25.03.2021
Social Media

Facebook onderneemt actie tegen hackers in China

By: Floyd Aanen

BlogSocial Media

Facebook heeft een groep hackers uit China aangepakt. Die hackers waren naar verluidt bezig met het aanvallen van leden van de Oeigoerse gemeenschap die in het buitenland wonen. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. “We hebben actie ondernomen tegen een groep hackers in China die in de beveiligingsindustrie bekend staan als Earth Empusa of Evil Eye – om hun vermogen om hun infrastructuur te gebruiken om ons platform te misbruiken, malware te verspreiden en de accounts van mensen op internet te hacken, te verstoren. Ze waren gericht op activisten, journalisten en dissidenten, voornamelijk onder Oeigoeren uit Xinjiang in China, die voornamelijk in het buitenland woonden in Turkije, Kazachstan, de Verenigde Staten, Syrië, Australië, Canada en andere landen.”

China en de Oeigoeren

Facebook legt uit wat de hackers deden op hun platform: “Deze activiteit had de kenmerken van een goed uitgeruste en aanhoudende operatie, terwijl het verdoezelde wie erachter zit. Op ons platform manifesteerde deze cyberspionage campagne zich voornamelijk in het verzenden van links naar kwaadaardige websites in plaats van het rechtstreeks delen van de malware zelf. We zagen deze activiteit op verschillende momenten vertragen, waarschijnlijk als reactie op de acties van ons en andere bedrijven om hun activiteit te verstoren.”

De Oeigoeren zijn een Turks volk uit de Chinese autonome regio Sinkiang (Xinjiang). Met ongeveer 11 miljoen personen vormen de Oeigoeren 45% van de bevolking van dit gebied. De Oeigoerse taal behoort tot de Turkse talen. Het grootste deel van de Oeigoeren woont in het Tarimbekken, het zuidelijk deel van de provincie en hun traditionele woongebied, waar zij met ruim 80% van de daar wonende bevolking nog steeds de meerderheid vormen. Oeigoeren zijn islamitisch en dat stuit China tegen de borst. Vandaar dat er al jaren spanningen zijn in het land.

Al jaren worden Oeigoeren opgesloten in gesloten centra, die volgens de autoriteiten in China ‘opleidingscentra’ zijn, maar volgens Human Rights Watch neerkomen op interneringskampen. Het zou om honderdduizenden, mogelijk zelfs een miljoen of meer mensen gaan, vaak met een moslimachtergrond.

[foto: NeONBRAND on Unsplash]

Share this post