Een ‘inkoppertje’ zou je zeggen. Echter uit recent Brits onderzoek blijkt dat Instagram de meeste negatieve effecten heeft op de gemoedstoestand van jongeren. De onderzoekers hebben jongeren tussen de 14 en 24 jaar naar de impact van Facebook, Instagram, Twitter, YouTube en Snapchat op hun gevoelens van angst, eenzaamheid en depressie gevraagd. Een conclusie was dat Instagram hier het slechts uit komt.
Kijk naar je eigen social media gedrag. Hier zet je over het algemeen alleen maar positieve en leuke gebeurtenissen op. Kijkend naar specifiek het social media kanaal Instagram gaat het hier in feite om het perfecte beeld met al dan niet gebruik gemaakt van een filter. Het moet immers wel helemaal passen bij je profiel en je timeline.
Natuurlijk ga je de bijna perfecte foto van de ontelbare recepten, het perfect gestylde outfit of kapsel en het meest romantische terrasjes natuurlijk never nooit in het echt tegenkomen. Het perfecte beeld bestaat immers niet. Het is een soort schijnwerkelijkheid die niet het echte beeld weergeeft. En juist dat is voor veel jongeren een probleem. Men vergelijkt het plaatje met hun eigen leven waardoor ze zich onzeker gaan voelen.
Het is overigens volledig natuurlijk gedrag. Immers ieder mens spiegelt zich aan zijn of haar directe omgeving. De jeugd is hier zoals we allemaal weten veel gevoeliger voor in vergelijking met volwassenen. Hier komt natuurlijk nog bij dat men op social media kennelijk alles maar dan ook alles mag roepen en de waardes als respect en fatsoen vaak ver te zoeken zijn. Je kunt immers volledig afgemaakt worden als je een iets te dikke buik hebt of net dat zweetplekje onder je oksel op de foto kunt zien.
Natuurlijk zijn daar ook de professionele grote Instagram accounts die je echt bij benadering een kijkje geven in hun perfecte leven. Althans dat doen ze je geloven. Echter zijn het wel vaak professionele fotograven die hierbij aan te pas komen waarbij je ziet dat alles klopt en vooraf is bedacht. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Dit betekend dus weinig spontaniteit of authenticiteit. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vloggers op YouTube. Deze zijn vaak veel authentieker. Vloggers geven je een kijken in hun complete leven en ja dan gaat er ook wel eens iets mis of niet helemaal perfect.
Laten we elkaar vooral niet gek maken en blijven respecteren!