Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Je hebt ze vast wel al gezien, de selfies van mensen die bovenop een veel te hoog gebouw klimmen en zichzelf dan fotograferen, alleen om er voor te zorgen dat je instant hoogtevrees krijgt en begint te twijfelen aan de geestelijke gezondheid van die mensen. “Wil je soms dood of zo?” is een meer dan terechte vraag voor dat soort waaghalzen, maar uit onderzoek in India blijkt dat van grote hoogte vallen niet eens de meest voorkomende vorm van ‘death by selfie’ is.
De onderzoekers in India hebben alle nieuwsberichten die ze konden vinden over mensen die zijn gestorven tijdens het maken van een selfie geanalyseerd en daaruit blijkt dat dat van de 259 sterfgevallen die ze konden vinden het grootste gedeelte verdronken is. Dat werd gevolgd door transport-gerelateerde sterfgevallen (“oh, ik ga heel even voor deze aanstormende trein op de rails staan om een toffe foto te nemen”) en pas daarna komt vallen van grote hoogte aan de beurt. Andere oorzaken: vuurwapens, (gevaarlijke) dieren en elektrocutie. Het aantal lijkt mee te vallen, maar vergeet niet dat dit geen wereldwijd onderzoek is. Naast de door de onderzoekers gemiste gevallen van selfie-dood zijn er vermoedelijk ook nog een hele hoop mensen in vergelijkbare omstandigheden gestorven maar zijn die niet als dusdanig geregistreerd.
Helemaal van de pot gepleurd
De onderzoekers zeggen tegen de Washington Post dat “selfie-doden een serieus gezondheidsprobleem aan het worden is.” Tja, het is moeilijk om het daar niet mee eens te zijn, hoewel je het misschien beter als mentaal gezondheidsprobleem zou kunnen classificeren. Mensen gaan blijkbaar heel ver om een perfect shot te krijgen, waarbij het opmerkelijk en beangstigend is dat het grootste gedeelte (zo’n 85 procent) van de doden viel in de leeftijdscategorie 10-30 jaar.
Je kunt heel flauw zeggen dat jongeren zich laten beïnvloeden door social media en de druk die daaromheen heerst om toch vooral iets heel speciaals te doen om aandacht te krijgen. Jongeren zijn dan al snel geneigd om gekke dingen te gaan doen, zeker omdat ze vaak nog geen (of in elk geval niet genoeg) doodsangst hebben. Die druk is echter niet alles. Sommige mensen vinden het gewoon prachtig om dingen gedaan te hebben waar andere mensen van zeggen dat het ‘niet normaal’ is. De hele egostrelerij van dit soort selfies wordt trouwens toch al niet heel erg gewaardeerd door mensen die ze bekijken. Maar hoe hou je dat soort gedrag tegen?
No selfie zones
Op veel gevaarlijke plekken is er al een ‘no selfie zone’ ingesteld. Die kunnen vermoedelijk de échte ongelukjes voorkomen waarbij mensen zich niet realiseren dat een plek gevaarlijk is, maar het is ook een rode lap voor bepaalde mensen. Niets zo aantrekkelijk dan een bordje dat zegt dat iets niet mag. De enige manier om dat soort zones effectief te maken is als je bij het plaatsen van een foto die op zo’n plek genomen is (of lijkt: overtuigende Photoshops tellen ook) een boete krijgt waar je U tegen zegt. Dan zijn er voor een gevaarlijke selfie twee uitkomsten: doodgaan of heel veel geld moeten weggooien voor je post op Instagram. Beter zou het zijn als bedrijven als Facebook en Instagram foto’s van die aard zouden afkeuren en dus blokkeren of in elk geval in niemand’s feed zouden plaatsen. Als je er niet mee kunt pochen, waarom zou je dan het risico lopen?
Het ergste van al die doden die vallen tijdens het maken van een selfie wordt aangegeven door een andere onderzoeker die in Amerika onderzoek doet naar het fenomeen: “selfie-doden zijn een ramp die door mensen wordt veroorzaakt. Het is geen natuurlijke ramp, want we doen het ons zelf aan.” Hoeveel zinlozer kan het worden dan een 18-jarige die sterft omdat ‘ie per se aan het einde van een klif in Yosemite Park een ’topselfie’ wilde maken? Je kunt dit probleem nooit helemaal uitbannen, maar het verdient misschien wel iets meer aandacht dan het nu krijgt.
[Afbeeldingen © alexgaston_art/peterjryczek/selfieprofirst – Instagram]
Verder lezen over Onderzoek
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Marketing01.10.2024
Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten
Nieuws17.09.2024
Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!
Social Media04.09.2024
“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media
Nieuws21.08.2024
De stollingsgesteenten cyclus op aarde
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Nieuws12.08.2024
Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen
Verder lezen over Selfie
Mobile21.06.2023
Selfie-day: 10 tips voor de beste selfies
Mobile20.04.2022
’Selfie-camera iPhone 14 kan automatisch focussen’
Social Media31.03.2022
Waaghalzen op Instagram: deze beroemde selfie-makers durven wel
Mobile07.01.2022
Eerste iPhone 14-geruchten steken de kop op
Mobile03.08.2021
Nooit meer met tijgers op de foto #stopanimalselfies
Mobile16.10.2019
Samsung gaat op SpaceSelfie-missie
Als consument naar de rand van de ruimteMobile04.09.2018
Google Artselfie is vanaf nu ook beschikbaar in Nederland
Entertainment12.09.2017
Apen hebben geen auteursrecht, maar verdienen wel aan aap-selfie
Schikking in rechtszaakVerder lezen over Social Network
Social Media21.11.2024
Instagram laat je het algoritme resetten voor nieuwe inspiratie
Social Media15.11.2024
Meta moet 800 miljoen euro betalen door zijn Marketplace
Social Media14.11.2024
Threads start binnenkort met het tonen van advertenties
Social Media13.11.2024
Dit zijn 3 alternatieven voor social medium X
Social Media11.11.2024
Instagram verbetert zijn meest irritante factor
Social Media10.11.2024
Deze week viral: kappersschorten en riksja-rijder
Social Media08.11.2024
TikTok krijgt verregaande Spotify-integratie voor muziek delen
Social Media07.11.2024