De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Meer dan honderd actievoerders hebben afgelopen zondag in New York naakt geprotesteerd tegen de tepelcensuur van Facebook. De betogers vinden het niet kunnen dat mannelijke tepels wel zijn toegestaan op het sociale netwerk. De actie was een initiatief van de wereldberoemde naaktfotograaf Spencer Tunick en de National Coalition Against Censorship (NCAC).
Censuur staat verkennen van gender en identiteit in de weg
De actievoerders stellen dat de censuur het verkennen van gender en identiteit door gebruikers in de weg staat. Omdat Facebook en Instagram een blote mannenbast geen probleem vinden, verschenen de blote vrouwelijke betogers met een afgeplakte mannelijke versie van de tepel. Volgens de eigen regels van Facebook valt daar namelijk niets tegenin te brengen.
#WeTheNipple
Spencer Tunick startte daarom de #WeTheNipple campagne. De kunstenaar fotografeerde afgelopen weekend naakte modellen, zowel mannen als vrouwen, terwijl ze bordjes van uitvergrote tepels vasthouden.
Initiatiefnemer Spencer Tunick is al langer bezig met actievoeren tegen het naaktbeleid van Facebook. De fotograaf is in 2014 zelfs door de social media gigant geblokkeerd. Hierover zegt hij: “Het werk dat ik wél mag posten, ligt ver af van wat ik maak. Het enige wat geblurde tepels voor mij doen, is het gecensureerde werk seksualiseren. Als artiest van de 21ste eeuw ben ik afhankelijk van Instagram. Het is het magazine van de wereld. Daarop gecensureerd worden, dat haalt mij neer.”
Waarin verschilt een vrouwelijke tepel van een mannelijke?
Gebruikers die het niet eens zijn met de regels van Facebook, stelden eerder al de vraag wat precies het verschil is tussen een mannelijke en vrouwelijke tepel. Een paar jaar geleden was er ook al veel te doen over vrouwen die openlijk borstvoeding geven of littekens door borstamputaties. Het lijkt erop dat deze beelden mondjesmaat worden toegestaan, maar andere versoepeling van de regels zat er tot voorheen niet in. De beelden van het protest zijn op Instagram nog steeds te vinden.
Facebook in gesprek met actiegroep
Misschien gaan de regels toch veranderen, want Facebook gaat hierover in gesprek met de actiegroep NCAC. Zij hopen dat artistiek naakt wordt toegestaan en vertelden in een persbericht:
“De NCAC is verheugd om aan te kondigen dat het beleidsteam van Facebook zich heeft gecommitteerd aan het bijeenroepen van een groep belanghebbenden, waaronder kunstenaars, kunstpedagogen, museumcuratoren, activisten en Facebook-medewerkers, om te onderzoeken hoe kunstenaars beter kunnen worden bediend, inclusief het overwegen van een nieuwe benadering voor naaktrichtlijnen. Om ervoor te zorgen dat Facebook goed wordt geïnformeerd door externe experts en perspectieven, zal de NCAC samenwerken met Facebook en de groep bijeenroepen. Deelnemers zullen het probleem van de censuur van naaktfotografische kunst en de schade die aan kunstenaars is aangedaan bespreken. Wij krijgen graag inzicht in de uitdagingen die Facebook heeft ondervonden bij het ontwikkelen van haar naaktbeleid en verkennen ideeën voor manier om samen een richtlijn op te zetten.”
Dit zegt natuurlijk nog niets over een daadwerkelijke aanpassing van het beleid, maar het is een start.
Verder lezen over Facebook
Social Media26.09.2024
Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’
Social Media30.07.2024
Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken
Online25.07.2024
Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts
Social Media22.07.2024
Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet
Social Media01.07.2024
Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen
Krijgt Meta een miljardenboete?Social Media28.05.2024
Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen
Nieuws15.05.2024
Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!
Social Media22.02.2024