Er wordt veel geklaagd over Twitter, voornamelijk over het online misbruik waar de service veel last van heeft en waar vooralsnog niet al te veel tegen gedaan wordt. Iedereen is op zoek naar iets nieuws, maar er waren nog niet heel veel alternatieven die levensvatbaar leken.
Deze week heeft iedereen (zoals dat soms gaat) in de pers tegelijk besloten dat Mastodon een ding is om in de gaten te houden. Het is een open-source variant van Twitter, met ongeveer hetzelfde principe: stuur berichtjes de wijde wereld in en volg mensen die je interessant lijken om hun berichten aan je tijdlijn toe te voegen.
Mastodon is volledig gedecentraliseerd. Dat betekent dat er niet maar één tijdlijn is die door een bedrijf wordt gecontroleerd, maar dat iedereen tot op zekere hoogte zijn eigen versie van de service kan maken, allemaal met eigen gebruikers en een eigen tijdlijn. Er is natuurlijk wel één ‘hoofd’ tijdlijn die mastodon.social heet en die alle andere tijdlijnen verzamelt en weergeeft.
Die ‘instance’ (zoals een aparte tijdlijn wordt genoemd) wordt gerund door de 24-jarige Eugen Rochko, de bedenker van het systeem. Die heeft al aangegeven geen enkele interesse te hebben in investeringen, overnames of advertenties en heeft een Patreon (een systeem waarbij mensen een maandelijks bedrag doneren om iemand te laten leven) die inmiddels zijn doel van 800 dollar per maand heeft bereikt. Dat betekent dus dat Mastodon niet van plan is om je als gebruiker te gebruiken, zeg maar.
Wat maakt Mastodon dan nu zo anders dan Twitter? Ten eerste is er de karakterlimiet, die 500 karakters is in plaats van de SMS-gerelateerde 140. Daarnaast kunnen mensen die een bericht sturen een gedeelte daarvan achter een extra klik zetten met een content warning, zodat mensen zelf kunnen bepalen of ze de rest van het bericht willen zien of niet.
Het belangrijkste is echter dat je een eigen Mastodon community kunt bouwen. Elke instance heeft zoals gezegd zijn eigen gebruikers en tijdlijn die ook alleen voor die gebruikers te zien is, maar al die instances kunnen kiezen of ze ook koppelen aan andere instances en zo de berichten uit die tijdlijn ook willen zien. De hoofdlijn, mastodon.social, is het ‘volledige’ Mastodon en daar is alles op te zien, uit elke instance.
Het lijkt allemaal een beetje ingewikkeld, maar de mogelijkheid om veilige havens te maken (instances kunnen namelijk ook dicht staan totdat de eigenaar je er in laat) en toch mee te kunnen genieten van de grote tijdlijn is ideaal en lijkt op een actievere versie van bijvoorbeeld Reddit. Daarnaast zijn Nazi’s expliciet geweigerd, wellicht als gevolg van het feit dat de service in Duitsland gebaseerd is en niet in de VS, in het huidige klimaat een extra voordeel.
Potentie is er dus zeker voor Mastodon, maar dan moet de service in elk geval de groeistuipen weten te overleven, want met de aandacht die het platform deze week al gekregen heeft is de mastodon.social al gesloten voor nieuwe gebruikers. Het mooie is: het heeft geen haast. Mastodon kan op het gemak groeien, er staat niemand aan de deur te rammelen met prognoses, groeimodellen en verwachte return on investment. Gewoon rustig aan een alternatief bieden.
In het ergste geval werkt het allemaal toch niet zo goed en pikt Twitter de goeie ideeën, dan is er in elk geval íets beter geworden van deze ontwikkeling. Rochko zal zijn weg wel gaan vinden, wat er ook gebeurt.
[Afbeelding © Mastodon]