Het was een beetje pingpongen de afgelopen dagen. De Amerikaanse president Trump wilde TikTok gisteren on hold zetten in Amerika en nu toch weer niet. Microsoft blijkt TikTok over te willen nemen, maar daar is de president het ook niet mee eens. Nog los van het feit wat Microsoft er precies mee wil gaan doen. We zijn 24 uur verder, TikTok leeft nog in de VS en president Trump heeft Microsoft inmiddels tot 15 september de tijd gegeven om alsnog de populaire app onder jongeren binnen te halen.
De app is vooral dus bestemd voor jongeren. Als je ‘m (nog) niet hebt: even downloaden en een half uurtje kijken. Daarna kun je hem weer verwijderen want de inhoud gaat niet meer veranderen. Een app voor jongeren dus, en daar zijn heel wat mensen blij mee want buiten die jongeren zitten er tegenwoordig ook heel wat ‘volwassenen’ op. Oordeel zelf maar. Microsoft lijkt op dit moment de enige gegadigde voor een overname. Wat je mist in alle communicatie is of ByteDance, de eigenaar van TikTok, wel wil verkopen, hoe hun Chinese investeerders daarover denken (het gaat ze sowieso heel veel geld opleveren) en wat ze er in China zelf van vinden.
Nu lijkt het erop dat de president van de VS bepaalt hoe het verder gaat met TikTok. De app is inmiddels 1.5 miljard keer gedownload waarvan 85 miljoen keer in de VS. Het is dus niet zo dat het voortbestaan van TikTok ervan af gaat hangen. En dat roept een heleboel vragen op. Wat gebeurt er met de data? Die gaat vast nooit vernietigd worden. Wat gaat Microsoft met de data doen? En mag dat dan wel want waarom zou je anders zo’n app (gedeeltelijk) willen overnemen.
We moeten het helaas doen met de informatie (bron: Reuters) die vrijkomt. De werkelijke nuance is dat Microsoft aan het overwegen is om alleen de activiteiten van TikTok in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland te willen overnemen. Op voorhand lijkt dat een hoogst onwaarschijnlijke deal, al zullen ze er bij ByteDance misschien anders over denken. Een vette bankrekening, geen gedoe in de VS en waarschijnlijk daardoor ook niet mondiaal. Het kan een win-win worden maar dan moet er de komende 6 weken wel gas worden gegeven.
Trump laat nadrukkelijk weten dat er geen speling is op dit ultimatum. Bizar genoeg zal – als de deal met Microsoft doorgaat – zijn campagneteam ongetwijfeld de app direct gaan inzetten voor de komende verkiezingen. Dan is het geen win-win maar een win-win-win situatie. En dan is het achteraf misschien wel een meesterzet geweest en begrijpen we het pingpongen ook wat beter.