelijk is.
Verder lezen over Instagram
Social Media21.11.2024
Instagram laat je het algoritme resetten voor nieuwe inspiratie
Social Media17.11.2024
Deze week viral: Heel Holland Frituurt, Paul vs Tyson en levende mannequins
Social Media13.11.2024
Dit zijn 3 alternatieven voor social medium X
Social Media12.11.2024
Instagram krijgt straks avatars met kunstmatige intelligentie
Social Media11.11.2024
Instagram verbetert zijn meest irritante factor
Social Media10.11.2024
Deze week viral: kappersschorten en riksja-rijder
Social Media07.11.2024
Worden sociale media straks net zoals drank?
Social Media03.11.2024