01.11.2022
Social Media

Het verified-vinkje op Twitter gaat je geld kosten

By: Laura Jenny

BlogSocial Media

Het verificatievinkje op Twitter heeft een bijzondere geschiedenis. Het was eerst gewoon aan te vragen, toen was het even weg, en daarna werd het weer mogelijk om het aan te vragen. Straks gaat er weer iets veranderen, want het vinkje gaat je waarschijnlijk flink wat kosten.

Vinkje op Twitter

Mocht je een ‘verified’ persoon zijn, dan moet je je even achter je oren krabben of je dat wel wil blijven. Twitter wil misschien wel 20 euro per maand gaan vragen voor dit privilege. Het zou dan niet meer alleen gaan om een vinkje, want er zit dan meteen Twitter Blue bij, een abonnement dat nu 5 dollar per maand kost (en overigens nog niet in Nederland beschikbaar is).

Het nieuws dat dit eraan zit te komen wordt gemengd ontvangen. Het maakt het verificatievinkje wel zwaarwegender: zou je immers voor een nepaccount dat je om de een of andere reden verified hebt gekregen zoveel geld over hebben? Aan de andere kant is het een heel belangrijk wapen tegen nepnieuws: wanneer iemand immers geverifieerd is, weet je dat het echt die persoon is. Als invloedrijke mensen straks geen 20 euro per maand voor dat vinkje over hebben, dan is de kans groot dat volgers op nepaccounts van die persoon stuiten en denken dat het echt is.

Verified

Heb je al een vinkje, dan krijg je straks 90 dagen de tijd om voor dat abonnement te kiezen. Kies je daar niet voor, dan ben je je geverifieerde status kwijt. Het raarste is nog wel dat die functie er nu natuurlijk helemaal niet is, maar het wel voor 7 november moet zijn gebouwd. Anders zouden er ontslagen vallen. Of dat helemaal klopt, dat is niet door nieuwe Twitter-baas Elon Musk bevestigd, maar als dat wel zo is, dan klinkt het niet alsof de overname van Twitter nou direct zo’n goede verandering was voor de ontwikkelaars bij het social medium. Het klinkt alsof er met nogal harde hand wordt geregeerd.

Dat laatste was ook merkbaar aan hoe Musk op dag één al de topmensen van Twitter de laan uitstuurde. Hij liet daarbij doorschemeren dat de ontslagen ‘met een aanleiding’ waren en als dat een heftige aanleiding is, dan kan het zomaar zijn dat er geen miljoenen dollars aan ontslagpremies hoeven te worden betaald. Het ontslag zou te maken hebben met die nepgebruikers, waarvoor Musk al vanaf het begin dat hij Twitter wilde kopen rept. Hij meent dat Twitter liegt over het aantal gebruikers, maar hij is nog in de interne chatsystemen aan het zoeken naar bewijs.

Elon Musk

Kortom, er is veel aan de hand bij Twitter. Zowel binnen de organisatie, als op het social medium zelf. Elon wil duidelijk veel grote veranderingen toebrengen om Twitter zo winstgevend mogelijk te maken en het is de vraag in hoeverre gebruikers dat gaan pikken, maar ook in hoeverre het ervoor gaat zorgen dat er meer nepnieuws wordt verspreid. Of, zou Elon dat ook onder de vrijheid van meningsuiting vinden vallen?

Share this post