Instagram heeft bekend gemaakt dat het plaatsen van fictieve afbeeldingen van zelfbeschadiging, inclusief tekeningen en scenes of stills uit films, vanaf nu verboden is.
In februari gaf het social media bedrijf al aan een strenger beleid uit te voeren omtrent afbeeldingen van automutilatie. Het ging hier vooral om expliciete afbeeldingen van zelfbeschadiging bij echte personen. Echter wilde het bedrijf hashtags zoals #selfharm en #suicide niet compleet verbieden, omdat veel mensen ook voorlichting middels de hashtags geven en ontvangen. Toch blijkt Instagram nu van mening veranderd te zijn. Hoofd van Instagram, Adam Mosseri, geeft in een statement aan dat het moeilijk is om een balans te vinden tussen het beschermen van een kwetsbare groep en het toestaan van ervaringen uitwisselen voor de groep die behoefte heeft aan steun.
Instagram heeft daarom advies gevraagd aan diverse experts op het gebied van zelfbeschadiging en zelfmoordpreventie. De experts waren het eens dat het delen van moeilijke momenten mensen zeker steun kan bieden, maar dat dezelfde foto die iemand steun geeft iemand anders juist negatief kan beïnvloeden.
Daarom is het dus vanaf nu ook niet meer toegestaan om fictieve afbeeldingen met daarin zelfbeschadiging of zelfmoord te laten zien. Naast expliciete tekeningen of stills van tv en film, zal Instagram ook afbeeldingen verwijderen die dit niet nadrukkelijk laten zien, maar hier wel naar verwijzen.
De aanleiding van de maatregel is onder andere de dood van Molly Russel uit het Verenigd Koninkrijk. Het 14-jarige meisje pleegde zelfmoord en volgde volgens haar familie meerdere zelfbeschadiging-accounts. Haar ouders geven daarom Instagram de schuld van Molly’s dood.
Buiten de Europese Unie maakt Instagram gebruik van technologieën om mensen in nood te vinden. Binnen de Europese Unie is Instagram nog aan het zoeken naar manieren om dit te doen zonder hierbij de privacywet te overtreden.