Social media en politiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Arabische lente kon alleen zo goed georganiseerd plaatsvinden dankzij Twitter. Tegelijkertijd zijn er regimes die social media in hun volledigheid verbieden. Er ligt veel druk op platforms als Twitter en Facebook. Dat zien we ook nu, nu de Taliban de nieuwe overheerser is van Afghanistan. Elk platform heeft weer zijn eigen manier om ermee om te gaan.
Facebook heeft ervoor gekozen om van alle accounts in Afghanistan de vriendenlijsten te verbergen. Het heeft dit gedaan nadat journalisten, burgerrechtenorganisaties en activisten hierom vroegen. De Taliban is zelf al geblokkeerd van Facebook en YouTube. Het is voor mensen ook makkelijker geworden om snel hun volledige account offline te halen, want veel burgers zijn bang dat de Taliban op hun social media zien dat ze een connectie hebben met het voormalige regime in Afghanistan of Westerse landen. Dat offline halen is nu in één klik mogelijk.
Instagram heeft ook maatregelen getroffen, al zijn die wat kleinschaliger. Op het foto- en videoplatform verschijnen pop-ups om gebruikers in Afghanistan erop te wijzen wat ze kunnen doen om hun account te beschermen. Er is ook een speciaal team binnen Instagram opgezet om snel op nieuwe dreigingen te antwoorden wanneer deze zich voordoen. Vooralsnog gaat het echter vooral om het kunnen afschermen van informatie op je profiel.
Clubhouse probeert de privacy van de gebruikers ook te beschermen, namelijk door persoonlijke informatie weg te halen van de accounts. Er is een reset gedaan op tienduizenden profielen van Afghaanse gebruikers van Clubhouse. Als je er echter voor wil kiezen om het wel te tonen, dan kan dat. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een pseudoniem te gebruiken als dat veiliger voor je is.
Platforms als Twitter, Twitch en TikTok doen er tot nu toe weinig aan om mensen ofwel te beschermen, ofwel de Taliban te verbannen. Al heeft TikTok wel het beleid om alle content die de Taliban promoot te verwijderen. Zeker nu ook overheden worstelen met wat ze precies met de situatie in Kaboel aanmoeten en hoe ze de Taliban precies moeten zien, zie je dat dat ook het geval is binnen social media: de één noemt het een terroristische organisatie en bant bij voorbaat alles wat ermee te maken heeft, de ander heeft hier een minder strak beleid op.
De kans is groot dat dit nog verandert, of dat er ook meer maatregelen worden aangekondigd wanneer de situatie in Afghanistan verergerd.
Fotocredits: ArmyAmber