Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Oh, dat gaat ze kosten. Dat gaat ze zo veel kosten. Google heeft flink geflaterd met Google+, zo blijkt. De toch al zo goed als gestorven social media-dienst van Google gaat stoppen voor consumenten, zo zegt het bedrijf in een blog. Google+ zou beter geschikt zijn als enterpriseproduct en zo wordt het in de toekomst ook onderhouden. Er komt een periode van tien maanden waarin de dienst wordt uitgefaseerd en dan is het klaar voor bijna iedereen. De meesten zal het niks bommen, want uit Google’s eigen data bleek al dat 90 procent van alle interacties met Google+ minder dan vijf seconden duurden. Oftwel: per ongeluk aangeklikt en daarna weggedrukt of via en link op terechtgekomen en daarna weggegaan.
Potentieel datalek
Nou zou dat op zich allemaal prima zijn, maar in de bericht meldt Google ook dat er een fors datalek is gevonden (en gedicht) in maart dit jaar. Daar komen ze nu pas mee naar buiten. Google zegt dat er geen bewijs is gevonden dat er iemand op de hoogte was van het lek en dat er geen gebruikersgegevens buitgemaakt zijn, maar het is wel opvallend dat ze dat nu pas vertellen. Volgens de WSJ is dat omdat het bedrijf bang was voor reputatieschade en eventuele consequenties.
Het datalek (dat mogelijk was via een Google+ API) is direct gedicht en Google schat dat er ongeveer een half miljoen gebruikers eventueel slachtoffer van zouden kunnen worden. Nogmaals, ze zeggen daar meteen bij dat ze niet kunnen zien dat een van de applicaties die de specifieke API gebruikte daar ook misbruik van hebben gemaakt, dus het zou geen effectieve gevolgen hebben gehad. Wat zou er potentieel kunnen lekken? Google zegt dat het gaat om profieldata zoals je naam, email-adres, leeftijd, geslacht en baan. Alle andere data die je gepost hebt op Google+ of die met de service geassocieerd is hoort daar niet bij. Of die uitleg genoeg is om te voorkomen dat Google een boete krijgt voor het niet tijdig melden van een datalek valt nog te bezien, maar dan weten we het in elk geval nu.
Meer controle over wat je prijsgeeft
Google heeft naast de melding over Google+ ook aangekondigd dat ze gebruikers meer controle gaan geven over de permissies die andere apps krijgen voor toegang tot je Google-data. De eerste verandering is dat als er toestemming gegeven moet worden voor toegang tot verschillende aspecten van je data, je die niet allemaal in één scherm tegelijk te zien krijgt, maar dat er voor elke permissie een apart scherm komt, zoals je in het beeld kunt zien. Dat is op zichzelf al een hele goede verbetering, want zo kun je voorkomen dat er een permissie wordt gegeven voor iets dat de gebruiker niet (direct) heeft gezien en het maakt mensen een stuk bewuster van waar ze allemaal toestemming voor geven.
Daarnaast gaat Google ook beperken wie er überhaupt toestemming krijgt om bepaalde aspecten van je Google data te bekijken. Gmail data mag bijvoorbeeld alleen nog bekeken worden als de app in kwestie ook ‘direct e-mail functionaliteit verbetert’ (zoals bijvoorbeeld emal clients, CRM-apps en backup-diensten) en de rest komt er gewoon niet aan. Daarbij moeten de apps die toegang krijgen tot die data zich ook onderwerpen aan nieuwe regels over hoe die data beheerd wordt en het toestaan dat er ‘security assesments’ worden gedaan door Google.
Een zelfde soort regel gaat gelden voor apps die toestemming vragen voor je bel- en sms-gegeven. Dat laat Android straks alleen nog maar toe als je een app hebt ingesteld als primaire communicatie-app of in specifieke uitzonderingsgevavllen zoals voicemail- en backup apps. Dat voorkomt dat een app die verder niets met je bellen of chatten te maken heeft toegang kan krijgen tot je data. Die veranderingen worden in de komende maanden uitgerold, zodat de mensen die apps maken zich kunnen voorbereiden op de omschakeling. Goede zaak en hopelijk duurt het niet te lang, want met deze aanpassingen lijkt Google in elk geval het lekken van data naar derde partijen een stuk moeilijker te maken.
Bye Bye 30.000 Followers
Volgens jaar rond de zomer (max. tien maanden) zal geleidelijk de stekker uit Google+ worden getrokken. Bedrijven die Google+ gebruiken kunnen wel gebruik blijven maken van het sociale netwerk. Het betekent dat ook wij dan afscheid gaan nemen van ruim 30.000 followers op Google+. Hoeveel van deze 30K daadwerkelijk nog actief waren op op Google+ kunnen we niet zeggen/achterhalen.
Verder lezen over Data
Technology27.06.2024
Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike
Cybercrime27.06.2024
Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen
Online31.10.2023
Zoveel datacenters: wat zijn de voors en tegens?
Technology20.09.2023
Doek valt definitief voor een datacenter in Zeewolde
Online25.08.2023
Er komen beperkingen op de cloudopslag van Dropbox
Online11.07.2023
Europa en Amerika gaan datadelen weer toestaan
Komt Threads dan nu wel naar Europa?Cybercrime28.06.2023
Nieuw onderzoek: datalekken in de zorgsector nemen nog steeds toe
41% van de gezondheidszorgorganisaties sinds 2021 te maken heeft gehad met een datalekCybercrime26.05.2023
Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt mogelijk datalek bij Tesla
Verder lezen over Google
Artificial Intelligence30.10.2024
Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI
Online17.10.2024
Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden
Artificial Intelligence09.10.2024
AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Artificial Intelligence03.10.2024
Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Search25.09.2024
Google introduceert een speelse doodle met popcorn
Verder lezen over Google Plus
Social Media06.02.2023
5 social media-apps die het nooit hebben gehaald – en waarom
Online13.06.2020
Google Currents vervangt Google+ voor alle G Suite-klanten
Social Media04.02.2019
Het is over en sluiten voor Google+
4 April gaat de stekker er definitief uitSocial Media31.08.2016
Updates voor Google Plus: de laatste strohalm?
Social Media25.01.2016
Het social media gebruik in Nederland neemt nog altijd toe
We gebruiken vooral WhatsApp, Facebook en YouTubeSocial Media18.11.2015
Nieuw ontwerp Google+
Online28.07.2015
Niet langer een Google+ account nodig voor andere Google-diensten
Advertising27.07.2015
Interstitial op mobiel? Google raadt het af!
Verder lezen over Privacy
Cybercrime30.09.2024
Hoe bescherm je de data in je brein?
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerSocial Media09.09.2024
Telegram modereert privégesprekken toch niet
Online24.04.2024
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen
Cybercrime15.04.2024
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?
Online18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnOnline15.02.2024
Je AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld
Doe het veiligCybercrime05.02.2024