Social Media29.11.2024

In Australië geen social media meer onder de 16 jaar


Australië doet het: het bant sociale media voor mensen onder de 16 jaar. De overheid dwingt het af en het is vervolgens aan de social media-platforms om te zorgen dat ze maatregelen treffen om het ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen dat 11-jarigen, 15-jarigen en andere kinderen geen toegang meer hebben. Is zoiets geen goed idee in Nederland?

Sociale media voor jongeren

Sociale media zijn allang geen nieuw verschijnsel meer: we hebben inmiddels bergen aan data en onderzoeken over het gebruik van sociale media en we weten dus wel dat het schadelijk kan zijn voor jongeren. Vooral de mentale gezondheid is een heikel punt: sociale media zouden niet het beste zijn voor het nog in ontwikkeling zijnde brein. Het altijd maar zien van het perfecte plaatje en dat constante vergelijken van jezelf met anderen, dat voert bij sommige jongeren hoogtij op de socials. 

Reden voor Australië om er strenger op te zijn: 16 jaar en niet jonger. TikTok, Meta en Snapchat moeten nu gaan zorgen dat ze dit ook inregelen. Doen ze dit niet, of onvoldoende, dan riskeren deze bedrijven hoge boetes. Hier had Mark Zuckerberg al die decennia geleden toen hij Facebook startte op zijn universiteit als een leuk sociaal ‘experiment’ vast niet aan gedacht: dat hij zich uiteindelijk met dit soort dingen moest gaan bezighouden. Hij hield ook lang vast aan het idee dat Facebook een soort dorpsplein is en dat wie daar op een kistje wil gaan schreeuwen niet de verantwoordelijkheid is van Facebook. 

Ouders of social media?

Je kunt het natuurlijk bij ouders neerleggen: moeten die precies weten waar hun kinderen en tieners mee bezig zijn? Dat wordt ze echter niet altijd makkelijk gemaakt. Op TikTok ben je niet welkom onder de 13 jaar, maar toch zijn er erg veel kinderen van zelfs een jaar of 5 die op de app te vinden zijn. Dat is niet gek: je kunt TikTok onder andere in de webbrowser bekijken zonder account. Een gateway waardoor kinderen toch aan papa en mama gaan vragen of zij geen account voor ze kunnen maken, zodat ze ook kunnen reageren op video’s die ze leuk vinden, of video’s kunnen opslaan om later terug te kijken. Veel ouders zijn ook gevoelig voor peer pressure: dat vriendinnetjes uit de klas het wel mogen, doet ze overstag gaan, omdat ze niet willen dat hun kind ‘achterloopt’. 

Is het een goed idee om ook in Nederland sociale media een aangelegenheid te maken meer voor volwassenen? Waarschijnlijk wel. Kinderen hebben genoeg te leren op school en zijn druk met sporten en met vriendjes of vriendinnetjes afspreken: helemaal niet nodig om dan al steeds met die social media bezig te zijn. Hoewel de leeftijdscategorie wel een verschil maakt. Een kind van 15 is waarschijnlijk minder vatbaar voor bijvoorbeeld online predators, maar weer gevoeliger voor het ontwikkelen van een slecht zelfbeeld. De een zal dit betuttelend vinden, maar voor sommigen kan het een zegen zijn.

Sancties

Mochten we sowieso in Nederland willen, dan is het verstandig om eerst te kijken hoe het er in Australië aan toegaat. Dat land heeft veel Westerse normen en waarden en is daardoor een goede kandidaat om het kunstje af te kijken. Bij ons bemoeit de overheid zich doorgaans niet heel extreem met de kinderen op zo’n niveau, maar zeker als Australië goede resultaten laat zien en de social mediabedrijven het allemaal goed meedoen, dan kan het ook in Nederland een manier zijn voor kinderen om ‘hun kindertijd’ terug te krijgen, zoals de Australiërs het noemen. 

Overigens is het in Nederland al zo dat het beleid op Facebook, Instagram en WhatsApp is dat je onder de 16 jaar toestemming van je ouders nodig hebt, wat op X, TikTok en Snapchat 13 jaar is. Dat weet niet iedereen, maar in principe zijn er dus wel degelijk dit soort leeftijdsgrenzen, alleen wordt er iets losser mee omgegaan. Iets wat ook wel past bij ons DNA, maar wat misschien niet altijd het beste is voor elke tiener.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Jongeren

Uber Teens is een uitbreiding van de app speciaal voor jongeren

Vandaag, maandag 9 december 2024, lanceert Uber ook in Nederland Uber Teens. Dat is een extra dienst waarmee tieners van 13 tot 17 jaar een taxirit kunnen boeken via de Uber app. Het biedt een uitkomst voor ouders die hun kind liever niet ‘s avonds laat alleen over straat laten gaan, en die zelf niet altijd in de gelegenheid zijn hun kind op te halen.

Mobile09.12.2024

Uber Teens is een uitbreiding van de app speciaal voor jongeren

Worden sociale media straks net zoals drank?

In Australië wordt er gewerkt aan een wet om sociale media te verbieden voor iedereen die onder de 16 is. Het is een beetje zoals met alcohol.

Social Media07.11.2024

Worden sociale media straks net zoals drank?

Wat als een tiener zijn leven beëindigt door een AI-chatbot?

In veel gevallen gaat het goed en kunnen we er veel uithalen, maar er zijn momenten waarop AI onze grote vijand is. Bijvoorbeeld bij een tiener in de Verenigde Staten.

Artificial Intelligence24.10.2024

Wat als een tiener zijn leven beëindigt door een AI-chatbot?

Wat is een doorstroomtoets en hoe werkt het?

De doorstroomtoets is een belangrijk instrument binnen het Nederlandse onderwijssysteem, ontworpen om studenten te helpen bij de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs.

Lifestyle13.06.2024

Wat is een doorstroomtoets en hoe werkt het?

​Versturen van intieme beelden loopt in 1 op de 50 gevallen verkeerd af

Het gegeven dat diefstal fout is en dat de dief daarvoor bij uitstek verantwoordelijk is, zorgt dat er soms voor dat jij alles maar gerust laat slingeren, jij jouw ramen niet langer sluit en jij jouw voor- en achterdeur...

Online22.02.2024

​Versturen van intieme beelden loopt in 1 op de 50 gevallen verkeerd af

Waarom hanteert Rutgers geen gezond tweesporenbeleid in relatie tot sexting?
​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Er is een klein mirakel gebeurd. Meta-CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de geestelijke problemen die social media kunnen veroorzaken bij vooral jongeren. Sowieso is het vrij uniek dat hij überhaupt...

Social Media02.02.2024

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Veel jongvolwassenen betalen niet meer met een fysieke betaalpas

Met contant geld ergens betalen is al flink afgenomen. Want met je pinpas is toch veel makkelijker. Maar ook dat gebruik begint nu in rap tempo af te nemen. Zeker onder jongeren. Uit nieuw onderzoek blijkt dat jongvolwas...

Mobile17.11.2023

Veel jongvolwassenen betalen niet meer met een fysieke betaalpas

gebruiken we de betaalpas over vijf jaar nog?
Jongeren zien regelmatig misinformatie over het klimaat op TikTok

Het klimaat blijft een flink discussie punt. Het is iets dat uiteraard ook weer op de agenda staat richting de nieuwe verkiezingen. Want nog altijd werken we in Nederland toe naar de doelstelling om in 2050 klimaatneutra...

Search30.10.2023

Jongeren zien regelmatig misinformatie over het klimaat op TikTok

TikTok onderneemt actie

Verder lezen over Sociale netwerken

‘Zonder TikTok verliezen bedrijven 1 miljard in een maand’

TikTok moet worden verkocht, anders volgt er een ban. ByteDance wil zijn gigantische cashcow natuurlijk niet kwijt, dus zoekt het allerlei manieren om onder deze officiële wet uit te komen. 

Social Media10.12.2024

‘Zonder TikTok verliezen bedrijven 1 miljard in een maand’

Helaas, je kunt geen Instagram-foto’s meer tonen op Tinder

Meta heeft uitgeschakeld dat ontwikkelaars Instagram kunnen laten uitlezen in hun app, waardoor je Instagram van je Tinder af is.

Social Media09.12.2024

Helaas, je kunt geen Instagram-foto’s meer tonen op Tinder

5 redenen om Bluesky te gebruiken

Wat is er zo bijzonder aan het social medium Bluesky en waarom stromen mensen er massaal naartoe?

Social Media06.12.2024

5 redenen om Bluesky te gebruiken

Pakjesavond! De leukste inhakers rondom Sinterklaas

Het schijnt een horrorspits te worden, dus hopelijk weet de Sint met zijn Pieten op tijd op de goede plekken te komen. Wij hebben fijne social media-posts verzameld waarmee je vast in de sfeer komt.

Social Media05.12.2024

Pakjesavond! De leukste inhakers rondom Sinterklaas

Het aantal AI-gegenereerde LinkedIn-posts is schrikbarend hoog

We schrijven wat af op het internet en daarbij schromen we steeds minder om kunstmatige intelligentie te gebruiken. Vooral op LinkedIn.

Social Media02.12.2024

Het aantal AI-gegenereerde LinkedIn-posts is schrikbarend hoog

Deze Week Viral: de koffer in, sloppenmode en meer

Deze week zagen we vooral een TikTok-trend viral gaan, namelijk een vrij gevaarlijke, zo blijkt ook uit TikTok-video's.

Social Media01.12.2024

Deze Week Viral: de koffer in, sloppenmode en meer

Instagram doet een WhatsAppje en laat je je locatie delen

Instagram kiest ook meer de privékant met zijn nieuwe functie, het delen van je live locatie. Je deelt hem niet met iedereen: het is (nog) geen Snapchat.

Social Media26.11.2024

Instagram doet een WhatsAppje en laat je je locatie delen

LinkedIn stopt met audio en wil dat je livestreamt

LinkedIn geeft aan dat het vanaf 2 december niet meer mogelijk is om audio-events te starten.

Social Media22.11.2024

LinkedIn stopt met audio en wil dat je livestreamt