16.01.2017
Social Media

Facebook start nepnieuws-filter in Duitsland, dus Nederland volgt?

By: Patrick Smeets

BlogSocial Media

Nepnieuws op Facebook is inmiddels al bijna uitgekauwd, maar we mogen met z’n allen niet stoppen met ons daar druk over te maken, zeker met de verkiezingen in maart voor de deur en de Brexit- en Trump-victories in het achterhoofd. In Duitsland maakte de politiek zich ook ernstige zorgen welk effect grootschalig gedeelde nep-berichten zouden kunnen hebben op de aanstaande verkiezingen daar. De druk op Facebook werd vanuit die hoek flink opgeschroefd en dat is vermoedelijk de reden dat de in de VS geteste tools tegen nepnieuws nu ook in Duitsland uitgerold gaan worden op hele korte termijn.

Stabiliteit

Hoewel de stabiliteit van Duitsland voor de EU en de verhoudingen binnen de wereldpolitiek zeker belangrijker zijn dan die in Nederland (wat de haast ook deels verklaart) is de kans echter groot dat we hier in Nederland eenzelfde filter gaan krijgen, en snel ook. Facebook wilde nog niet direct namen en rugnummers geven, maar zei wel tegen de Financial Times dat er wordt nagedacht over welke landen hierna deze tools krijgen. Ze zullen wel moeten, want Facebook wordt door veel regeringen met argusogen bekeken en zouden straks verantwoordelijk gehouden kunnen gaan worden voor de ellende die het nepnieuws veroorzaakt.

Hoe werkt het?

Het systeem is op dit moment afhankelijk van derde partijen om nieuws te controleren. Alle content die door gebruikers wordt gerapporteerd komt in Duitsland terecht bij een non-profit nieuwsorganisatie die het verhaal checkt, vlagt als ‘betwist’ en erbij zet waarom dat is. Alles met die vlag wordt door het algoritme van Facebook automatisch lager in de nieuwsfeed gezet en als gebruikers het willen delen krijgen ze een waarschuwing dat de realiteitswaarde van het stuk twijfelachtig is.

Wie gaat het doen?

Dat betekent dat er, zou dit in Nederland van de grond komen, ook door een organisatie hier bekeken moeten worden. Wie dat dan zou moeten worden zal zeker een punt van discussie worden, maar het zou in elk geval een stap in de juiste richting zijn om de filters aan te kunnen zetten in ons land, wie de berichten ook bekijkt. Of het de post-feitelijke maatschappij nog kan redden? Dat is een hele andere discussie. Laten we hopen dat Nederland in elk geval nog voor maart aan de beurt komt.

[Afbeelding © Sondem – Fotolia]

Share this post