Tedje is blogger voor Stylecowboys, Dutchcowboys en Travelvalley. Verder is ze tekstschrijver bij Red Banana. Ze is film- en serieverslaafd en houdt van lekker eten, reizen en beauty.
Social media worden door meer dan eenderde van de hele wereld gebruikt. Social media hebben dus een behoorlijk grote invloed op de samenleving. Maar wat is de invloed van sociale media op ons lichaam? Het YouTube-kanaal AsapSCIENCE deed er onderzoek naar. En dit zijn de resultaten! Het filmpje is eind 2014 gemaakt, dus de resultaten zijn waarschijnlijk niet meer helemaal juist, maar interessant is het zéker wel!
Verslaafd aan sociale media
Moeite met je telefoon wegleggen of je computer af te sluiten? 5 tot 10 procent van de internetgebruikers is niet in staat om te bepalen hoeveel tijd ze online doorbrengen. Het gebruik van internet en sociale media is een verslaving. Hersenscans van deze gebruikers laten zien dat er in de hersenen een soortgelijke stoornis is als bij mensen die een drugsverslaving hebben. Sociale media werken verslavend, omdat je bij iedere interactie een soort ‘beloning’ krijgt. Je zet een foto op Facebook en de likes stromen binnen en je wil toch steeds even checken hoeveel likes je al hebt.
Multitasking
Je zou zeggen dat mensen die constant schakelen tussen verschillende sociale media en websites beter zijn in multitasking, maar studies laten anders zien. Zware socialemediagebruikers presteren veel slechter tijdens task switchting testen. Als je veel multitaskt online, vermindert juist het vermogen om te filteren en maakt het moeilijker voor je hersenen om informatie op te slaan.
Phantom vibration syndrome
Komt je dit bekend voor? Je denkt dat je telefoon trilt, maar als je op je scherm kijkt, heb je geen bericht? Je denkt dat je telefoon afgaat, maar in werkelijkheid gebeurt dit niet. Een studie geeft aan dat 89 procent van de proefpersonen dit minstens een keer in de twee weken ervaart. Onze hersenen slaan op hol…. Ons brein wordt getriggerd op een manier waarop ze nog nooit getriggerd zijn in het verleden. Bizar toch?
Gelukshormoon
Sociale media triggeren ook het gelukshormoon dopamine. Met behulp van MRI-scans is er aangetoond dat we blijkbaar gelukkig worden als we met social media en onze eigen opvattingen bezig zijn. We houden er allemaal van om over onszelf te praten, toch? Grappig feitje: als we face-to-face tegen iemand praten, praten we 30 tot 40 procent over onszelf, maar op sociale media praten we 80 procent van de tijd over onszelf. Het gelukshormoon wordt nog meer gestimuleerd hoe meer gebruikers je hebt.
Relaties online
Studies die zich richten op relaties hebben aangetoond dat mensen die elkaar voor het eerst online hebben ontmoet, de neiging hebben om elkaar aardiger te vinden. Het internet heeft onze verbale communicatie veranderd, maar degenen die er misschien wel het meeste toedoen, komen steeds dichterbij. Bijzonder!