Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Naarmate social media een steeds groter gedeelte van onze maatschappij gaat beheersen (want dat doet het) rijzen er ook steeds meer vragen: kunnen we het wel vertrouwen? Is het wel goed voor ons? Het antwoord op die laatste vraag is – niet voor de eerste keer – door middel van een onderzoek geprobeerd te vinden. Daarvoor werden aan bijna 2.000 jongvolwassenen (leeftijd 19 tot 32) onderzocht vragen voorgelegd over hun social media-gebruik.
Eenzaam surfen
Los daarvan werd aan de onderzochten ook gevraagd of ze zich wel eens eenzaam voelden. De correlatie tussen het gebruik van social media en de gevoelens van eenzaamheid kun je aan je water wel aanvoelen: hoe meer mensen Facebook, Instagram en Snapchat afstruinden, hoe eenzamer ze zich voelden. Als het gebruik van social media per dag boven de twee uur uit kwam was de kans op eenzame gevoelens twee keer zo groot. Naarmate mensen nóg meer op social media rondhingen groeide dat gevoel mee. Gek genoeg is dat precies andersom als je naar de oudere internetgebruikers gaat kijken, want die lijken juist baat te hebben bij meer social media-gebruik.
Kip en ei
Nu is de grote vraag: worden mensen eenzaam omdat ze op social media zitten, of waren ze al eenzaam en gebruiken ze social media als een substituut voor echte menselijke interactie? Dat is lastig in te schatten, zo stellen de onderzoekers. De nuance is uit de vragenlijst die ze gebruikt hebben niet op te maken en om dat echt uit te zoeken zou verder onderzoek nodig zijn. Ze hebben wel een aantal redenen uitgekristalliseerd die zouden kunnen bijdragen aan het proces van vereenzaming dat kan optreden.
Als je te veel social media volgt in plaats van om te gaan met echte mensen wordt het hoe langer het duurt moeilijker om die interactie met mensen aan te gaan. Onwennigheid, zenuwen en faalangst kan er dan voor zorgen dat je nog sneller terug naar je online bubbel gaat, waar alles zonder zweten kan. Daarnaast wakkert social media ook heel erg de FOMO-gevoelens aan. Voor wie de term niet kent: Fear Of Missing Out is een serieus probleem aan het worden voor jongeren voor wie er niks ergers is dan iets missen. Als er dan via social media blijkt dat er iets gaande is waar je niet bij bent (of erger nog: niet voor bent uitgenodigd) komt dat hard aan.
Och wat is het leuk hier
De laatste component is degene die we allemaal wel herkennen: zo goed als niemand post een dikke puist op een slaaphoofd op Instagram, (bijna) niemand vertelt in geuren en kleuren over een kutdag op het werk en verder is het overal regenbogen en puppy’s op social media. Hoe minder je praat met mensen en hun dagelijkse problemen, hoe makkelijker het is om jezelf er van te overtuigen dat iedereen een prachtleven heeft, behalve jij. Klinkt dat bekend? Dan is het misschien ook tijd om langzaam een social media-detox te gaan doen en weer langzaam met mensen IRL te gaan praten. Het zou zomaar kunnen helpen.
[Afbeelding © antgor – Fotolia]
Verder lezen over Social Network
Social Media21.11.2024
Instagram laat je het algoritme resetten voor nieuwe inspiratie
Social Media15.11.2024
Meta moet 800 miljoen euro betalen door zijn Marketplace
Social Media14.11.2024
Threads start binnenkort met het tonen van advertenties
Social Media13.11.2024
Dit zijn 3 alternatieven voor social medium X
Social Media11.11.2024
Instagram verbetert zijn meest irritante factor
Social Media10.11.2024
Deze week viral: kappersschorten en riksja-rijder
Social Media08.11.2024
TikTok krijgt verregaande Spotify-integratie voor muziek delen
Social Media07.11.2024