Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Facebook is een soort plein waar iedereen moet kunnen zeggen wat hij wil, ook als dat niet waar is. Dat is in ieder geval wat Mark Zuckerberg predikt. Hij meent dat het niet aan een techbedrijf is om te censureren. Toch is dat precies wat het dit weekend heeft gedaan, na aandringen van de overheid van Singapore.
Waar Facebook aangeeft dat politieke advertenties gewoon moeten kunnen, ook als hierin leugens worden verkondigd, geldt dat niet helemaal voor de gewone burgers. Het heeft volgens persbureau Reuters een bericht van Facebook als nepnieuws gemarkeerd omdat de overheid van Singapore dit eiste.
Het bericht is alleen te zien op Facebook in Singapore en eronder is te lezen: “Facebook is volgens de wet verplicht om je te laten weten dat dit bericht volgens de overheid van Singapore valse informatie bevat”. Het ging om een bericht van Alex Tan, die op de pagina van States Times Review een bericht plaatste over de Singaporese verkiezingen. Het bericht is wel politiek geladen: Tan schrijft dat de verkiezingen bedrog zijn en zelfs dat er een klokkenluider is gearresteerd.
Fake news over Singapore
Tan verblijft niet in Singapore, maar in Australië. Toch valt het bericht wel onder de wet van Singapore, zo meent de overheid aldaar. Het bericht staat al langere tijd op het platform en eerder deze week stapte de regering al naar Facebook om de post als fake news te laten markeren. Facebook gaf eerst niet thuis, maar blijkt nu alsnog de markering te hebben gemaakt.
Sinds oktober mag de overheid in Singapore deze eis stellen aan Facebook volgens de POFMA (Protection from Online Falsehoods and Manipulation Act). Hierdoor mogen ministers Facebook bevel geven om een bericht in zijn geheel te verwijderen of zelfs te corrigeren, wanneer deze vinden dat het nepnieuws is. Als niet aan de wet wordt voldaan, kun je een boete krijgen van ongeveer 650.000 euro (1 miljoen Singapore Dollar) of zelfs een celstraf krijgen van 10 jaar.
Het is door de wet voor te stellen dat Facebook toch akkoord is gegaan, maar tegelijkertijd is het ook een verontrustend feit. Een blogger die kritiek uit op een verkiezing wordt de mond gesnoerd. Dit verhaal zal dus nog wel een staartje krijgen.
Verder lezen over Facebook
Social Media26.09.2024
Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’
Social Media30.07.2024
Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken
Online25.07.2024
Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts
Social Media22.07.2024
Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet
Social Media01.07.2024
Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen
Krijgt Meta een miljardenboete?Social Media28.05.2024
Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen
Nieuws15.05.2024
Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!
Social Media22.02.2024